Dinsdag 12/11/2019

Raketverdrag

NAVO-baas: ‘Russisch voorstel voor moratorium op raketten niet geloofwaardig’

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, tijdens de persconferentie in Brussel. Beeld EPA

Het voorstel van Moskou om, naar aanleiding van het beëindigen van het nucleair wapenverdrag INF, werk te maken van een moratorium op deze wapens, ‘is geen geloofwaardig aanbod’. Dat heeft Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, op een persconferentie in Brussel verklaard.

Het verdrag over nucleaire raketten met middellange reikwijdte uit 1987, dat Washington en Moskou verplicht om al hun op land gestationeerde kernraketten en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer te vernietigen, is niet langer van kracht. Amerikaanse president Trump trok zich uit het akkoord terug omdat Russisch president Poetin weigerde te stoppen met wat het Westen beschouwt als een schending van het verdrag. 

In een reactie daarop stelde Rusland aan de NAVO-landen voor om werk te maken van een moratorium op nucleaire middellangeafstandssystemen. Dat zou inhouden dat zowel Rusland als de VS zich in bepaalde regio’s onthouden van het plaatsen van dergelijke raketten. Maar dat idee wordt meteen afgeschoten door Stoltenberg, die het voorstel “niet geloofwaardig” vindt. "Rusland is jarenlang raketten blijven plaatsen ondanks het INF-verdrag, zo stelt de secretaris-generaal van de NAVO. "Wat Rusland had moeten doen, is het INF-verdrag respecteren.” 

“Als Rusland echt wil vermijden dat dergelijke systemen geplaatst worden, zou het beter zelf stoppen met de plaatsing ervan, en de SSC-8-raketten die het ontwikkeld heeft vernietigen”, klinkt het nog. “Er is geen enkele nieuwe raket van de VS en de NAVO, maar we zien wel een toename van de Russische raketten. Hoe kunnen we Rusland in die omstandigheden vertrouwen?”

‘Niet meestappen in nieuwe wapenwedloop’

Stoltenberg benadrukt wel dat NAVO niet van plan is om mee te stappen in een nieuwe wapenwedloop. Al vindt hij wel dat de afschrikkingscapaciteit van de verdragsorganisatie geloofwaardig moet blijven. “Maar we gaan ons niet spiegelen aan wat Rusland doet en zullen geen nieuwe wapens plaatsen in Europa.” De NAVO-reactie zal “gebalanceerd, gecoördineerd en defensief” zijn.

“Ik ben er zeker van dat, op lange termijn, ook Rusland zich zal realiseren dat het voordeel heeft bij effectieve wapenbeheersing”, vervolgt de NAVO-topman. "Ik geloof daarom nog altijd dat het mogelijk is om akkoorden met Rusland te bereiken.”

VS werken aan nieuwe raketten

Lang wachten zal het echter niet zijn op nieuwe raketten aan westerse kant. De Verenigde Staten gaan de ontwikkeling van nieuwe grond-luchtraketten versnellen. Dat heeft het Pentagon in een communiqué laten weten. “Nu we ons teruggetrokken hebben, gaat het ministerie van Defensie volledig door met de ontwikkeling van conventionele grond-luchtraketten in een voorzichtig antwoord op de acties van Rusland”, luidt het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234