Vrijdag 07/08/2020

NATHAN Antwerpen

Stijlvolle oude huizen en zakelijke nieuwbouw houden elkaar gezelschap in de Lange Koepoortstraat, een wat vergeten kronkelige baan die nu aan belang heeft gewonnen omdat hij op de as tussen het MAS en het centrum ligt. Tussen het allegaartje van hippe fietsenwinkels, modieus groen en af en toe een wasserette heeft restaurant Nathan zich gevestigd, om al snel een veelbesproken en drukbezochte plaats te worden.

Een bedrijvige open keuken, bleek hout, ingekaderd groen aan de muur; ondanks deze gezellige elementen voelt het interieur afstandelijk aan. Het is beschaafd modern, zonder valse noot, maar ook zonder al te veel warmte. Een restaurant waar niemand zijn stem verheft en discreet geroezemoes overheerst.

De reacties op de keuken zijn soms euforisch, soms wat meer terughoudend, maar iedereen is het erover eens: chef Nathan Van Echelpoel is ambitieus. 's Middags is er een driegangenlunch (30 euro) beschikbaar, 's avonds zijn vier (46 euro), vijf (56 euro) of zes (66 euro) gangen verplicht. Vriendin M en ik vinden vier al wel voldoende. Zij rijdt, dus zegt nee tegen de aangepaste wijnen, ik ga voor de full monty (66 euro). We nemen het huisaperitief en dat is een lekkere Duitse sekt met pinot noir en chardonnay (10 euro). Een prima compagnon voor de twee amuses: een brandade van stokvis met een kwarteleitje en een trio van wortelbereidingen - een mousse, een crème en een cake. We zijn beiden gek op makreel en kijken uit naar het voorgerecht. Dat valt tegen. De gepekelde makreel is vreemd van structuur, en op zich is de combinatie met komkommer, avocado en zeewier goed bedacht, maar we zijn niet overtuigd. Bij dit gerecht wordt Albada blanco geserveerd, een frisse maar krachtige Spaanse wijn. De rode poon met kokkels, bloemkool en vadouvan (Franse kerrie) is dan weer heerlijk. De Argentijnse riesling die erbij hoort, Amalaya blanco, is complex en levendig en biedt volgens de sommelière datgene wat ik zelden herken: de minerale toets. Het lamsvlees met courgettepuree stelt niet teleur, op de fregola ben ik minder dol. De rode wijn, Mas des Mas uit de Languedoc, is vol en kruidig. Kind dat ik ben, kijk ik uit naar het dessert: chocolade, banaan en passievrucht; een mooie afsluiter.

Degelijk is een woord dat in je opkomt bij het beschrijven van Nathan. Verdienstelijk, verzorgd, verfijnd. Vuurwerk is het niet. Maar er is niks mis met een mooi theelicht.

Info

Lange Koepoortstraat 13, Antwerpen,
restaurant-nathan.be

Chef

Nathan Van Echelpoel werkte in Dôme,
De Pastorale, Hof van Cleve en L'épicerie du Cirque. Zijn vriendin
Eva Van de Peer is gastvrouw.

Scherp

De prijs-kwaliteitverhouding is scherp en zit voor een keuken met die graad van gastronomische verfijning echt wel goed.

Voor en na

Het brood en de boter, opgewerkt met soja, is heerlijk. En na de maaltijd word je verrast met warme madeleines. Houd nog een gaatje.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234