Zaterdag 06/06/2020

Nationale Bank is vreemde eend in bijt

Het proces dat het advieskantoor Deminor wil aanspannen tegen de regenten van de Nationale Bank (DM 30/3) doet de discussie over het bijzondere statuut van de Bank weer oplaaien. De Nationale Bank voert functies uit in het algemeen belang, maar is slechts voor de helft van de overheid.

Brussel

Eigen berichtgeving

Emmanuel Vanbrussel

Bijna alle centrale banken zijn volledig staatseigendom. De Nationale Bank van België is een uitzondering. De overheid heeft 200.000 aandelen, of de helft van het kapitaal, in handen. De andere helft is in handen van particulieren, die hun aandelen op de Brusselse beurs kunnen verhandelen. Die uitzonderlijke kapitaalstructuur bestaat al meer dan 150 jaar. "Wij zijn een atypische naamloze vennootschap", zegt de Nationale Bank zelf. "Helemaal akkoord. Maar dat wil niet zeggen dat de overheid meer recht heeft op de winst dan de privé-aandeelhouders. Ieder aandeel heeft recht op een gelijk deel in de winst", reageert Erik Bomans, vennoot bij Deminor.

Het juridisch advieskantoor beschuldigt de Nationale Bank van ongeoorloofde boekhoudkundige trucs met de meerwaarden die zij heeft geboekt op haar buitenlandse deviezenreserves. Daardoor zou 235 miljoen euro zijn doorgesluisd naar de Belgische staat, ten nadele van de minderheidsaandeelhouders.

Deminor behartigt de belangen van 220 minderheidsaandeelhouders. De Nationale Bank reageert vandaag na de Regentenraad op de beschuldiging, een dag later dan eerst aangekondigd. In de Regentenraad, te vergelijken met een raad van bestuur, zetelen onder meer de toplui van vakbonden en werkgevers.

Het offensief van Deminor is de zoveelste wending in de soap over het aandeel. Deminor verdedigt sinds maart 2002 de minderheidsaandeelhouders. Zij pikken het niet dat de meerwaarde die de Nationale Bank haalt uit het beheer van haar internationale munten en haar goudvoorraad alleen naar de Belgische staat vloeit. Wij hebben daar als aandeelhouder evenveel recht op, claimen zij. Via diverse rechtszaken voor de kamer van koophandel en het Arbitragehof probeerde Deminor zijn gelijk te bewijzen. Zonder succes.

Sommige specialisten ergeren zich aan het eigenwijze gedrag van de centrale bank. "De Nationale Bank doet net alsof de regels voor beursgenoteerde bedrijven niet voor haar gelden. Maar het gaat niet op een beursnotering te hebben en dan de regels aan je laars te lappen", zegt een bankier. De Nationale Bank moet, gezien zijn beursgewicht (200.000 aandelen tegen circa 3.000 euro elk), eigenlijk in de beursindex Bel 20 opgenomen worden. Maar de instelling weigert dat.

Ook de verstrengeling tussen de Nationale Bank en de financiële toezichthouder CBFA roept kritiek op. De CBFA waakt over de goede gang van de beurshandel en komt tussen bij onverwacht grote koersschommelingen. Drie directeurs van de Nationale Bank, Marcia De Wachter, Françoise Masai en Peter Praet, zetelen ook in het directiecomité van de CBFA. "Logisch. Het zijn de specialisten in hun vak. En het aandeel Nationale Bank is toch geen aandeel als een ander", zeggen de voorstanders.

Bomans: "Wij hebben de indruk dat de Nationale Bank het aandeel soms meer als een obligatie dan als een aandeel beschouwt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234