Syriëstrijders
Nationaliteit afgenomen van elf Antwerpse Syriëstrijders
Weer elf Syriëstrijders zijn de Belgische nationaliteit kwijt. Ze komen allemaal uit Antwerpen. Het merendeel zijn volgelingen van Shariah4Belgium die al in 2013 of vroeger vertrokken.
Op donderdag 23 augustus 2012 werd een gezelschap uit Antwerpen om 9.00 uur ’s morgens gecontroleerd door de Duitse verkeerspolitie op de snelwegparking Wiesenttal. “We zijn op rondreis door Europa en rijden nu naar Oostenrijk”, klonk het. Ze waren met vijf en zaten over twee auto’s verspreid.
De eerste was een BMW X5 die op naam stond van Brahim Bali en waarin ook zijn vrouw Yasmina Zamrouni meereed. De tweede was een Volkswagen Golf. Die stond op naam van Azdine Tahiri en had ook Soufiane Mezroui en Ahmed Daoudi aan boord. Alle inzittenden stonden in België bekend als leden van Shariah4Belgium. Bali, Zamrouni en Tahiri waren drie maanden eerder al vanuit Jemen naar ons land teruggestuurd. Een nota van de Amerikaanse opsporingsdienst FBI suggereerde dat ze zich daar wilden aansluiten bij de terreurgroep Al-Qaida.
Maar de term ‘Syriëstrijder’ was toen nog nooit gevallen. Ze konden hun reis ongehinderd voortzetten en reden daags nadien Bulgarije binnen. Van daaruit ging het naar Turkije, waar ze de Syrische grens overstaken.
Acht dagen tijd voor verzet
Op het proces tegen Shariah4Belgium in 2015 werden ze alle vijf veroordeeld bij verstek. In januari van dit jaar bracht het Brusselse hof van beroep de eerste lijst naar buiten van Syriëstrijders van wie de nationaliteit werd ingetrokken. Tahiri was daar al bij.
Een officiële aankondiging die vandaag in Het Laatste Nieuws en in het Belgisch Staatsblad verschijnt, voegt Mezroui, Daoudi en Zamrouni aan dat lijstje toe. Ze hebben acht dagen om verzet aan te tekenen. Als ze dat niet doen, zijn ze geen Belgen meer. Dan kunnen ze alleen nog aanspraak maken op hun Marokkaanse nationaliteit.
Zamrouni (29) zou een tijdlang vastgezeten hebben bij de Syrische Koerden en in mei vorig jaar zijn ontsnapt. Waarheen is niet bekend. “Wij komen terug om België te bombarderen”, dreigde ze in 2013 tijdens een afgetapt telefoontje. “Ik haat die land, snapt ge? Ik haat die mensen, die koppen van de kuffar” – Arabisch voor “ongelovigen”.
Ook van Mezroui (28) en Daoudi (37) is niet duidelijk waar ze zich bevinden. Mezroui was een militaire leider van Islamitische Staat (IS), zo is te lezen in de verhoren van een opgepakte kompaan. Berichten dat hij vorig jaar gesneuveld zou zijn, zijn niet bevestigd. Het spoor van Daoudi loopt al sinds de zomer van 2013 dood, het lijkt erop dat hij toen is omgekomen.
Acht andere namen
Op de vandaag gepubliceerde lijst van Syriëstrijders die hun nationaliteit verliezen, staan nog acht andere namen. Vier van hen behoorden ook tot de eerst lichting vertrekkers en werden eveneens veroordeeld op het Shariah4Belgium-proces. Abdellah Nouamane (25) is intussen in beeld verschenen als gevangene van de Syrische Koerden. Ahmed Dihaj (40) en Nabil Kasmi (29) zijn waarschijnlijk dood en van Brahim El Mimouni (32) ontbreekt ieder spoor.
Tot de tweede golf van vertrekkers, die in 2014 naar Syrië reisden, behoort Yassmina Maatouch (28). Zij trouwde aan het front met Brusselaar Yassine Cheikhi, van wie een tijdlang werd gedacht dat hij ontsnapt was bij de Syrische Koerden, maar daar volgens de laatste berichten toch nog steeds gevangenzit. Waar zijn echtgenote is, is onbekend.
Ook het echtpaar Mohamed Boudasis (33) en Sabah Hammani (29) vertrok in 2014. Zij behoorden tot The Way of Life, een groep die gesticht werd als opvolger van Shariah4Belgium. Boudasis specialiseerde zich bij IS in boobytraps en zou bij een luchtaanval zijn gedood in 2017. Hammani zit met haar drie kinderen vast bij de Koerden en heeft via de rechtbank proberen te verkrijgen dat de Belgische staat hen repatrieert.
Ten slotte is ook Shamsti Vischanov (39) zijn Belgisch paspoort kwijt. Dat is geen rechtstreeks gevolg van zijn vertrek naar Syrië, maar van gesjoemel bij zijn naturalisatie in 2012. “Volgens zijn familie is hij in Syrië gesneuveld,” zegt een anonieme inlichtingenbron. “Wij vernamen dat het Syrische regime hem te pakken heeft gekregen.” Zijn Tsjetsjeense echtgenote werd met hun twee Belgische kinderen, een zoon van zeven en een dochter van hooguit zes, in Turkije gevat en heeft zich na haar uitwijzing daar in Egypte gevestigd.