Zaterdag 27/02/2021

Hasselt

Nadja Vananroye wordt nieuwe burgemeester Hasselt

Nadja Vananroye. Beeld kos
Nadja Vananroye.Beeld kos

Nadja Vananroye (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester van Hasselt. Hilde Claes bevestigt in een mededeling haar ontslag als burgemeester van Hasselt "om rust en sereniteit te laten terugkeren".

"Het is op vele vlakken voor mij het laatste jaar heel zwaar geweest. Desondanks ben ik me als burgemeester dag en nacht blijven inzetten voor Hasselt en de Hasselaar", zegt Claes in een eerste geschreven reactie.

"Ik heb in het verleden altijd het algemeen belang voorop gesteld. En dat is wat ik ook vandaag doe. Ik sta recht in mijn schoenen. Maar om de rust te laten terugkeren en in het belang van Hasselt, de Hasselaar en mijn partij neem ik vandaag, met spijt in het hart, afscheid als burgemeester. Gezien dit alles mij heel erg heeft aangegrepen en ik wil dat de sereniteit terugkeert, hou ik mijn communicatie bij deze geschreven mededeling."

Claes' positie was door barsten binnen de partij onhoudbaar geworden. Sinds gisteravond hebben de Hasseltse coalitiepartners sp.a en CD&V onderhandeld over de politieke toekomst van Hasselt. Even voor 20 uur kwam er duidelijkheid: Hilde Claes wordt opgevolgd door huidig schepen van Welzijn, Gezin en Senioren Nadja Vananroye (43)Vananroye is ook voorzitter van het Jessa Ziekenhuis en algemeen directeur van de vzw IN-Z, een van de grootste diensten voor huishoudhulp in Limburg.

In een korte mededeling zegt de nieuwe burgemeester: "Ik wil niet dat Hasselt in een onbestuurbaarheid terechtkomt. Daarom heb ik de vraag van de partij om het roer in handen te nemen, aanvaard."

Vananroye schuift meteen enkele prioriteiten naar voor. "Wij hebben de voorbije jaren altijd gehamerd op een open, duidelijk en correct bestuur. Met die aanpak hebben wij veel gerealiseerd, maar nog een aantal projecten staan in de steigers of zijn in volle uitvoering. Daarom wil ik, met de hele ploeg, deze open bestuursstijl opnieuw versterken: vertrouwen geven aan de mensen, ook aan de stadsmedewerkers. Ik wil luisteren en overleggen en nadien duidelijk communiceren over het hoe en waarom van de beslissingen", aldus Nadja Vananroye.

Vananroye staat gekend als een bruggenbouwer die steeds voor de dialoog kiest. Een manager ook, die op een motiverende manier haar team kan aansturen. Andere namen van mogelijke opvolgers die eerder werden genoemd, waren die van Europees parlementslid Ivo Belet en schepen Tom Vandeput. 

"Beschadigingspolitiek"

De positie van Claes kwam onder vuur na haar uitbarsting over de "beschadigingspolitiek" van haar partijgenoten op de regionale tv-zender TVL. "Liegen, bedriegen, belazeren en bedonderen." Met die woorden maakte de Hasseltse burgemeester brandhout van Rob Beenders en Valerie Del Re. De aanleiding voor haar uithaal was de kritiek die Claes vanuit eigen rangen krijgt omdat ze stedelijke reclameborden gebruikt om haar eigen feest te promoten. Ze blijkt ook een reclamecontract van de stad toegewezen te hebben aan het kantoor van de echtgenoot van haar kabinetschef.

Hilde Claes. Beeld BELGA
Hilde Claes.Beeld BELGA

Hilde Claes stond sinds 2009 aan het roer in Hasselt. Eerder zetelde de dochter van oud-minister Willy Claes in het Vlaams Parlement en de Kamer. In 2005 werd ze schepen. Na de verkiezingen van 2006 werd Claes gedeputeerde in de provincieraad, tot Steve Stevaert in 2009 onverwacht opstapte als gouverneur. De Hasseltse burgemeester Herman Reynders schoof door naar het provinciehuis, waardoor Claes de burgemeesterssjerp mocht omgorden. De toen 42-jarige Claes werd zo de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van de stad Hasselt.

Nu lezen: "Dat het rode Huis Limburg nu ingestort is, is jammer voor het socialisme, maar gezond voor de democratie." Lees het standpunt van Bart Eeckhout in de pluszone van De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234