Zondag 20/06/2021

Klimaat

NASA: "El Niño mogelijk even sterk als in rampjaar 1998"

Overstroming in Argentinië, 29 december. Beeld AFP
Overstroming in Argentinië, 29 december.Beeld AFP

Volgens de voorspellingen van het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA kunnen de gevolgen van het weerfenomeen El Niño even zwaar uitvallen als in 1997-1998. Extreme droogte en regenval leidden destijds wereldwijd tot humanitaire en natuurrampen. El Niño in zijn huidige vorm vertoont "opvallende gelijkenissen" met die van december 1997.

De satellietbeelden van NASA tonen een ongewoon hoog en warm zeeoppervlak rond de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan, een symptoom van een krachtige El Niño. Volgens het ruimtevaartbedrijf wijst voorlopig niets erop dat het opwarmingsproces afneemt.

De verplaatsing van oceaanwarmte oostwaarts veroorzaakt enerzijds extreme droogte in Australië en Indonesië, anderzijds hevige regenval in Zuid-Amerika. Dat brengt een 'weerchaos' teweeg die wereldwijd al voelbaar is, aldus NASA. Zo kampte Indonesië dit najaar met de ernstigste bosbranden sinds twintig jaar en werden landen als Argentinië en Paraguay getroffen door de grootste overstromingen in vijftig jaar tijd.

De Verenigde Naties en hulporganisaties hebben gewaarschuwd voor een toename van honger en ziekte van miljoenen mensen als gevolg van een mogelijk ongekend heftige El Niño. In Afrika dreigen voedseltekorten in februari een piek te gaan bereiken. Ook regio's in het Caribisch gebied en Centraal- en Zuid-Amerika zullen de komende zes maanden worden geraakt. Oxfam Novib vreest dat de nasleep van El Niño bestaande crises in landen als Jemen, Syrië en Soedan zal versterken.

Uiteenlopende gevolgen

El Niño is een weerfenomeen dat zich eens in de twee tot zeven jaar voordoet en ongeveer een halfjaar duurt. Het ontstaat wanneer de westenwind boven de Grote Oceaan afzwakt of zelfs van richting keert, waardoor ook het warme oceaanwater rondom Australië zich oostwaarts verplaatst. Daardoor warmt de doorgaans koele zee in de Stille Oceaan ter hoogte van Peru op, in extreme gevallen met drie graden Celsius.

In grote delen van de wereld laten de consequenties van El Niño zich voelen op uiteenlopende wijzen. Zo krijgt zuidelijk Afrika te maken met droger weer, kent India een zachtere moesson, daalt het aantal orkanen in Noord-Amerika, maar groeit het tyfoongevaar in Japan en Korea. Althans, dat is de verwachting, want geen enkele El Niño is hetzelfde.

Europa blijft grotendeels buiten schot voor de gevolgen van El Niño. In Noord-Europa willen de winters doorgaans nog wel strenger zijn, al getuigt de warmste decembermaand ooit daar momenteel niet van.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234