Donderdag 19/05/2022

Actiedag

Nationale staking neemt grote proporties aan: ook onderwijs staakt mee

In december hielden de vakbonden nog een nationale actiedag.  ‘We merkten toen al een grote actiebereidheid om de koopkracht op de kaart te zetten.’ Beeld Photo News
In december hielden de vakbonden nog een nationale actiedag. ‘We merkten toen al een grote actiebereidheid om de koopkracht op de kaart te zetten.’Beeld Photo News

Sector na sector sluit zich aan bij de oproep tot een nationale staking van vakbonden ACV, ABVV en ACLVB op 13 februari. Niet alleen in de privésector zullen heel wat werknemers het werk neerleggen voor meer koopkracht, binnen de openbare diensten is de actiebereidheid eveneens groot.

Ann Van den Broek

Het spoor, De Lijn, de MIVB, de havens, de VRT, luchtverkeersleider Skeyes. Met de dag wordt het lijstje van sectoren dat zich aansluit bij de nationale stakingsdag van 13 februari langer. De drie grote vakbonden riepen daartoe op nadat vorige week bleek dat het ipa, het overleg over een nieuw interprofessioneel akkoord tussen werkgevers en werknemers, in het slop zat.

De hinder voor de burger wordt daardoor wellicht aanzienlijk. Ook in het onderwijs zal er actie gevoerd worden. De socialistische vakbond ACOD Onderwijs dient alvast een stakingsaanzegging in. “Ons aanvoelen is dat die ook behoorlijke opvolging zal krijgen”, zegt Nancy Libert van het ACOD Onderwijs.

Ook het liberale VSOA Onderwijs verklaart zich solidair, zegt Marnix Heyndrickx. “De combi werk-privé is een groot aandachtspunt in het onderwijs en uiteraard zijn wij ook erg bezorgd om de koopkracht. We onderschrijven de looneisen die de vakbonden tijdens de IPA-onderhandelingen op tafel hebben gelegd volledig. We zullen onze leden dan ook oproepen om het werk op 13 februari neer te leggen.” De christelijke onderwijsvakbonden beslissen deze namiddag of ze eveneens een stakingsaanzegging zullen indienen.

Waarschijnlijk zullen ook crèches, OCMW’s en gemeentebesturen op verschillende plaatsen onderbemand zijn of de deuren sluiten, zegt Chris Camps van het ACOD. “Zeker in het Antwerpse verwachten wij veel hinder, aangezien stakingen daar traditioneel heel goed opgevolgd worden.” Daarnaast verwacht de vakbond ook zeker stakingspiketten aan bedrijven zoals Proximus en gas- en elektricteitsbedrijven.

Bij Bpost zal de hinder eerder beperkt zijn, gelooft de socialistische vakbond. Wie wil staken, wordt door de vakbond gedekt, maar een specifieke oproep om het werk neer te leggen komt er niet. “We komen net uit een woelige periode”, zegt Jean-Pierre Nyns van ACOD Post. “De kranten zullen op 13 februari sowieso bedeeld worden.”

Koopkracht

Dat de actiebereidheid ook binnen de openbare diensten zo groot is, verrast het ACOD niet. “Het ipa gaat in principe over loonakkoorden binnen de privésector, maar heel wat overheidsbedrijven zijn gedeeltelijk geprivatiseerd of hebben veel contractuelen in dienst die niet onder het ambtenarenstatuut vallen”, zegt Chris Camps. “Zij zijn dus evenzeer een belangrijke betrokken partij. Sowieso gaat dit over een breder debat: de koopkracht is een thema dat iedereen aanbelangt.”

Dat wordt ook bij de christelijke vakbond ACV bevestigt. “Het borrelt al een hele tijd serieus”, zegt woordvoerder David Van Bellingen. “Met de actiedag van 14 december merkten we dat al. Dat was toen in feite een actie tegen het uitblijven van een akkoord over de zware beroepen, maar we merkten toen al een grote actiebereidheid om de koopkracht op de kaart te zetten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234