Dinsdag 23/07/2019

Interview

Nafi Thiam: "Dominantie kun je niet plannen"

Unicef mag zich gelukkig prijzen. Als er één atlete is die een ngo nu graag als meter wil, dan moet het wel Nafi Thiam zijn. Succesvol, jong (22) en wereldwijd graag gezien. Al vreest Thiam de dag dat haar geluk keert: "Het kan snel gaan. Vandaag verafgood, morgen verketterd."

Nafi Thiam: 'Ik kan me vinden in het Unicef- project rond onderwijs en kinderen, zeker omdat ik zélf mijn studies altijd enorm belangrijk heb gevonden.' Beeld BELGA

Nafi Thiam is de landsgrenzen helemaal aan het ontgroeien. De tijd is voorbij dat je haar nog in alle rust of zonder afspraak kon interviewen. Wie de Naamse atlete nu wil spreken, moet aanschuiven. Op haar 'press day' in Antwerpen was de BBC gisteren als eerste aan de beurt. Pas rond het middaguur was de olympische kampioene, met een gezonde boterham in de hand, klaar voor de geschreven pers.

In december was je al aan het nadenken over welke ngo je zou steunen. Waarom duurde het zes maanden voor je Unicef uitkoos?

Nafi Thiam: "Omdat ik niet veel tijd had om over dat thema te praten of na te denken. Op zich kun je niet echt een slechte keuze maken als je een goed doel wil steunen, maar ik wilde niet zómaar een ambassadrice zijn - en daarna dan niets doen. Ik wil me engageren voor Unicef en hen concreet helpen."

Vind je het belangrijk om als atleet een voorbeeld te zijn?

"Ik doe dit niet om een voorbeeld te zijn of omdat mensen dat van mij verwachten. Het leek me gewoon tof wat Unicef voorstelde. Ik kon me vinden in hun project rond onderwijs en kinderen, zeker omdat ik zélf mijn studies altijd enorm belangrijk heb gevonden. Het is makkelijk om je te engageren voor een goed doel waar je zelf van overtuigd bent."

Intussen zijn we tien dagen na je zevenkamp in Götzis. Is dat wat verteerd?

"Het deed in elk geval pijn. Ik heb toch een weekje rust genomen. Ik heb wel wat op de piste uitgelopen en me laten verzorgen bij de kinesist, maar ik ben vooral op adem gekomen."

Heb je met coach Roger Lespagnard al een analyse gemaakt?

"Dat lijkt me niet nodig - hij was tevreden. (glimlacht) Götzis bewees dat we niets moeten veranderen, dat we goed bezig zijn. Als ik me goed voel, dan steken we wel een tandje bij, en als ik me slecht voel, dan vertragen we een beetje."

Was je verbaasd over de impact die jouw score van 7.013 punten had?

"Dat is echt zo'n getal dat tot de verbeelding spreekt, helemaal anders dan wanneer ik 6.999 punten had gehaald. Het is waar dat ik pas nadien goed besefte hoe zot die prestatie eigenlijk was. De achtste beste score ooit. En we zijn maar met vier atletes die ooit over de grens van de 7.000 punten gingen."

Ashton Eaton tweette nadien dat de beste atlete ter wereld een vrouw is.

"Ik las het. Als een legende uit de decatlon zo positief reageert, doet dat wel plezier uiteraard. Al ben ik het niet met hem eens: ik zou voor Eaton stemmen als beste atleet ooit."

Eaton domineerde vijf jaar lang de meerkamp. Ben jij dat ook van plan?

"Dominantie kun je niet plannen, omdat het niet alleen van mij afhangt. Er zijn nog andere jonge atletes die de komende jaren progressie zullen maken.

"Ik leg mezelf geen druk op. Ik weet dat ik nog beter kan worden op bepaalde proeven, maar ik kan onmogelijk voorspellen hoe de anderen het gaan doen."

Veel mensen achten je in staat om het wereldrecord te verbeteren. Wat denk je dan?

"Dat er nog een groot verschil is tussen 7.013 punten en het wereldrecord van Jackie Joyner-Kersee (7.291 punten): een kloof van meer dan tweehonderd punten. Ik vind de discussie wel vermakelijk, maar ik maak geen doel van het wereldrecord. Om dat te breken, ga ik niet één, maar twee fantastische dagen nodig hebben. (lacht) Ik ben daar nu zeker niet toe in staat, maar wie weet als ik progressie blijf maken... (onderbreekt zichzelf)

"Nee, eerlijk gezegd: dat lijkt me zó onbereikbaar. Ik kan me beter realistische doelen stellen, die gradueel haalbaar zijn. Ik heb de indruk dat de mensen nogal snel extatisch zijn. Het is beter dat ik geen aandacht schenk aan al die commentaren en dat ik de situatie met een nuchtere blik bekijk."

Is het Europese record van Carolina Klüft (7.032 punten) haalbaar?

"Dat wel, ja. Ook al is dat nu geen doel op zich, dat kan het op een dag wel worden. Dat acht ik niet onmogelijk - op voorwaarde dat ik regelmatiger word in bepaalde proeven."

Je bent tot een van de grote sterren van de atletiek aan het uitgroeien. Hoe bevalt dat nieuwe statuut je?

"Er zijn veel voordelen aan. Na Rio mocht ik bijvoorbeeld tijdens de formule 1-race van Spa-Francorchamps in de paddock van Red Bull Racing, dat zijn kansen die ik anders niet zou krijgen. Ik kan veel nieuwe ervaringen opdoen, in milieus die ik niet ken.

"Soms zijn er minder aangename verplichtingen, zoals vandaag. Niet dat ik het een opgave vind om interviews te geven, maar het vraagt wel tijd. De indeling van mijn agenda is gewoon een stuk ingewikkelder geworden. Het moeilijkst blijven wel de verwachtingen van de buitenwereld en de druk die me wordt opgelegd, al vind ik dat ik er goed mee omga. Ik heb nog geen écht grote ontgoochelingen gekend, maar die dag komt ooit wel, dat is onvermijdelijk. Ik besef dat het snel kan gaan: vandaag verafgood, morgen verketterd."

Voel je die druk?

"Toch wel, zoals die vraag daarnet over dat wereldrecord - iederéén spreekt me daar nu over aan. Ik moet altijd beter doen. Ergens zit er bij mij die angst in voor die dag waarop ik mensen ga teleurstellen. Of het moet zijn dat ik nú stop, met een positieve noot, (lacht) maar daar heb ik precies nog geen zin in."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden