Zaterdag 17/04/2021

Standpunt

Naïef hoe onze beleidsmakers met het Chinese imperialisme omgaan

Stavros Kelepouris is journalist bij De Morgen.

Belgische universiteiten, bij uitstek de plek waar kritisch denken alle ruimte moet krijgen, zijn hoe langer hoe meer het doelwit van Chinese beïnvloedingscampagnes. Onderzoek van deze krant toont hoe China zijn soft power laat gelden om kritische stemmen in ons land op andere gedachten te brengen.

Het is allang geen alleenstaande vaststelling meer. De laatste jaren stapelen de alarmsignalen zich steeds sneller op. China probeert overal in ons land grip te krijgen op kritieke punten in onze infrastructuur en kenniseconomie. Huawei levert bijvoorbeeld belangrijke technologie voor Proximus. Heeft China via Huawei inzage in de geheimen van een nationale telecomoperator? De waarheid is dat we het niet weten, maar dat het zeker niet onmogelijk is.

Nog niet zo lang geleden moest de Staatsveiligheid aan de rem trekken toen het Chinese staatsbedrijf State Grid zich wou inkopen in energieleverancier Eandis. Dat bleek nogal nadrukkelijke banden te hebben met de Chinese inlichtingendiensten en de Chinese Communistische Partij. Enige omzichtigheid is geboden als zo’n bedrijf zich wil inkopen in vitale infrastructuur. De reactie van toenmalig minister-president Geert Bourgeois (N-VA): dat de Staatsveiligheid zich een beetje belachelijk maakte door kabaal te maken met informatie die gewoon op het internet te vinden was. Stank voor dank.

Het kenmerkt de ongelooflijke naïviteit waarmee onze beleidsmakers het Chinese imperialisme begroeten. Al maakt wellicht niemand het zo bont als de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé (CD&V), die onlangs – tegen expliciete adviezen van de Staatsveiligheid in – op studiereis naar China trok. Zijn verdediging: “Ik ga al dertig jaar naar China en ga volgende maand nog eens. Ik heb niet het gevoel dat ik bespioneerd ben geweest.”

Aan onze Belgische universiteiten lopen intussen mensen rond die kritische sinologen in de gaten houden. De gevolgen daarvan mogen niet worden onderschat. Onafhankelijke experts die zich jarenlang toeleggen op het begrijpen van de wereld of een deel ervan, zijn van onschatbare waarde. Ze helpen de maatschappij begrijpen hoe de wereld verandert. Ook voor journalisten zijn ze een onmisbare bron van informatie om gebeurtenissen snel en helder in het juiste perspectief te plaatsen.

Het hoeft dan niet te verwonderen dat China liever geen al te kritische experts ziet. Pro memorie: China is een land dat nog steeds talloze mensen in concentratiekampen opsluit, en over het algemeen weinig liefde heeft voor fundamentele mensenrechten zoals de vrije meningsuiting. De mensen die daar door hun kennis met autoriteit over kunnen spreken, worden onder druk gezet om dat toch maar niet te doen.

Gelukkig heeft Decaluwé niet het gevoel dat er een vuiltje aan de lucht is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234