NieuwsVS-bezoek Taiwan
Nancy Pelosi landt dan toch in Taiwan, China antwoordt met ‘militaire acties’
De hele wereld zag hoe SPAR19, de vlucht van Nancy Pelosi, landde in Taiwan. China heeft ondertussen militaire acties aangekondigd als antwoord op het bezoek van de Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleder.
Meer dan 300.000 mensen volgden gisteren de vlucht van Pelosi via Flightradar24. De webstek kreeg zo veel gebruikers te verwerken dat het na een tijdje niet meer mogelijk was om erop te geraken. Het vliegtuig – een Boeing C-40C van de Amerikaanse luchtmacht – vertrok om 15.42 uur plaatselijke tijd uit Kuala Lumpur en vloog dan in een ruime bocht langs de Filipijnen.
De neus van het vliegtuig wees niet de Filipijnse hoofdstad Manilla aan, maar wel het meer noordelijke Taipei, de hoofdstad van Taiwan. Ook al werd het niet officieel bevestigd, toch wist iedereen daarmee genoeg. Om 22.45 uur plaatselijke tijd (16.45 uur in België) landde het vliegtuig in Taiwan. Het land werd zo na Singapore en Maleisië de derde stop op het programma van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.
Doorn in het oog
Het symbolische bezoek is een doorn in het oog van het communistische regime in Peking. Dat wil niet weten van buitenlandse steunbetuigingen die de onafhankelijkheid van Taiwan legitimeren. Wat China betreft, is de democratisch bestuurde staat immers niet meer dan een opstandige provincie. Een kordate reactie van de Chinezen bleef dan ook niet uit.
Chinese gevechtsvliegtuigen scheerden al voor de landing van Pelosi dicht langs de middenlijn van de Straat van Taiwan. Die middenlijn dient als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van de twee landen. Lokale media meldden dat meerdere jets de middenlijn vlak voor de landing hebben overschreden. Ook zouden meerdere Chinese oorlogsschepen dicht bij het midden van zeestraat varen.
Na de landing kondigde China ook meteen “belangrijke militaire oefeningen” aan in zes gebieden rond Taiwan. Volgens een woordvoerder zal het Volksbevrijdingsleger gerichte militaire operaties ondernemen om de “nationale soevereiniteit en de territoriale integriteit” te verdedigen. Ook wil het Chinese leger in zijn woorden de externe bemoeienissen en het separatistische streven van Taiwan dwarsbomen.
Verhoogde staat van paraatheid
Pelosi laat dan weer weten dat ze met haar bezoek steun wil betuigen aan de Taiwanezen. “Amerika’s solidariteit met de 23 miljoen inwoners van Taiwan is vandaag belangrijker dan ooit”, schreef Pelosi op Twitter, “nu de wereld voor de keuze staat tussen autocratie en democratie.”
Ook de Taiwanese strijdkrachten staan ondertussen in een verhoogde staat van paraatheid om op eventuele Chinese agressie te reageren. China-kenner Jonathan Holslag (VUB) sluit ondertussen niet uit dat het tot een gewapend treffen komt.
Tijdens een vorige crisis in de jaren 90 reageerde China al met grootschalige militaire oefeningen. Volgens Holslag is de kans groot dat Peking deze keer verder gaat en dan komen de Taiwanese eilanden voor de Chinese kust in het vizier. “Dat zouden plaatsen kunnen zijn die China de komende dagen manu militari inneemt.”