Donderdag 02/02/2023

Nationale Bank waarschuwt voor ONWEER

De Belgische banken moeten van de Nationale Bank extra kapitaalpotjes aanleggen. De toezichthouder wil dat ze steviger in het zadel zitten voor wanneer er onweer dreigt.

De vier grootbanken - BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING België - moeten van de Nationale Bank van België extra kapitaal opzijzetten. Ook de nichebanken - Axa Bank, Argenta en de gespecialiseerde banken Euroclear en The Bank of New York Mellon - moeten bijkomende kapitaalbuffers aanleggen.

Daarmee wil de Nationale Bank de zogeheten systeembanken beter wapenen voor een eventuele storm. Systeembanken zijn financiële instellingen die zo groot zijn dat ze bij een nieuwe bankencrisis het ganse financiële systeem in gevaar kunnen brengen. Het toezicht op de banken werd sinds de bankencrisis hervormd, en voor ons land is de Nationale Bank de waakhond van dienst.

De vier grootbanken moeten concreet elk 1,5 procent extra kapitaal reserveren, de andere banken 0,75 procent. De nieuwe kapitaalvereisten moet in verschillende fases ingevoerd worden, over een periode van drie jaar. De extra maatregel komt bovenop de nieuwe strengere kapitaaleisen die de Europese Centrale Bank vanaf 2016 oplegt aan alle systeembanken in de eurozone.

Bij de banken zelf wordt eerder laconiek gereageerd op de bijkomende maatregel, die de Nationale Bank als toezichthouder hen oplegt.

Stef Leunens, woordvoerder van KBC: "Onze huidige kapitaalsituatie is zeer robuust, waardoor deze bijkomende buffer goed geabsorbeerd kan worden. Wij voelen ons comfortabel bij de omvang ervan - waarmee we overigens al rekening hielden in onze modellen." Ook Ulrike Pommée van Belfius noemt deze bijkomende vereiste "absoluut geen probleem voor Belfius." Bij sectorfederatie Febelfin valt te horen dat ze "akte neemt van deze verhoogde kapitaalvereisten." De federatie voegt er in één adem aan toe dat de geviseerde banken daarom "niet kwetsbaarder zijn dan andere banken."

Uitdagende cocktail

De Nationale Bank motiveert haar strengere eisen door te verwijzen naar de nog altijd moeilijke financiële situatie waarin de banken verkeren. Hoewel hun winstgevendheid de afgelopen kwartalen wel verbeterd is, verwacht de toezichthouder wel dat de winst op lange termijn kan aangetast worden door een mix van problemen. Zo zullen volgens de Nationale Bank de aanhoudend lage rentetarieven knagen aan de winstgevendheid van zowel de banken als de verzekeraars. Ook de scherpe concurrentie tussen de banken onderling en de nieuwe concurrentie van de onlinebanken is een aandachtspunt. Voeg daarbij de economische onzekerheid en je hebt een uitdagende cocktail.

Stef Leunens erkent dat: "Die concurrentiedruk is een vast gegeven voor ons en niet nieuw. KBC werkt sinds jaar en dag in een concurrentiële omgeving en houdt daar in zijn bedrijfsmodel rekening mee. Dat een lange periode van lage rente uitdagend is, is eveneens correct maar zeker niet nieuw." Een wijziging in het huidige beleid, of een aanpassing voor de consumenten zit er bijgevolg niet meteen aan te komen.

Volgens het Financieel Stabiliteitsrapport van de Nationale Bank is het met de financiële gezondheid van onze banken in Europees perspectief goed gesteld. De gemiddelde kapitaalratio (uitgedrukt volgens het eigen vermogen in vergelijking met de uitstaande risico's) zit boven de opgelegde normen van de ECB. Al is niet iedereen overtuigd van die norm. Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van Itinera en professor aan de Antwerp Management School, merkte in zijn boek over de bankencrisis Roekeloos al op dat de opgelegde kapitaalbuffers van de ECB onvoldoende zijn. "Banken zijn als kerncentrales. Op de veiligheid ervan bespaar je niet."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234