Woensdag 20/10/2021

Nationale partij roept burgemeester tot de orde

Burgemeester Hendrickx: 'Alle partijen hebben kritiek, maar zij durven niet eens de dotatie van het VB af te nemen. Ik heb van hen geen lessen te leren'

Schotense CD&V wil 'hypothetisch' samenwerken met VB

De Schotense burgemeester Harrie Hendrickx (CD&V) zegt helemaal niet zo huiverachtig te staan tegenover het Vlaams Belang. Meer, hij zou de sp.a inruilen voor het VB als coalitiepartner. Zijn partij floot hem meteen terug, maar Hendrickx zet zich schrap en beschuldigt de nationale politiek van hypocrisie.

Brussel

Eigen berichtgeving

Fabian Lefevere / Tine Peeters

Schoten is de plek waar het Vlaams Belang hoopt een dijkbreuk te realiseren en het cordon sanitaire naar het verleden te verwijzen. Vanuit tactisch oogpunt is dat niet onlogisch: na Antwerpen is er geen gemeente waar het Belang sterker scoort. En dus worden de grote middelen ingezet. Marie-Rose Morel verhuisde naar een Schotense villa en ook Koen Dillen streek er een paar maanden geleden neer. Maar echt goed konden de betrekkingen tussen het gemeentebestuur en het Belang niet worden genoemd, remember het illegale zwembad van Marie-Rose Morel.

"Dat is eigenlijk nog altijd niet veranderd", zegt burgemeester Harrie Hendrickx, die nochtans een dag eerder in Gazet van Antwerpen een schot voor de boeg gaf. "Toen ik het had over een eventuele coalitie met het Vlaams Belang was dat hypothetisch. Ik geloof gewoon niet dat het Belang hier zo'n positie kan verwerven dat de gemeente onbestuurdbaar wordt zonder hen." Maar Hendrickx blijft combattief. Hij vindt het niet verstandig dat zijn partij lokaal een engagement tot het respecteren van het cordon eist en herhaalde geen monstercoalitie tegen het Belang te willen leiden. "Ik heb van de nationale politiek geen lessen te leren. Het Vlaams Blok wordt veroordeeld wegens racisme, en toch durft niemand hun dotatie af te nemen. En tegen zo'n Jean-Marie Dedecker, die overal zegt tegen het cordon sanitaire te zijn, durft de VLD niets te beginnen."

Hendrickx is niet de enige met zijn afkeer voor de inmenging van bovenaf in de bruin omrande regio rondom Antwerpen. Zo ook Dirk De Kort (CD&V), burgemeester van Brasschaat. Voor de duidelijkheid: die zegt nimmer of nooit te willen samenwerken met het Belang maar is ook niet erg opgetogen over de engagementsverklaring die de partijtop hem wil laten ondertekenen. "In plaats van zware ideologische uitspraken te lanceren en te eisen dat de lokale politici een engagementsverklaring ondertekenen, is het beter om een rondetafelgesprek te organiseren met de burgemeester van gemeentes waar het VB sterk staat." En ook: "Het nationale partijbestuur moet geen zware veroordelingen doen over Hendrickx' uitspraken, maar respect tonen voor de autonomie van de lokale besturen."

Net dat gebeurde gisteren. CD&V wachtte niet lang om elke samenwerking af te wijzen met het VB, "een partij die de problemen uitvergroot zonder haalbare oplossingen aan te brengen en mensen tegen elkaar opzet". Jo Vandeurzen klonk ook later op de dag gedecideerd. "We moeten absoluut luisteren naar de signalen van de mensen ter plaatse, maar beslissingen van de partij mogen niet meer in vraag gesteld worden. Ik begrijp de bezorgdheid van een burgemeester vanuit een perspectief van onbestuurbaarheid. Maar wij zijn tegen samenwerking of een coalitie met het VB. Die engagementsverklaring bestaat overigens al tien, vijftien jaar."

Opvallend was gisteren de radiostilte van de kant van de VLD. Nochtans was het gewraakte interview met Harrie Hendrickx een dubbelinterview. Ook plaatselijk VLD-voorzitter Paul Valkeniers, neef van Jef, was erbij. Die had gezegd dat hij al jaren tegen het "contraproductieve" cordon sanitaire is. In de VLD is dat behalve voor Jean-Marie Dedecker een verboden uitspraak, en na een telefoontje met de partijtop haastte Valkeniers zich om te onderstrepen dat hij helemaal niet wenst samen te werken met het VB. "We gaan de discussie nu niet heropenen", heet het op het kantoor van Bart Somers. "We blijven bij ons standpunt en voor de rest hebben we geen probleem met Valkeniers."

Bij de VLD lijken ze er uitwendig althans nogal gerust op. Marleen Vanderpoorten, liberaal coach voor de provincie Antwerpen bij de volgende verkiezingen: "Natuurlijk zijn er hier en daar individuen die nadenken en zelfs praten over samenwerking met het VB. Ik sluit niet uit dat plaatselijke lijsten met een liberaal verleden dat ook zouden doen. Of dat door persoonlijke aversies in de gemeenten sommigen met het Belang zouden samenwerken. Maar voor de VLD zal dat nooit het geval zijn, en ik vermoed zelfs niet voor de CD&V."

De stelligheid van Vandeurzen en van Vanderpoorten wordt elders in de provincie niet noodzakelijk bevestigd. "Het Vlaams Belang is alle mogelijke plekken aan het aftasten van de grote partijen om overlopers te vinden", zo heet het in doorgaans goed geïnformeerde N-VA-kringen. "Veel CD&V-mandatarissen vragen ook om het debat over het cordon sanitaire aan te zwengelen binnen CD&V. Ze zijn het beu om zetels te verliezen aan het VB, zeker als het om moeilijke coalities gaat. De verleiding wordt groter om het Oostenrijkse model toe te passen. Zij doen dit nooit uit liefde voor het VB, een aspect dat veel te weinig wordt benadrukt, maar als de kortste weg om ervan af te geraken. Vanuit het idee dat zij totaal gedecimeerd zullen eindigen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234