NieuwsRuimtevaart
NASA’s Orion-capsule na testvlucht rond de maan met succes geland op aarde
Het Amerikaanse ruimteschip Orion, dat midden november door NASA werd gelanceerd, is na een proefvlucht rond de maan succesvol in de Stille Oceaan geland.
Aanvankelijk zou de missie zo’n 42 dagen duren, maar uiteindelijk was de onbemande Orion-capsule 26 dagen onderweg. Het Amerikaanse ruimteschip cirkelde voor een proefvlucht rond de maan, met een ‘bemanning’ van drie poppen bedraad met sensoren, en kwam zondagavond met een snelheid van ongeveer 40.000 kilometer per uur de atmosfeer van de aarde binnen. De landing werd afgeremd door een reeks grote parachutes en gebeurde in de Stille Oceaan, voor het schiereiland Baja California in Mexico.
De lancering op 16 november kwam er na jaren van voorbereiding, en was de eerste missie van het internationale, door de Amerikanen geleide Artemis-programma. Het vaartuig moet over een paar jaar weer mensen naar de maan en terug brengen. Om alle systemen te testen ging het nu zonder bemanning rond de maan. Daarmee demonstreerde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dus hoe ze toekomstige astronauten vanaf de maan veilig kan laten terugkeren naar de aarde.
Volgens de NASA deed het ruimteschip het beter dan verwacht. Het vaartuig bestaat uit twee delen. Vooraan zit het Amerikaanse deel waar later de bemanning moet zitten. Achterin, in het Europese deel, zitten onder meer de aandrijving en de Nederlandse zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Vlak voor de terugkeer in de dampkring, gingen ze uit elkaar. Het Europese deel verbrandde in de dampkring, het Amerikaanse deel remde af en plonsde volgens plan in zee.
Op het verste punt van zijn missie was Orion zo’n 432.000 kilometer van de aarde verwijderd. In 2024 staat een tweede missie naar de maand gepland, dit keer bemand maar zonder te landen. Voor een maanlanding is het dus nog minstens een jaar langer wachten.