Dinsdag 27/10/2020

Napolitaanse pizza in het hart van Brussel

Nona is een gloednieuwe hotspot in Brussel waar je de échte Napolitaanse pizza proeft, gemaakt door pizzaiolo's en bereid met biologische ingrediënten van eigen bodem. Zo komen de groenten recht van het veld van Le Monde des Mille Couleurs en wordt de buffelmozzarella gemaakt door de Waalse kaasmakerij Buffl'Ardenne. Het nieuwe restaurant is het geesteskind van Sebastian Dupont. Hij volgde les bij de Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), de meesters van de traditionele Napolitaanse pizza, en kwam er in contact met de rijke cultuur van het pizzabakken. Anderhalf jaar later opent hij nu zijn eerste restaurant dat de naam NONA meekreeg, geen verwijzing naar het Italiaanse woord voor oma, maar de afkorting van 'No Name'. "Want de filosofie en de naam van onze leveranciers zijn belangrijker", zegt Sebastian. Op de kaart staat uiteraard dé Napolitaanse oerpizza: de marinara, met tomaat, look, oregano en extra virgin olijfolie. Maar je eet er natuurlijk ook een margherita of een variant met seizoensgebonden groenten of venkelworst. Het beste nieuws is dat je er zeven op zeven tot laat in de avond terecht kunt.

nonalife.com

Laat de oven het werk doen

Tijdens de koudere maanden van het jaar laat ik graag de oven het harde werk doen. Kippenbouten met dadels, kappertjes en een flinke geut witte wijn, aardappelen met veel look en rozemarijn of eenvoudigweg een hoop verse knolgroenten met olijfolie, alles smaakt lekker na een uurtje in de oven. Probeer eens dit recept voor harissa-aubergines. Lekker met knoflookyoghurtsaus als tapa of als bijgerecht met couscous en gebakken halloumi.

Zo maak je het

1. Snijd vier aubergines in de lengte in twee en vervolgens elke helft in twee, zodat je vier kwarten krijgt. Kerf een kruiselings patroon in het vruchtvlees.

2. Meng 1 theelepel harissa met 50 ml olijfolie en breng op smaak met peper en zout.

3. Smeer het vruchtvlees van de aubergines royaal in met de harissaolie en leg de aubergines op een met bakpapier beklede ovenplaat.

4. Schuif de groenten ongeveer 30 à 40 minuten in een oven van 180°C, of tot het vruchtvlees zacht is.

5. Serveer met een flinke schep Griekse yoghurt, hartige granola of veel verse kruiden en couscous.

Als biersommelier zet ze bier in de kijker in binnen- en buitenland. Sofie brengt in oktober haar vijfde boek, Bier & Burgers, uit en organiseert op 11 en 12 november het festival Just Beer in Kortrijk Expo.

"La Tana is een kleine, ongedwongen osteria vlak bij het station Brussel-Centraal. Valerio Banon is een gepassioneerde bierliefhebber die bij zijn pure, Italiaanse gerechten de perfecte bierpairing voorstelt. Maar weinig Belgen weten dat Italiaanse brouwers verfijnde en complexe bieren met mooie karakters maken. Er is zelfs een bierstijl uit ontstaan: de Italian grape ale. Het zijn bieren waarin druiven verwerkt worden of die gerijpt werden op wijnvaten en een duidelijke connectie hebben met wijn. Valerio heeft veel van dit soort fenomenale biertjes die de moeite zijn om te ontdekken."

La Tana, Onderrichtstraat 10, Brussel

Revival van vuur

Vergeet peperdure hightech keukensnufjes, de beste chefs grijpen steeds vaker terug naar de meest rudimentaire vorm van koken. Wie mee wil zijn met de laatste kooktrend, roert tegenwoordig boven een echt houtvuur in de potten en pannen. Geen stress, thuis hoef je nog niet onmiddellijk je keuken om te bouwen, een winterbarbecue in openlucht vormt een perfect alternatief.

Niets gezelliger dan buiten koken rond een warm houtvuur. De Amerikaanse gasbarbecue maakte ondertussen plaats voor het echte vuur. Zo werd met de Ofyr een nieuw soort kegelvormige vuurkorf ontwikkeld met een brede, platte rand die als kookoppervlak fungeert. Vanuit het midden straalt de warmte uit naar de kookplaat, waardoor die meerdere temperaturen heeft.

De Ofyr wordt zo een multifunctioneel object dat als vuurschaal en barbecue functioneert. Het strakke design is verkrijgbaar in een matzwarte, hittebestendige lak of roestkleurige cortenstaal, dat bij veelvuldig gebruik door de jaren heen een mooie doorleefde patine krijgt.

Vanaf 1.895 euro, ofyr.be

Wabi-sabi dinertje

Wabi-sabi is een Japanse levensfilosofie die de schoonheid van natuurlijke imperfectie en een bewust eenvoudig leven eert. Die principes vormen de rode draad door het boek Wabi-sabi Welcome van Julie Pointer Adams. De fotografe en schrijfster was jarenlang verantwoordelijk voor de culinaire reportages in Kinfolk Magazine, wat de elegante, natuurlijke stijl van het boek verklaart. Julie plande en hostte etentjes over de hele wereld. Met haar foto's, verhalen en recepten moedigt ze je aan vooral aan om aandacht te besteden aan de dingen die ertoe doen: een trager tempo, tijd spenderen met mensen die je graag ziet en genieten van het moment. Etentjes hoeven niet perfect te zijn, wel hartelijk en gezellig. De fotografe benadrukt dat gastvrijheid veel gezichten kent. Julie bezocht niet enkel de bakermat van het principe, Japan, maar beschrijft ook de laidback spirit van Californië en de natuurlijke l'art de vivre-mentaliteit in Frankrijk.

Wabi-Sabi Welcome, Engelstalig, Artisan Books, 28,99 euro

Bewaar sterk gehopte bieren niet te lang, want na 6 maanden beginnen de frisse hoparoma's te verdwijnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234