Zaterdag 01/04/2023

NieuwsFrankrijk

Naast de Russische Lavrov is ook Macron op tour door Afrika, ‘in het belang van hernieuwde Frans-Afrikaanse relaties’

null Beeld AP
Beeld AP

Tegelijkertijd met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov reist ook de Franse president Macron deze week naar het Afrikaanse continent. Met zijn bezoek aan Kameroen, Benin en Guinee-Bissau wil Macron het belang van hernieuwde Frans-Afrikaanse relaties onderstrepen in een tijd van groeiende Russische invloed op het continent.

Eline Huisman

De Franse toekomst in Afrika staat hoog op de buitenlandse agenda van president Macron. In de eerste plaats militair: eind deze zomer moeten alle Franse soldaten uit Mali zijn vertrokken, negen jaar nadat Frankrijk er de strijd tegen jihadistisch terrorisme in de Sahel opende. In de herfst volgt een volledige herziening van de Franse militaire aanwezigheid op het continent, zo kondigde Macron vorige week aan.

Die herziening is niet los te zien van de groeiende Russische invloed in Afrika. De Franse beslissing tot vertrek uit Mali volgde op een reeks diplomatieke confrontaties met het bewind van kolonel Assimi Goïta, die via een staatsgreep aan de macht kwam. Goïta zette zich sterk af tegen de Franse inmenging in Mali en ging bovendien de samenwerking aan met huurlingen van de Russische Wagner Group, die nauwe banden onderhoudt met het Kremlin.

Strategisch belang

Het Afrikaanse bezoek van Macron is van strategisch belang. Experts zien Wagner als middel waarmee Rusland zijn invloed op het continent wil uitbreiden. Ook elders in Afrika krijgt het bedrijf steeds verder voet aan de grond: Wagner is onder meer actief in Libië, Soedan en Centraal-Afrikaanse Republiek. Kameroen, waar Macron zijn Afrikaanse bezoek begint, tekende in april nog een militair samenwerkingsakkoord met Moskou. In de Sahel-regio wordt daarnaast gretig anti-Franse propaganda van Russische makelij verspreid.

De Franse president wil in eerste plaats zijn toewijding onderstrepen aan de ‘hernieuwde Frans-Afrikaanse relatie’ waarover Macron al sinds zijn eerste verkiezing in 2017 spreekt. Op de agenda staan onder meer de voedselcrisis als gevolg van de Oekraïense oorlog en veiligheidskwesties op het Afrikaanse continent. Macron wordt op zijn bezoek vergezeld door ministers Catherine Colonna (Buitenlandse Zaken), Sébastien Lecornu (Strijdkrachten) en Olivier Becht (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Chrysoula Zacharopoulou (Ontwikkeling).

In Kameroen, de belangrijkste economie van Centraal-Afrika, zal Macron onder meer spreken over Franse investeringen in de landbouw en de strijd tegen Boko Haram in het noorden van het land. In Benin, waar de president woensdag aankomt, staan onder meer luchtsteun, inlichtingen en materieel in de strijd tegen jihadistische aanvallen op de agenda. Donderdag sluit Macron het bezoek af in Guinee-Bissau. De president van het kleine West-Afrikaanse land, Umaru Sissoko Emballó, werd onlangs benoemd tot president van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234