Maandag 28/09/2020

Reacties

Nationale betoging: "Dit is een Monacoregering"

Beeld AP

Meer dan honderdduizend manifestanten betoogden vandaag in Brussel tegen de besparingspolitiek van de regering-Michel. Onder hen de belangrijkste vakbondsvertegenwoordigers en oppositieleiders, maar ook veel werknemers uitten hun bezorgdheid. Hieronder vindt u de meest opvallende reacties.

Elio Di Rupo: "Mijn plaats is hier"

PS-voorzitter Elio Di Rupo stapte mee in de betoging. "Mijn plaats is hier, tussen de mensen", zei de oud-premier op het VRT-Journaal.

Di Rupo zei de bezorgdheid van de mensen te delen. "Het is niet normaal dat de maatregelen van de regering op de kop van de werknemers en de gepensioneerden terechtkomen", vindt hij.

Vande Lanotte: "Beleid is asociaal en onrechtvaardig"

Sp.a-boegbeeld Johan Vande Lanotte noemde het beleid van de regering "asociaal en onrechtvaardig". "Men legt de inspanningen niet bij zij die ze kunnen dragen, maar wel bij de gewone gezinnen", klonk het.

"We zullen nog drie jaar horen dat alles de schuld is van de socialisten. Blijkbaar hebben ze geen eigen verhaal en schuiven ze de schuld op iemand anders af."

Volgens Vande Lanotte zijn er wel degelijk alternatieven voor het huidige beleid.

Tobback: "Dit zijn echt niet alleen maar vakbondsmensen"

"Wij, en veel mensen met ons, zijn boos over het feit dat de inspanningen die gevraagd worden, geen toekomstperspectief bieden", zei sp.a-voorzitter Bruno Tobback. "Mensen hebben niet het gevoel dat ze daarmee vooruitgaan, en ze hebben gelijk. Dit is geen regering die de werkmensen vooruit zal helpen."

Tobback stelde bovendien vast dat de betoging breed gedragen werd. "Dit zijn echt niet alleen maar vakbondsmensen. Er zijn een hoop bezorgde, boze mensen."

Rudy De Leeuw: "Dit is een Monacoregering"

Rudy De Leeuw, topman van de socialistische vakbond ABVV, reageerde tevreden over de grote opkomst. "Jammer genoeg moeten we tot deze sociale actie overgaan", klonk het. "En vandaag alleen zal niet genoeg zijn."

"We hebben geen andere keuze meer dan op straat te komen", zei De Leeuw. "Het is voor ons onaanvaardbaar dat men geen enkele inspanning vraagt van het inkomen uit kapitaal, en dat de werknemers, de gezinnen, de zieken en de gespensioneerden het gelag moeten betalen."

"Dit is een Monacoregering", besloot De Leeuw. "De werkgevers zitten in hun zetel, en wij moeten op straat komen om de zaken te veranderen."

Jan Vercamst: "Ongelijkheid blijft groeien"

"Dit is een regering voor de rijken", zei ook ACLVB-voorzitter Jan Vercamst. "De ongelijkheid blijft groeien, en daar moet een halt aan geroepen worden."

Vercamst eist dan ook sociaal overleg over de koopkracht. "De indexsprong moet van tafel, en vooral de taxshift moet er komen, zodat ook de grote vermogens bijdragen. Dat doen ze al jarenlang niet."

Vercamst wil bovendien opnieuw praten over de pensioenleeftijd van 65 jaar. Een hogere leeftijd stond in geen enkel verkiezingsprogramma, klinkt het. De vakbondsvoorzitter spreekt van "kiezersbedrog".

Agoria: "20 procent productieverlies in Vlaanderen"

Uit een peiling van technologiefederatie Agoria blijkt intussen dat de kostprijs van de nationale betoging hoog oploopt. De lidbedrijven van Agoria zijn goed voor twee derde van de tewerkstelling in de technologiesectoren in België. In Vlaanderen bedraagt het productieverlies al 20 procent, in Wallonië zelfs tot 40 procent. "Aangezien de bonden al hebben aangekondigd de sociale acties verder te willen opbouwen, dreigt de factuur voor iedereen een zeer bittere pil te worden", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

Tussen de Vlaamse provincies zijn er grote verschillen: in Oost-Vlaanderen blijft de impact beperkt, met uitzondering van Volvo Cars, waar vermoedelijk een derde van de productie verloren gaat. In West-Vlaanderen is er productieverlies in enkele grote ondernemingen dat oploopt tot 50 procent. In Antwerpen is de impact dan weer te voelen in enkele grote bedrijven, met verliezen van 50 procent tot het volledig stilleggen van de productieband. In Limburg tot slot lijden enkele grote bedrijven zwaar productieverlies onder meer door de afwezigheid van medewerkers op kritische functies.

Ondernemers tonen geen begrip voor betoging

Uit een rondvraag van ondernemersorganisatie Unizo bij 734 ondernemers bleek dat slechts een klein deel (3 procent) van de kmo's hinder ondervonden van de nationale betoging. 9 op de 10 ondernemers toonden bovendien geen begrip voor de vakbondsacties.

Ruim 6 op de 10 ondernemers staan grotendeels achter het regeerprogramma van de federale regering. Een op de zeven kan er zich volledig achter scharen, een op de zes voor een beperkt stuk en 3 procent helemaal niet, aldus Unizo.

96 procent van de ondervraagden is voorstander van de verlaging van de loonlasten, 77 procent staat positief ten opzichte van de indexsprong, en 7 op de 10 ten opzichte van de verhoging van de pensioenleeftijd. "Ondernemers beseffen duidelijk dat er iets moet veranderen. De hervormingen zijn nodig om onze economie draaiende te houden, jobs te creëren en de factuur niet naar de volgende generatie door te schuiven", aldus Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Beeld BELGA

Michel steekt hand uit naar sociale partners

Volgens premier Charles Michel moeten de maatregelen die de federale regering neemt het economisch model van België versterken. Hij herhaalde in de Kamer dat zijn regering de hand uitsteekt naar de sociale partners. "Wij willen maatregelen nemen in een sterke logica van sociaal overleg. We hopen dat alle sociale en economische actoren ook hun verantwoordelijkheid zullen nemen", zegt hij.

Premier Michel herhaalde dat het sociaal overleg "een cruciaal punt" in het regeerakkoord is en had het daarbij over een routeplan. De prioriteit van de regering is de creatie van banen en de bescherming van bestaande jobs, want dat is de beste garantie voor de bescherming van de sociale zekerheid, de pensioenen, de solidariteit, enzovoort, luidde het.

Michel wees ook op de gestegen kost van de pensioenen als gevolg van de vergrijzing. "Het is onze plicht beslissingen te nemen om de financiering van de pensioenen te garanderen", zo verdedigde Michel de maatregelen.

Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234