Donderdag 25/02/2021

Naschokken bemoeilijken noodhulp Afghanistan

Na de aardbeving van afgelopen woensdag in het noorden van Afghanistan komt de noodhulp voor de slachtoffers moeizaam maar zeker op gang. Gisteren werd de regio rond Rostaq, zo'n 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kaboel en zowat het epicentrum van de aardbeving, geteisterd door een sterke naschok, waardoor er opnieuw tientallen slachtoffers vielen. Het aantal doden van de voorbije week wordt intussen op meer dan drieduizend geschat, aldus een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis.

Brussel/genève.

Agentschappen en eigen berichtgeving

Dat is ongeveer duizend minder dan het - voorlopige - dodencijfer dat het persagentschap AIP (Afghaanse Islamitische Pers) zaterdag verspreidde, maar het tellen van de slachtoffers is dan ook allesbehalve vanzelfsprekend, aldus de woordvoerder van het Rode Kruis. Door de slechte infrastructuur is de schaars bevolkte landstreek moeilijk toegankelijk voor de internationale hulpdiensten. Bovendien zijn de weersomstandigheden verre van ideaal: een dikke laag sneeuw en hevige rukwinden maken het landen tot een riskante onderneming. Daarnaast zijn ook de wegen zwaar beschadigd, maar toch zijn zowel het Rode Kruis als Artsen zonder Grenzen er de voorbije dagen in geslaagd om medische hulpteams in Rostaq te krijgen. Het Rode Kruis stuurt vandaag nog een tweede vliegtuig met medicijnen; vijftien medewerkers zijn al ter plaatse.

Beide hulpploegen werken samen met de lokale bevolking om de naar schatting 350 gewonden te verzorgen en om de doden te begraven, wat volgens de lokale godsdienst moet gebeuren voor zonsondergang. Met duizenden wordt nog elke dag gezocht onder het puin naar slachtoffers van de aardbeving, die een sterkte had van 6,1 op de schaal van Richter. Daar bleken de traditionele huizen in noordelijk Afghanistan niet tegen bestand, met als gevolg dat er nu niet minder dan 15.000 mensen dakloos zijn.

De omvang van de ramp raakte pas vrijdag bekend via de hoofdstad van het nabijgelegen Tadzjikistan, Dusjanbe, op zo'n 180 kilometer van Rostaq. Volgens Masood Khalili, Afghaans ambassadeur in Delhi, zijn twee- tot drieduizend redders in de provincie Tachar bezig aan de reddingsoperatie. Onder hen zijn er, behalve vrijwilligers uit de plaatselijke dorpen, nogal wat soldaten van de ultra-orthodoxe moslimgroepering Taliban. Die geldt als vertegenwoordiger van de Pashtun-stam, die circa twee derde van het land in handen heeft, waaronder de hoofdstad Kaboel. De Taliban voert normaal een strijd tegen plaatselijke verzetsstrijders, maar een woordvoerder verklaarde vrijdag dat, wegens de aardbeving, de beschietingen van de vijand drie dagen zou worden gestaakt, onder meer om de landingsbanen vrij te houden voor buitenlandse hulp. Zaterdag deed het gerucht echter de ronde dat de Taliban toch een luchtaanval op het noordelijk gebied zou hebben uitgevoerd, maar dat wordt volgens dezelfde woordvoerder van het Rode Kruis voorlopig afgedaan als 'propaganda' voor de verzetsstrijders. De Taliban heeft in ieder geval alle medewerking bij de internationale hulpverlening toegezegd.

Nog volgens AIP zouden in het dorp Guzardarra 1400 lichamen zijn gevonden, in Rustaq 1200, in Baghshar 800, in Surqhar 700 en in Khairat 300. Een groot deel van het dorp Dashte Tarazo zou compleet zijn vernield.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234