Zaterdag 05/12/2020

Economie

Nationale Bank ziet economie opleven:59.000 nieuwe jobs

Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank, is behoorlijk tevreden.Beeld Wouter Van Vooren

‘De Belgische economie is op weg naar meer groei.’ Het jaarverslag van de Nationale Bank steekt de regering een hart onder de riem. Er kwamen  vorig jaar 59.000 nieuwe jobs bij.

Gouverneur Jan Smets ziet tekenen van een economische opleving, als we de uitgaven onder controle houden. Dat onverwachte gebeurtenissen snel roet in het eten kunnen gooien, is evenwel ook een zekerheid. Uit het jaarverslag blijkt dat de kosten voor de terreurbestrijding en de asielcrisis ons land een factuur van 1,1 miljard euro bezorgden, goed voor een knip van 0,2 procent in de overheidsfinanciën.

Smets wijst erop dat door de gevolgen van de terroristische aanslagen in het najaar van 2015 in Parijs en van 22 maart 2016 in ons land de groei op de proef werd gesteld. “In die periode liep het aantal buitenlandse toeristen sterk terug en ook de consumptie leed onder het toegenomen onveiligheidsgevoel.” Maar het herstel kwam even abrupt, meent Smets. In dit klimaat van grote onzekerheid is de gouverneur dan ook best tevreden met een groeicijfer van 1,2 procent.

Een opsteker voor ons land is de jobcreatie, die best opvallend mag worden genoemd. Het aantal loontrekkenden steeg in 2016 met 45.000. Met het aantal zelfstandigen meegerekend steeg de totale werkgelegenheid met 59.000 jobs. Het gaat in grote mate om jobs in de private sector, dus geen gesubsidieerde banen. Ook positief is dat het aantal nieuwe banen de groei van de beroeps­bevolking overtrof. Daardoor liep de werkloosheid met 26.000 jobs terug. 

Uitzonderlijke inspanningen

De Nationale Bank wijst op de positieve effecten van de taxshift. Tegelijk waarschuwt ze dat de financiering ervan sluitend gemaakt moet worden. Ook de hervorming van de vennootschapsbelasting mag geen gat in de begroting slaan.

Hans Bevers, hoofdeconoom van Bank Degroof, is iets minder stellig. “Ik denk dat de extra jobs te danken zijn aan de heropleving van de economie in Europa. Het regeringsbeleid is veel minder van tel. Pas op langere termijn zullen we de effecten daarvan kunnen inschatten.”

Ondanks de positieve noot liep het begrotingstekort op van 2,5 procent van het bbp in 2015 tot 2,8 procent. Dat oplopend tekort komt er volgens het jaarverslag vooral door de uitzonderlijke inspanningen die werden geleverd inzake terreur­bestrijding en opvang van asielzoekers. Ook de lastenverlagingen op arbeid die slechts deels werden gecompenseerd door een verhoging van andere belastingen, spelen een rol.

Professor Wim Moesen vindt dat aannemelijk klinken. “Daar werd ook herhaaldelijk voor gewaarschuwd.” Toch is Moesen zalvend. “Als de regering de jobcreatie op peil kan houden en de kosten onder controle, dan is een jaarlijkse structurele verbetering van 0,6 procent haalbaar.”

Vakbonden tekenen niet

Vakbondsvoorzitters Rudy De Leeuw (ABVV) en Marc Leemans (ACV) weigeren als regent van de Nationale Bank het jaarverslag te ondertekenen. Volgens De Leeuw klopt de stelling niet dat de jobaangroei aantrekt door het hervormingsbeleid van de regering. “Wat betreft de werkgelegenheid blijven we achter op het gemiddelde in de eurozone”, stelt hij. Leemans betreurt het dat er geen pleidooi wordt gehouden voor een eerlijkere fiscaliteit. Ook de voorbije jaren weigerden ze te tekenen. Het is in de eerste plaats een statement, zonder grote impact.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234