Zaterdag 16/10/2021

25 jaar Zwarte Zondag

Nadia Fadil over racismedebat: "U voert toch ook geen holocaustontkenners op?"

Nadia Fadil. Beeld Eric de Mildt
Nadia Fadil.Beeld Eric de Mildt

Antropologe Nadia Fadil, die als laatste wordt geïnterviewd in onze reeks over Zwarte Zondag, vindt het erg dat deze krant gisteren Wim van Rooy aan het woord liet.

Of het debat niet te gepolariseerd is? "Dat is duidelijk", zegt antropologe Nadia Fadil. "Uw krant liet gisteren iemand aan het woord die het jammer vindt dat we niet alle moslims kunnen opsluiten, als voorzorgsmaatregel. Moeten we daar nog een tekening bij maken?"

Wim Van Rooy is wel een stem in het debat. Filosofen zoals Etienne Vermeersch en Paul Cliteur respecteren hem, en bij Vlaams Belang dwepen ze zelfs met hem. Is het dan niet nuttig om eens te gaan luisteren wat zo iemand allemaal zegt?

"Is dat nu nét niet het probleem, dat zulke stemmen invloed hebben? Kijk, ik begrijp uw positie als journalist, maar ik heb er toch problemen mee dat een krant zoals De Morgen zo iemand opvoert. U voert toch ook geen holocaustontkenners op, of mensen die beweren dat homoseksuelen een stelletje perverten zijn? Want daar komt het betoog van Van Rooy op neer: die man spreekt op een abstracte manier over de islam, zonder ooit grondig empirisch onderzoek te hebben gedaan. Dat zijn woorden evenveel gewicht krijgen als die van wetenschappers, vind ik erg."

Hij vertegenwoordigt een strekking in de samenleving, toch?

"Wat hij zegt, is typisch voor wat ik nieuw rechts noem: daar vindt men zelfs de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens politiek correct. Het humanisme zal volgens nieuw rechts tot onze ondergang leiden. Het werkt niet alleen polariserend maar het breidt de weg uit voor een verdere escalatie van geweld die nu al wereldwijd bestaat. Daar staat ook wel iets positiefs tegenover: de bewustwording dat migratie erbij hoort in deze wereld, en dat Europa niet langer de dans kan ontspringen. Dat creëert nieuwe conversaties: de discussie over Zwarte Piet is daar een voorbeeld van."

Wat vindt u van dat Pietendebat?

"Tien jaar geleden werd kritiek op Zwarte Piet nog weggelachen, nu wordt er ernstig over gediscussieerd. Dat is positief. Kijk, ik begrijp dat vele autochtonen het gevoel hebben dat ze verliezers zijn. Dat hebben we gezien bij de verkiezing van Trump, dat zien we in het Pietendebat: mensen hebben het gevoel dat ze iets verliezen uit hun onschuldige kindertijd. Maar men zal moeten leren dat we niet langer in oases van rust zullen kunnen leven. En dat de oplossingen globaal moeten worden. Het positieve aan het verhaal is ook dat er mensen aan het debat deelnemen die dat twintig jaar geleden nog niet deden."

Op zondag 24 november 1991 brak extreemrechts door in Vlaanderen. Joël De Ceulaer blikt in een serie interviews terug op wat er de voorbije kwarteeuw, tussen Zwarte Zondag en Zwarte Piet, allemaal is gebeurd in Vlaanderen. Vandaag het slot: Nadia Fadil. Het volledige interview leest u in de pluszone van De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234