Vrijdag 30/10/2020

Natalia: "Ik wil wel naar het buitenland, maar ik ga mijn ziel niet verkopen"

Beeld Jonas Lampens

En of Natalia zich volledig smijt. Naast The Voice Kids is ze volop bezig met de afwerking van haar zesde album en in februari treedt ze op in het Sportpaleis. "Maar het buitenland blijft me interesseren, al ga ik daar niet voor over lijken", zegt de souldiva tegen Goesting Magazine.

We ontmoeten Natalia op de Markt van Geel in Brasserie Flore, waar haar ouders vroeger dikwijls koffie kwamen drinken. "Mijn ouders hebben altijd in Oevel gewoond. Omdat Oevel zo klein is en er niet veel te beleven viel, sprak ik met mijn vriendinnen altijd af in Geel en Herentals. In de week zat ik op internaat in Antwerpen. Toen ik tien jaar geleden hier in Geel een huis te koop zag staan, heb ik niet getwijfeld. In Antwerpen zou ik niet kunnen wonen, op tijd en stond heb ik een prikkelarme omgeving nodig."

In hoeverre heeft de Kempen, een werelddeeltje op zich met een aparte woordenschat, jou bepaald?
"Kempenaars zijn een heel aards volk, het zijn mensen die met hun beide voeten op de grond blijven. Doe maar gewoon, dat is al erg genoeg. Ik heb het nodig om hier, tussen opnames en concerten door, te grounden. Ik wil tussen de koeienstront zitten, één worden met de natuur en beseffen dat dít het leven is. De stad heeft naast een mooie kant ook een artificiële zijde, ik vind het moeilijker om daar mijn hoofd leeg te maken. Laat staan dat ik zou kunnen leven in die drukte. Als ik thuiskom, wil ik rust."

Zou het je moeite kosten je in het buitenland te vestigen?
"Ik heb niet de ambitie om alleen naar het buitenland te vertrekken om daar te gaan wonen en iets op te starten. Als je met je gezin naar daar trekt, is dat iets heel anders. Ik denk wel dat ik het zou kunnen, maar mijn roots zullen altijd aan me blijven trekken. Af en toe moet ik die goeie Kempense grond voelen."

Beeld Jonas Lampens

Is er een verschil in wat je vandaag wil uitdragen op het podium en je eerste jaren als zangeres?
"Gevoelsmatig is er veel veranderd, ja. In het begin was ik vooral bezig met verkennen en aftasten. Op een heel korte tijd kwam er met een gigantische snelheid vanalles op me af. Ik zat in een rollercoaster, nu besef ik dat het belangrijk is om bewust te leven."

Wanneer is dat keerpunt gekomen?
"Toen mijn stem in 2006 rust nodig had, begon ik te beseffen dat ik af en toe op de rem moet staan. Altijd ja zeggen, dat gaat gewoon niet. Ik moest nee leren zeggen. Het gevoelsmatige is veranderd toen mijn papa stierf. Het was hard om onze papa te moeten afgeven, maar zijn dood heeft voor mij ook de poort naar zelfontplooiing op een kier gezet. Ik sta sindsdien ook op een andere manier op het podium. Meer dan vroeger heb ik de neiging om het publiek eens goed vast te pakken. Dat is zo'n intens gevoel."

Betekent dat dat je je kwetsbaarder voelt op het podium?
"Ik voel me op het podium net heel comfortabel. Op het podium kan ik beter mijn kwetsbare kant tonen dan naast het podium. In het dagelijks leven heb ik me lange tijd afgesloten van iedereen en deed ik me harder voor dan ik eigenlijk ben. Nu durf ik me ook in mijn privéleven kwetsbaarder op te stellen."

Beeld Jonas Lampens
Beeld Jonas Lampens

Over lijken

Intussen heb je je eigen platenlabel Natalia Music opgericht en heb je Peter Muls, ook manager van Ian Thomas, in de arm genomen. Heeft die persoonlijke ommekeer dat proces versneld?
"Laat me zeggen dat het een lang verhaal is. Ik zoek, tast en experimenteer tot ik tot de juiste formatie kom. Een goeie vibe, zowel op als naast het podium, vind ik heel belangrijk. Muzikanten die gewoon hun zakken komen vullen en daarna stilletjes vertrekken, daar heb ik het niet voor. Het liefst werk ik samen met mensen die even gepassioneerd zijn over wat ze doen als ik, mensen die niet gefocust zijn op wat ze ermee kunnen verdienen. Heb je die passie niet, dan pas je niet in mijn team."

Je hoopt toch ook dat Muls je naar het buitenland kan brengen?
"(zucht diep) Ik heb de voorbije jaren gemerkt dat mensen dat maar niet lijken te begrijpen. Als je een zangcarrière hebt, wil je daar zoveel mogelijk mensen mee bereiken. Maar ik ben niet van plan daar mijn ziel voor te verkopen. Als ik beloftes te horen krijg waarvan ik voel dat ze niet kloppen, dan hoeft het niet voor mij. Ik ga op dat gebied niet over lijken. Maar ik zou liegen als ik zeg dat het me niet interesseert. Als er zich opportuniteiten voordoen, dan zal ik die nemen, maar ik ga er mij niet blind op staren. We moeten realistisch blijven, lukt het niet, dan wil ik niet verbitterd achterblijven."

Beeld Jonas Lampens

Naar je nieuwe album, waarin je herenigd wordt met producer Steve Willaert, wordt in elk geval reikhalzend uitgekeken.
"We zitten nu volop in de preproductie. Tegen eind februari zou de plaat klaar moeten zijn. Maar ook op die datum wil ik me niet vastpinnen. Soms gebeuren er zaken in een opnameproces die je niet in de hand hebt, ik laat me echt niet opjagen door een deadline."

Saxofoon

Heb je als zangeres bepaalde frustraties?
"Ik ben content met wat ik kan, maar ik blijf me voortdurend bijscholen. Als ik moeilijk bij een bepaalde toon kan, probeer ik een manier te vinden waardoor ik het nummer toch kan zingen. Ik hecht ook veel belang aan de amicaliteit onder de artiesten. Ik vind het zalig om in een programma als The Voice Kids er samen met de andere artiesten een lap op te geven. Iedereen die met mij heeft samengewerkt, kan dat beamen. Maar niet elke artiest heeft daar altijd evenveel zin in! Daar moet ik me dan bij neerleggen."

Vind je die collegialiteit ook bij de souldiva's waar je in februari mee in het Sportpaleis staat?
"Amai, nog niet! Glennis Grace, Berget Lewis, Edsilia Rombley en saxofoniste Candy Dulfer zijn stuk voor stuk topartiesten die met hart en ziel op het podium staan. Contact houden met z'n vijven is moeilijk, maar we sturen elkaar af en toe wel een berichtje."

Wat drijft je het meest?
"Ik wil de mensen kunnen raken. Als ik zie dat er emoties loskomen in het publiek, dan raakt mij dat ook. Die samenhorigheid met het publiek, daar doe ik het voor. Een optreden was vroeger voor mij pas geslaagd als de mensen rechtveerden, met minder dan een staande ovatie was ik niet tevreden. Dat hoeft niet meer, ik geniet nu minstens evenveel van mensen die met tranen in hun ogen vastgekluisterd zitten aan hun stoel."

Beeld Jonas Lampens
Beeld Jonas Lampens

Natalia

- Werd geboren in Geel in 1980.
- Eindigde op de tweede plaats tijdens Idool 2003.
- Staat in februari met de Ladies of Soul in het Sportpaleis.
- Is ambassadrice van borstkankervereniging Pink Ribbon.
- Heeft een relatie met Alexander Jackson.
- Is te zien als coach in The Voice en The Voice Kids op VTM.
- Brengt in februari haar zesde studioalbum uit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234