Zondag 05/02/2023

Reportage

"Natuurlijk blijven zij liever in dit kamp"

null Beeld © WOUTER VAN VOOREN
Beeld © WOUTER VAN VOOREN

In Calais werd begonnen met de 'humane ontruiming' van het kamp. Maar pogingen van de lokale prefectuur om vluchtelingen uit eigen beweging te laten vertrekken naar de reguliere opvang leverden nauwelijks iets op. Het overgrote deel wil hier niet weg. In hun hoofden blijft dit kamp de kortste weg naar de droom die Engeland heet.

JEROEN DE PRETER

Een kille maar levendige ochtend in de Jungle van Calais. Het lijkt een ochtend als alle andere in dit kamp, met dat verschil dat hier zopas de halve wereldpers is neergestreken.

Groot spektakel is er nochtans niet te zien. Beelden van hardhandige politie-optredens zijn er niet te schieten, bulldozers zijn voorlopig in geen velden of wegen te bekennen.

Wel is, zoals aangekondigd, een handvol ambtenaren van de lokale prefectuur naar het kamp gekomen. Ze proberen - tentje na tentje en barak na barak - de minstens duizend vluchtelingen die het zuidelijke, te ontruimen deel van de site bewonen te overtuigen om het kamp achter zich te laten.

Het aanbod van de prefectuur klinkt op het eerste gezicht aanlokkelijk. Wie vertrekt kan terecht in relatief comfortabele wooncontainers in het noorden van het kamp, of intrek nemen in opvangcentra elders in Frankrijk.

null Beeld © WOUTER VAN VOOREN
Beeld © WOUTER VAN VOOREN

Boeltje pakken

Maar in het spoor van de ambtenaren lopen vertegenwoordigers van de hulporganisaties. Ze vertellen de vluchtelingen dat ze niet verplicht zijn om hier te vertrekken, en dat er van ontruiming voorlopig nog een sprake kan zijn.

"We roepen deze mensen zeker niet op om in het kamp te blijven", stelt Maya Konforti, het gezicht van hulporganisatie Auberges des Migrants. "We vertellen hen enkel dat ze de keuze hebben, en dat ze niet verplicht zijn om hun boeltje te pakken."

Het overgrote deel van deze vluchtelingen lijkt hun keuze snel te hebben gemaakt. "Natuurlijk willen de mensen hier niet weg", zegt Marcos, een Koerdische Irakees die een van de bezielers is van de plaatselijke Ecole laique du chemin des dunes. "Wie ingaat op het aanbod van de Franse overheid, wordt geregistreerd, en riskeert terecht te komen in een opvangcentrum in het zuiden van Frankrijk. Dat is allesbehalve wat deze mensen willen. Ze willen naar Engeland."

Marcos kan daar alleen maar begrip voor hebben. "Ik ken verhalen van mensen die het lange, uitzichtloze wachten hier zodanig beu waren dat ze naar een opvangcentrum zijn getrokken. In veel gevallen kwamen ze weer terug naar Calais. Hier is een school, een kerk, sociaal leven en - vooral - de hoop op een beter leven in Engeland. In die opvangcentra is er geen hoop."

Marcos vat de algemene opinie in dit kamp goed samen. Maya Konforti zegt dat ze weet heeft van vijftien vluchtelingen die vanochtend op het aanbod van de Franse overheid zijn ingegaan. Over het lot van het kamp is volgens haar ook nog niets definitiefs beslist.

"De strijd is nog niet gestreden", zegt Konforti. Daarmee doelt ze op het beroep dat de hulporganisaties tegen het "ontruimingsvonnis" van afgelopen donderdag hebben aangetekend. De organisaties beweren dat dat vonnis vaag en dubbelzinnig is. Konforti: "Het zegt dat de 'sociale plekken' in het kamp, zoals de school, de kerk en de moskee, niet mogen verdwijnen. Dat is bijzonder onduidelijke taal, want een barak waarin vier mensen wonen kun je ook een sociale plek noemen."

null Beeld © WOUTER VAN VOOREN
Beeld © WOUTER VAN VOOREN

Gevreesde exodus

Veel onzekerheden dus, al lijkt één zaak intussen wél duidelijk: de grote, aan de Belgische kust zo gevreesde exodus blijft voorlopig uit. Dat bleek gisteren ook aan de grens met België. Een agent vertelde er dat hij, anders dan de vorige dagen, nog niet één vluchteling had gezien.

Die tendens wordt op een wat bijzondere manier ook bevestigd door Peter De Waele, de woordvoerder van de federale politie. Exacte cijfers over het aantal teruggestuurde vluchtelingen wilde hij niet geven. "Dat willen we alleen nog doen als die wijzen op een toenemende druk. Waarmee ik uw vraag toch minstens ten dele beantwoord heb."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234