NieuwsAstronomie
NASA geeft indrukwekkende fotomontage vrij van ‘centrum’ van ons melkwegstelsel
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een verbluffende nieuwe fotomontage vrijgegeven van het ‘centrum’ van ons melkwegstelsel.
Het kleurige spektakel is een montage van 370 waarnemingen die in de afgelopen twee decennia zijn gemaakt door het Chandra X-ray Observatory, dat in een baan om de aarde draait. Te zien zijn miljarden sterren en talloze zwarte gaten in het hart van de Melkweg.
Energetisch ecosysteem
Astronoom Daniel Wang van de Universiteit van Massachusetts Amherst meldt op de website van NASA dat hij een jaar lang aan het fantastische panorama heeft gewerkt terwijl hij thuis zat vanwege de coronapandemie.
“Wat we op de foto zien, is een energetisch ecosysteem in het centrum van onze melkweg”, legt Wang uit in een e-mail. “Er zijn daar veel supernovaresten, zwarte gaten en neutronensterren. Elke röntgenstip of kenmerk vertegenwoordigt een energetische bron, waarvan de meeste zich in het midden bevinden.” Het werk van Wang verschijnt in het juninummer van de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Unravel the threads of superheated gas and magnetic fields that make up the tapestry of energy of our Milky Way galaxy. 🌌
— NASA (@NASA) 27 mei 2021
A new image from @ChandraXray brings to life the giant mosaic of data that weaves together this cosmic masterpiece. Discover more: https://t.co/UJZMMDe2Zg pic.twitter.com/jkNgFXk2z2
Astronomische waarnemingen
Het Chandra X-ray Observatory werd gelanceerd in 1999 en bevindt zich in een extreme ovale baan rond de aarde. De satelliet doet astronomische waarnemingen die op aarde niet mogelijk zijn omdat röntgenstraling niet door de aardatmosfeer kan dringen. Er worden waarnemingen gedaan van zeer energierijke processen in het heelal zoals neutronensterren, zwarte gaten en overblijfsels van supernova’s.
(2/2) ...that's driven by volatile phenomena such as supernova explosions and outbursts of matter from regions near Sagittarius A*, our galaxy's supermassive black hole. More at: https://t.co/oi71jeLFl4 pic.twitter.com/zPjtzhvZRi
— Chandra Observatory (@chandraxray) 27 mei 2021