Donderdag 28/01/2021

Nationale Feestdag mikt op alle zintuigen

Koen Buysse: 'Hoe meer er over het communautaire wordt gesproken, hoe meer ik me Belg voel'

Sire, er zijn nog veel Belgen

Met tienduizenden waren ze, de landgenoten die van boven en onder de taalgrens naar de hoofdstad afzakten om er deel te nemen aan de feestelijkheden van 175 jaar België. Pronken met de nationaliteit ligt niet in de aard van de Belg - het aantal in de driekleur uitgedoste mensen was op een hand te tellen en ook de verwachte vlaggenzee bleef uit - maar zowel bij de bekende als minder bekende Belg leeft eendrachtig het gevoel: 'Het is hier zo slecht nog niet.'

Brussel

van onze verslaggeefster

Nica Broucke

Donderdagmiddag. Uit de verte komt een boot richting Rogierplein aangevaren, of beter: aangereden. De uit de kluiten gewassen schuit staat hoog en droog op een oplegger. Aan boord bevindt zich een schare bekende Belgen voor de generale repetitie van het slotfeest van 175 jaar België. We zien Patrick Riguelle, Koen Buysse en Stijn Meuris, die samen met Marie Daulne van Zap Mama de nationale feestdag met de (nieuwe) hymne 'Ik hou van u, je t'aime tu sais' zal afsluiten. "We moeten straks een uur lang in het ruim blijven zitten", zegt Meuris. "Te gek. Het is de eerste keer dat ik met een boot door Brussel vaar. Een geweldig, surrealistisch beeld. Ik voel me, met de collega's hier, als een kindje dat op schoolreis is. Ik wacht alleen nog op de sandwiches in zilverpapier."

"Ik wist niet dat het een echte boot zou zijn", zegt Koen Buysse wanneer het schip aanmeert voor de tribune waar straks Albert en Paola zullen plaatsnemen. "Zo'n grote boot op het droge: dat kan alleen in België." Straks zal de zanger met Zornik het nummer 'Do you believe in me' ten gehore brengen. Buysse gelooft duidelijk nog in België. "Ik had het er daarnet nog met Patrick Riguelle over", zegt hij. "Hoe meer er over het communautaire wordt gesproken, des te meer ik me Belg voel."

Van achter twee zonnebrillen duiken Els Pynoo en Danny Mommens op. Vive La Fête kan op deze feestdag uiteraard niet op het appèl ontbreken. Tijdens de briefing neemt het koppel plaats op de stoelen van de koning en de koningin. "Ik ben fier op België en trots dat we aan dit spektakel mogen deelnemen, ik kijk er erg naar uit", zegt Els Pynoo. "In het buitenland wekt België veel sympathie op hebben we gemerkt. Voor mij is John Massis de grootste Belg. Jammer dat hij hier niet is om de boot met zijn tanden voort te trekken."

"Ik vind België een complex, grappig en tragisch land", zegt Meuris wederom. "Het hoort bij de topvijf van beste landen om in te wonen, telt amper tien miljoen inwoners en toch zijn er mensen die het willen opsplitsen. Ik ben blij dat er op mijn paspoort Belg staat. Als men in het buitenland vraagt waar ik vandaan kom, zeg ik eerst België en daarna in een adem ook 'uit het Nederlandssprekende deel'. Belg, Vlaming en Limburger dat is een heel pakket voor dezelfde prijs." Toch, meent Meuris, valt het op dat nationale trots de Belg vreemd is. Niemand uit het nog niet zo talrijke publiek is in de nationale driekleur gehuld en ook later zullen we in de omgeving van het Warandepark en de esplanade van het rijksadministratief centrum de driekleur maar mondjesmaat zien opduiken. "Bij de Belg speelt het idee van proud to be absoluut niet mee. In Nederland hebben ze daar helemaal geen probleem mee: voor het minste halen ze oranje boven." Terwijl hij nadenkt over zijn grootste Belg, komt iemand van de organisatie vragen of Meuris vanavond, ten behoeve van de Duitssprekende landgenoten, ook een 'Ich Liebe dich' in het afsluitende feestnummer kan inlassen. "Geen probleem, ik had er zelf ook al aan gedacht. Ik ben blij dat men vanuit de Wetstraat, want van daaruit kwam het initiatief, aan mij heeft gedacht en niet naar de Dansaertstraat heeft gekeken. Het liedje 'Ik hou van u, je t'aime tu sais' past wel bij een volks feest vind ik en bovendien is het exact tien jaar oud." Zijn grootste Belg is inmiddels gevonden. "Peter Piot. Die man is in stilte, zonder glamour, zeer straf bezig bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Op muzikaal gebied kan ik natuurlijk niet naast Brel kijken."

"Tintin", klinkt het formeel uit de mond van Marc de Moor, als 'Moore' zelf actief als cartoonist en illustrator. "Maar er zijn zoveel grote Belgen, industriëlen en schilders als Rubens of Magritte." Met echtgenote Bernadette (met vlagje!) heeft de Franstalige Brusselaar net een bezoek aan de ééndagstentoonstelling over de restauratie van de originele platen uit Kuifje in de Sovietunie achter de rug. De mini-expo kadert in het 'Eerste Tintinfestival ter wereld'. "Heel interessant. Je ziet de platen nog met koffievlekken en andere viezigheid. Chapeau hoe de restaurateurs te werk zijn gegaan." De voertuigen waarmee Belgiës beroemdste reporter zich in zijn beeldverhalen verplaatst, staan te pronken aan het Justitiepaleis. Ook een levensechte kopie van de de auto waarin onze jonge held in Kuifje in de Sovietunie plaatsneemt, nadat hij de bolsjewist Boestringovitch heeft uitgeschakeld. De schurk was van plan met dynamiet overvallen te plegen in alle hoofdsteden van Europa. Inmiddels loopt het bericht van nieuwe aanslagen in Londen binnen... "Ja, na een tijdje ben je bang om nog ergens naartoe te gaan", zegt Jos uit Zoersel. "Wanneer je hier die mensenmassa ziet, denk je daar toch aan. Toch komen we elk jaar naar Brussel voor de nationale feestdag. "Als het niet regent", vult zijn vrouw Greet aan. Het weer blijft, ook dat is typisch Belgisch, voorlopig droog, maar de grijze wolken hangen dreigend in de lucht wanneer het eerste vliegtuig zijn tricoloor spoor in de lucht trekt. "We wonen graag in België", besluiten Jos en Greet. "Telkens we uit het buitenland terugkeren, denken we: 'het is hier zo slecht nog niet'."

Geen feest zonder feestdis en die werd voor de gelegenheid verzorgd door het kruim van de Belgische gastronomie. Meesterkoks als Pierre Wynants van Comme Chez Soi transformeerden de voormalige refter van het rijksadministratief centrum tot een 'Gastronomische wandeling' met twaalf degustaties, gaande van garnaalkroketten en Escavèche de Chimay tot hutsepot en stoemp met worst. Voor 25 euro kan de Belg een selectie maken uit twaalf nationale gerechten.

"Ik vond dat gastronomie niet in het aanbod kon ontbreken", zegt Pierre Wynants. "België is een land waar het plaisir du table hoog staat aangeschreven. Op gebied van gastronomie zijn we internationaal gerenommeerd. De Belgische gastronomie is bovendien democratisch en dat aspect willen we hier in de kijker plaatsen. Het is al de derde poging om een gastronomisch feest te organiseren en deze keer is het, zij het in een beperktere uitvoering, gelukt. Zoals het er nu naar uitziet zijn we tegen vijf uur helemaal uitverkocht." Hopelijk blijft er nog wat lekkers over voor Prins Laurent, die later zijn opwachting maakt. Maar eerst willen we van Wynants weten wie hij tot de grote Belgen rekent. "Jacques Brel. Hij is zijn verjaardag nog bij ons in het restaurant komen vieren en Eddy Merckx, die heeft het voorwoord van mijn boek geschreven. Natuurlijk kun je moeilijk buiten Hergé en Kuifje. Hoewel..." De chef-kok wrijft even over zijn koksmuts en besluit: "Ik heb het eerder voor zijn hondje Bobby, die gaat namelijk altijd op zoek naar eten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234