Dinsdag 18/05/2021

Namen van voormalige premier Abu Mazen, intifada-leider Marwan Barghouti en controversiële Mohammed Dahlan circuleren

Ahmed Qurei, PLO-topman Mahmoud Abbas en minister Nabil Chaath naar Parijs voor bezoek aan Arafat

Palestijnen buigen zich over opvolging Arafat

Palestijnse leiders hebben afgelopen weekend de opties overwogen van een ordelijke opvolging voor als Yasser Arafat sterft. Volgens de laatste berichten zou de man een leverziekte hebben en zou zijn toestand niet verbeteren. Ondertussen laat premier Ahmed Qurei weten dat hij vandaag samen met Mahmoud Abbas, de nummer twee van de PLO, en minister van Buitenlandse Zaken Nabil Chaath naar Parijs vliegt voor een bezoek aan Arafat.

Ramallah

The Independent on Sunday

Donald Macintyre

Afgelopen weekend bevestigde Tayeb Abdul Rahim, een medewerker van de zieke Palestijnse leider, voor de eerste keer openlijk dat premier Qurei en zijn voorganger Abu Mazen een aantal veiligheids- en financiële bevoegdheden hadden gekregen van Arafat. Daardoor kon er, sinds Arafat ziek naar Parijs werd gevlogen, voor de eerste keer een belangrijke beslissing worden genomen door Palestijnse leiders. Het veiligheidsplan, dat bedoeld is om aanslagen door militante Palestijnen te voorkomen, werd al in maart opgesteld maar tot nu toe niet in de praktijk uitgevoerd. Bij de overeenkomst van afgelopen weekend waren ook de militante Hamas en Islamitische Jihad aanwezig. Het plan behelst een betere coördinatie van de veiligheidstroepen en verbiedt militanten wapens te dragen, tenzij ze het opnemen tegen Israëlische troepen.

Toch mogen, volgens een belangrijke bron uit de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO, de tijdelijke bevoegdheden van Qurei niet overdreven worden: ze zouden enkel betrekking hebben op een aantal essentiële beslissingen die niet konden worden uitgesteld. De twee mannen zouden er nog steeds van uitgaan dat Arafat binnenkort terugkeert naar zijn post.

Niettemin worden er actieve discussies gevoerd in Palestijnse kringen over wat er zou kunnen gebeuren als Arafat niet geneest. Arafats dood zou enkele Palestijnse persoonlijkheden kunnen doen overgaan tot het uitdagen van Israël en diens belangrijkste bondgenoten om verkiezingen voor een presidentschap te vergemakkelijken.

Israëls rol is belangrijk voor het succes van zulke verkiezingen. De Israëlische overheid kan problemen opvangen die samengaan met het voeren van een nationale campagne die zich uitstrekt over de wegversperringen en checkpoints die de verschillende bezette gebieden verdelen. Volgens het initiatief van afgelopen weekend zouden ook militante bewegingen als Hamas deelnemen. Dat betekent dat hun kandidaten, die door de Israëlische troepen worden gezocht, immuniteit zouden moeten krijgen gedurende de campagne.

Hoewel het voorstel een aanbod zou inhouden van een wapenstilstand gedurende de verkiezingen, meende een lid van de PLO dat Israël dat niet zou accepteren tenzij er een permanent einde zou komen aan het geweld van militanten. Maar zo'n weigering zou de VS dan weer in verlegenheid kunnen brengen vanwege hun engagement om de democratie te verspreiden in het Midden-Oosten.

De PLO-bron stelde een waarschijnlijker scenario voor: als Arafat sterft, zou de 139-koppige centrale raad van de PLO een nieuwe voorzitter kiezen en het Palestijnse parlement zou worden gevraagd om een wetswijziging door te voeren om de nieuwe voorzitter gedurende een afgelijnde periode van misschien een jaar de titel van president van de Palestijnse autoriteit te geven. Volgens de bron zou de voormalige premier Abu Mazen, die behoort tot de oude garde van Fatah, favoriet kunnen zijn. Hij wordt gezien als een gematigd man die bereid is tot onderhandelingen. Die optie zou wel kunnen zorgen voor een splitsing in de Fatah-stroming, die de dominantste is in de PLO. Bovendien zou Abu Mazen, bij nationale verkiezingen, een veeleer zwakke kandidaat zijn omdat hij een populaire basis mist en daardoor veel stemmen aan het militantere Hamas zou verliezen.

Een veel populairder kandidaat bij verkiezingen zou Fatah-man en intifada-leider Marwan Barghouti zijn. Maar als hij wil slagen, moet Israël hem wel vrijlaten uit de gevangenis. Een gevangenenruil zou daarvoor een oplossing zijn. Israël zou daartegenover weigerachtig kunnen staan tenzij onomstotelijk wordt bewezen dat Barghouti een geschikte 'partner' is.

Een andere, maar voor Palestijnen veel controversiëler Fatah-kandidaat zou de ambitieuze Mohammed Dahlan kunnen zijn. Dahlan is momenteel in Parijs bij Arafat. Hij heeft een basis in het zuiden van Gaza en draagt de goedkeuring weg van een aantal Israëlische en westerse kringen vanwege zijn uitstraling als sterke man voor de veiligheid.

Ondertussen verklaarde het Palestijnse hervormingsgezinde parlementslid Abdel Jawad Saleh, die strijdt tegen corruptie, dat hij wilde weten wat er gebeurde met de vermiste 200 miljoen dollar die Arafat zou hebben betaald voor mislukte projecten aan zijn economische adviseur Mohammed Rashid. "Deze fondsen komen het Palestijnse volk toe", zei Saleh. "Als een vertegenwoordiger van het parlement vind ik dat we een resolutie moeten ontwerpen waarin geëist wordt dat Mohammed Rashid wordt ondervraagd door het parlement."

Die verklaring komt op het ogenblik dat Arafats vrienden en familie op het punt staan zijn fortuin te erven. Onlangs had minister van Financiën Salem Fayyad in zijn verklaring tegenover donorlanden gezegd dat de PLO maar 19 miljoen dollar had om de lonen, die tussen nu en het jaareinde tot 225 miljoen dollar zouden oplopen, te betalen. De Arabische nieuwszender Al Jazeera liet afgelopen week weten dat het persoonlijke fortuin van Arafat tussen de 4,2 en 6,5 miljard dollar moet liggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234