Nasdaq verkoopt Europees beleggingsfonds
Nasdaq Europe, de Europese afdeling van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, heeft gisteren zijn eerste beleggingsfonds gelanceerd en hoopt met dat nieuwe instrument de belangstelling voor zijn handelsplatform een beetje te doen herleven. Vooral beurzen waarop kleine en middelgrote bedrijven noteren, zoals Nasdaq Europa, hebben te lijden onder de sterke daling van het aantal transacties.
Het fonds van Nasdaq Europa heet EQQQ, een Europese variant van de Amerikaanse QQQ. Die 'exchange trades fund' belegt in een korf aandelen die de Nasdaq-100, de belangrijkste index van die markt, weerspiegelt. De QQQ is een erg populair fonds, ook voor particulieren. Elke dag worden er tussen de 80 en 90 miljoen verhandeld.
Ook in Europa kunnen beleggers zich een QQQ aanschaffen. Nu al zou een vierde van het verhandelde QQQ-volume in de VS afkomstig zijn uit Europa.
Maar door een eigen marketingcampagne en een notering op zijn eigen beurs hoopt Nasdaq Europa dat Europese volume nog op te drijven. "Je krijgt de mogelijkheid de index te kopen, tegen veel lagere kosten dan andere beleggingsfondsen", zegt Paul Andrews, de verantwoordelijke voor International Development. In de index zitten bekende aandelen als Intel, Microsoft, eBay en Amazon.com.
Behalve het label zullen beleggers haast geen verschil merken tussen de QQQ en de EQQQ. Je koopt net dezelfde index, tegen dezelfde prijs. Wie zich een QQQ of EQQQ aanschaft, betaalt, naast makelaarskosten, een commissie van 20 basispunten. Wie een 'Europese' index-tracker koopt, heeft alleen het voordeel dat hij ook 's morgens kan handelen (terwijl de Amerikaanse beurzen gesloten zijn).
Nasdaq heeft met zijn Europese afdeling nog maar weinig succes gehad. Toen ze in 2001 de technologiebeurs Easdaq overnam (en daar 63 miljoen dollar voor betaalde) had de Amerikaanse groep nog de ambitie om een wereldwijde schermenbeurs te bouwen, met vestigingsplaatsen in New York, Brussel en Tokio. Daardoor zou de handel in aandelen Microsoft, Biogen of Dell 24 uur kunnen doorgaan.
Maar dat plan kwam niet van de grond. Zo besloot Nasdaq dit jaar te stoppen met Nasdaq Japan, nadat het er twee jaar op een rij verlies gemaakt had.
Ook in Europa gaat het moeizaam. Zo moest Nasdaq de dubbele notering van enkele aandelen (zoals Yahoo en General Electric) schrappen wegens een gebrek aan belangstelling. Het lage werkvolume dwong Nasdaq Europa in augustus 13 procent van zijn personeel te ontslaan.
Toch wil Nasdaq in Europa, voorlopig, doorgaan. Zo heeft het geïnvesteerd in een nieuw handelsplatform (SuperMontage) en wil het in de eerste helft van 2003 Nasdaq Deutschland lanceren, een samenwerking met enkele lokale beurzen (Berlijn, Bremen) en banken. (JS)