Zondag 29/03/2020

Nationale staking duwt Vlaams Belang in spagaathouding

Voorzitter Frank Vanhecke: 'We begrijpen ten zeerste het ongenoegen van de werknemers'Freddy Van Gaever: 'Stakers jagen investeerders weg. Politie moet recht op werk garanderen'

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Vrijdag staken en betogen de drie grote nationale vakbonden tegen het Generatiepact van Verhofstadt II. De staking dwingt het Vlaams Belang tot de moeilijke oefening om zowel zijn 'oude arbeidersvleugel' als de 'nieuwe ondernemersvleugel' tevreden te stellen. "We hebben zeer veel begrip voor de onvrede van de arbeiders", zegt voorzitter Frank Vanhecke, "maar het zou ongelukkig zijn om bedrijven te treffen wanneer het de bedoeling is de regering te treffen. Aan de andere kant hebben arbeiders natuurlijk geen ander kanaal om hun ongenoegen te uiten."

Eind november plant het Vlaams Belang een congres waarop de partij haar economisch programma zal toelichten. Met het Generatiepact en de nationale staking van vrijdag krijgt de partij de kans om zich nu al economisch te positioneren. De Morgen peilde naar de houding van de partij tegenover de staking van vrijdag, zowel bij partijvoorzitter Frank Vanhecke als bij Vlaams parlementslid Freddy Van Gaever, die de partij binnen werd geloodst om de 'ondernemersvleugel' mee gestalte te geven.

Steunt het Vlaams Belang de staking van vrijdag?

Frank Vanhecke: "We begrijpen het ongenoegen van de werknemers. Het Generatiepact van de regering heeft het enkel over het topje van de ijsberg. Men verengt de hele discussie over de loonlasten tot het brugpensioen. We begrijpen dus dat de arbeiders ontzet zijn omdat hun verworven rechten plots op de helling worden gezet. Een staking is echter een ongelukkige manier omdat zo de bedrijven getroffen worden, terwijl het toch de regering is die men wil treffen. Aan de andere kant hebben arbeiders geen enkel ander kanaal om hun ongenoegen te uiten. In ieder geval gaat het niet op om zomaar kruispunten te bezetten."

Het VB is dus tegen de staking?

"Neen, neen, de conclusie is genuanceerder. We begrijpen het ongenoegen en de terechte boosheid, maar een staking heeft ook negatieve effecten voor de bedrijfswereld. Dat is spijtig."

Het VB staat dus achter de staking?

"Kijk, we moeten ons niet voor of tegen de staking uitspreken. De vakbonden hebben ons niet uitgenodigd om mee te staken."

'Wij zijn niet alleen de grootste arbeiderspartij, maar ook de partij die op steeds meer bijval kan rekenen bij zelfstandigen, vrije beroepen en Vlaamse ondernemers', schrijft u op de partijwebsite. U wil beide groepen tevreden houden?

"Werknemers en werkgevers verhouden zich niet tot elkaar als water en vuur. Hun belangen zijn niet noodzakelijk tegenstrijdig of incompatibel. Het VB zal dat aantonen. Misschien leidt dat wel tot een genuanceerdere stelling dan u van ons gewoon bent."

Mijnheer Van Gaever, staat u achter de staking van vrijdag?

Freddy Van Gaever: "Neen, die staking heeft geen zin, integendeel. De stakers jagen enkel de investeerders weg. Ze hollen de eigen economie uit. Het stakingsrecht is één zaak, maar daartegenover staat het recht op werken. Het is ontoelaatbaar dat bedrijven stil worden gelegd omdat arbeiders een kruispunt blokkeren, zonder dat de politie ingrijpt."

Moet de politie ingezet worden om de staking te breken?

"Als het recht op werk van andere werknemers in gevaar is wel. Iedereen moet zijn eigen geweten kunnen volgen. Door de openbare weg te bezeten, kan dat niet: wie wou werken, kon zijn bedrijf niet binnen. Dat is al te absurd. Ik begrijp niet waarom er tijdens de vorige staking (bij de ABVV-acties van 7 oktober, ToC) niet door de politie werd ingegrepen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234