Donderdag 26/05/2022

Nachtkastje vol verhalen voor het opstaan

intercultureel vertelproject voor luisteraars vanaf tien jaar

theater

Antwerpen

Van onze medewerker

Wouter Hillaert

Er gaat tegenwoordig geen cultuurdiscussie voorbij of het dure woord 'multiculturalisme' komt erin voor. Mooi is dat, maar op de professionele theaterpodia zijn nog steeds bitter weinig acteurs met een allochtone achtergrond te zien. Het kan niet liggen aan onkunde van hun kant. Tenminste niet als je afgaat op het rijk beeldende spel waarmee Ceren Özer en Bodé Owa in de jongerenvoorstelling Nachtkastje stukjes vertellen uit hun eigen levensverhaal. Het gaat over hun jeugd in respectievelijk Turkije en Nigeria en over hun integratie-ervaringen in België.

De acteurs haken hun anekdotes vast aan een aantal voorwerpen die ze hebben overgehouden aan hun persoonlijk verleden. De aandenkens komen een voor een opduiken uit twee bijzondere nachtkastjes, ontworpen door Patricia Lòpez. Cerens kastje bevat vooral zoenoffers van de verschillende vervangmoeders waarmee haar vader haar confronteerde nadat hij haar ontvoerd had uit Turkije. Voor haar eigen bestwil, aldus papa. Maar Ceren kan maar niet gewoon worden aan die bloederige spaghettisaus in België. Centraal in Bodés herinneringskabinet ligt het insigne van de prestigieuze Engelse school waar hem afgeleerd werd zijn eigen taal te spreken. Hij moest worden als de blanken, de das stevig toegestropt rond de hals.

Ondanks de minimale scenische middelen weten Ceren en Bodé een rijke wereld op te roepen. Met brede gebaren en een flinke dosis mimiek transformeren ze zich moeiteloos in een lijvige octopusgrootmoeder of een stijve hark van een schooldirecteur. Een ironische overdrijving van zichzelf of de eigen cultuur is nooit ver weg, zeker niet bij Bodé. Met zijn jagersstok van weleer verbeeldt hij hoe een makkie van een konijnenvangst in Yorubaland ooit ontaardde in een strijd op leven en dood. Zijn latere zoektocht naar een huis in Mechelen bleek al niet veel anders. Want in dit ontwapenende en bijwijlen zelfs hilarische verteltheater wordt door een andere bril evenzeer een bedenkelijk beeld van de Vlaamse cultuur geschetst. Nachtkastje past in een educatief samenwerkingsproject tussen Kunst in Zicht, 4Hoog en de culturele centra van Geel en Dilbeek. In het kader van de voorstelling is een soort van kartonnen nachtkastje uitgewerkt waarmee leerkrachten het blikveld van hun klas kunnen verruimen. De doos bevat naast een lesmap allerlei impulsen voor de vijf zintuigen en wil leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar aanzetten om hun eigen verhaal te vertellen, naast dat van Ceren en Bodé. De filosofie erachter is dat het vertellen van eigen ervaringen en het luisteren naar verhalen van anderen een verwerkingsproces in gang zet dat aan zelfwaarde bouwt. Zodat je kunt opstaan als jezelf. En daar gaat Nachtkastje om: multiculturalisme als een mix van individuen op zich, veeleer dan van autochtonen en allochtonen. Een aanrader!

RECENSIE

WAT: Nachtkastje, een intercultureel vertelproject voor luisteraars vanaf 10 jaar WIE: Coproductie van CC De Werft Geel, CC Westrand Dilbeek, het project open culturele centra, 4Hoog Productiehuis en Kunst in Zicht WAAR EN WANNEER: eerstvolgende familievoorstellingen: 2 en 11/11 in Bronks, Brussel (02/219.99.21), 3/11 in Ternat (02/582.44.33) en 13/11 in Mortsel (03/444.17.60). Later nog in Geel, Wilrijk, Dilbeek, Leuven, Turnhout en Gent. Ook schoolvoorstellingen in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Meer info: 09/224.14.00 of www.4hoog.be ONS OORDEEL: Amusante en ontwapenende voorstelling om een kleurtje van te krijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234