Maandag 21/10/2019

Nationale actiedag legt bedrijven lam

De nationale actiedag maakt dat in alle Vlaamse provincies verschillende bedrijven de productie deels of volledig hebben stilgelegd. Ook in frans- en duitstalig België ondervinden bedrijven hinder door IPA-acties. Een overzicht.

De staking van de socialistische en liberale vakbond legt in West-Vlaanderen een aantal bedrijven lam of bijna lam. Volgens ABVV gaat het om het keramiekbedrijf Vesuvius, het chemiebedrijf Proviron en airconditioningproducent Daikin in Oostende. In Brugge is er hinder bij Bombardier, Philips, Pemko en Dana. In een aantal bedrijven blijven volgens Erik Van Deursen van ABVV West-Vlaanderen ook niet-ABVV-leden thuis.

Volgens Erik Van Deursen kunnen de acties wel op veel sympathie rekenen. Bij de zes actiepunten staan telkens tussen 100 en 150 militanten.

Acties in Oost-Vlaanderen
De oproep tot de 24-urenstaking wordt ook in Oost-Vlaanderen goed opgevolgd, vooral in de metaal- en textielsector. Zo blijkt uit een rondvraag bij de Oost-Vlaamse vakbondsafdelingen van ABVV en ACLVB. De toegang tot de bedrijven in de Gentse haven werd nergens geblokkeerd, wel stonden bij veel bedrijven sensibiliseringspiketten. In tegenstelling tot op rechteroever, worden op linkeroever in de Waaslandhaven geen wegen geblokkeerd.

Bij Volvo Trucks wordt niets geproduceerd, bij Volvo Cars is de productie beperkt. Bij ArcelorMittal wordt niets geproduceerd. "De installatie wordt wel draaiende gehouden omwille van veiligheidsredenen en naar kosten voor stilleggen en opstarten toe," aldus Patrick Mertens (ABVV-Metaal).

In Oudenaarde wordt niet gewerkt bij kofferproducent Samsonite en ON Semiconductor. In Ronse kwam bij het textielbedrijf Utexbel niemand opdagen en ook bij chipproducent C-Mac, waar een beperkte bezetting aan het werk is, wordt de staking gevoeld.

De oproep tot acties wordt in het Waasland meer opgevolgd dan in de Denderstreek. "Bij JBT, Niko en Esselte Dymo in Sint-Niklaas werkt iets meer dan de helft van de mensen, hetzelfde bij zetelproducent voor vrachtwagens Isringhausen Lokeren. Ook Omco Hamme, PSS en ACB Dendermonde, Tekni-Plex in Erembodegem wordt beperkt gewerkt," somt Frank van Dorsselaer (ABVV-Metaal) op.

"Ook in de chemiesector zijn acties, waaronder bij Omnichem en Recticel in Wetteren en bij Solutia in de Gentse haven, bij Fuji in Sint-Niklaas en bij EOC Belgium. Bij bouwbedrijf Cordeel in Temse wordt beperkt gewerkt," aldus William Meersman (ACLVB).

Interimkrachten aan het werk
Bij Brose Automotive in Gent zijn interimkrachten aan het werk gezet, samen met bedienden en het kader. "Een flagrante inbreuk op de wetgeving, dat nog een staartje krijg", aldus Marc Staelens van ABVV-Metaal.

De werknemers van het Honda-verdeelcentrum gaan niet aan de slag, daar vormt het ACV zelfs mee piket. Toch wordt benadrukt dat de toegang voor werkwilligen nergens belet wordt.

Door de vakbondsactie liggen er ook in Limburg een aantal belangrijke bedrijven stil. Het gaat onder meer om Marlux in Zolder, Sappi in Lanaken, Chiyoda in Genk en Ready Beton in Hasselt. Er staan geen stakersposten aan de poorten, maar er zijn overal te weinig werkwilligen om de productie in gang te houden.

Audi Brussels geblokkeerd
Zo'n zeventig vakbondsafgevaardigden van de socialistische en de liberale vakbond en een enkeling van de christelijke bediendevakbond blokkeren ook sinds vanmorgen 4 uur de poorten van Audi Brussels. De directie besloot eerder om de fabriek volledig te sluiten. Dat zeggen ABVV-hoofdafgevaardigde Hedwin De Clercq en woordvoerder van Audi Brussels Christine Germaine.

"De actie verloopt heel goed. 2.400 mensen kunnen vrijdag de fabriek niet in", zegt ABVV'er De Clercq, die eraan toevoegt dat alleen enkele veiligheidsmensen de fabriek kunnen betreden. De poorten worden geblokkeerd tot vanavond.

De directie verklaart voorzienig te zijn geweest door te beslissen de fabriek volledig te sluiten. "Uit ervaring weten we dat de vakbonden het personeel niet binnen zouden laten in de fabriek. Bovendien heeft de politie de laan geblokkeerd uit veiligheidsoverwegingen naar aanleiding van de actiedag. Wij hebben dan ook het personeel op tijd ingelicht, en wie verlof of recup opneemt, is betaald", aldus Germaine.

Volgens Germaine is de actie niet op Audi Brussels gericht. "Wij zijn gewoon het slachtoffer van solidariteitsacties op deze nationale stakingsdag. We hebben gisteren nog een bonus aangekondigd voor het personeel. De samenwerking tussen bonden en directie is hier heel vreedzaam", aldus Germaine.

Stakingen in frans- en duitstalige landsdelen
Ook in het oosten van België wordt de nationale actiedag tegen het IPA vrijdag goed opgevolgd. In de industriezone van Eupen hebben tal van werknemers in diverse bedrijven het werk neergelegd. Dat melden vakbondsvertegenwoordigers.

Onder meer de volgende grote bedrijven zijn gesloten: Noël-Marquet, Hydro Aluminium, chocoladefabrikant Jacques en Delhaize. Ook aan de ingangen van Aldi- en Lidlfilialen staan stakingsposten.

Ook bij het openbaar vervoer wordt de staking goed opgevolgd, zegt een woordvoerder van de TEC. Uit het depot van Eupen is geen enkele bus uitgereden. (belga/adha)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234