Maandag 06/02/2023

Naar rookverbod in alle openbare ruimten

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde, de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en nog meer dan 900 academici, werkgevers en werknemers willen een rookverbod in alle publiek toegankelijke ruimten. Wie het rookverbod overtreedt, moet een boete van 500 euro krijgen. Dat voorstel en een pleidooi voor een gedragscode moet niet-rokers beschermen tegen passief roken en zal overhandigd worden aan formateur Guy Verhofstadt. Ook de Vlaamse Liga tegen Kanker ondersteunt het.

Brussel

Eigen berichtgeving

Met de nieuwe kaderconventie inzake tabakscontrole gaf de Wereldgezondheidsorganisatie op 21 mei al aan dat het haar menens is met de strijd tegen roken én passief roken. In navolging van New York en binnenkort ook Noorwegen geldt vanaf 2004 in Nederland het wettelijke recht op een rookvrije werkruimte. In ons land moet eveneens werk gemaakt worden van een algemeen rookverbod, zegt de Leuvense professor Roger Blanpain, die een motie opstelde, die ondertekend werd door verschillende organisaties.

De nefaste gevolgen van passief roken zijn immers overduidelijk, stellen de initiatiefnemers. Naast allerlei ongemakken, zoals hinderlijke geur en irritatie van de ogen, zijn ook de gezondheidsrisico's aanzienlijk, zegt professor Johan Vansteenkiste, longarts en oncoloog aan de KU Leuven. "Passief roken verhoogt het risico op longkanker met 15 tot 25 procent. Daarnaast veroorzaakt of verergert passief roken ook andere longaandoeningen, zoals astma en chronische bronchitis en is het schadelijk voor hart en bloedvaten."

Kinderen vormen in dat opzicht een bijzonder kwetsbare groep, vervolgt Vansteenkiste. "Voor kinderen is omgevingsrook van rokende ouders een reëel gevaar. Dat is zo voor de foetus, die aan de risico's blootstaat wanneer de moeder rookt of passief meerookt. Later lopen de kinderen meer risico op oorontsteking, luchtweginfecties en astma. Volgens sommigen zou passief roken tijdens de jeugd een risico vormen voor longkanker op volwassen leeftijd."

Bescherming tegen passief roken is dan ook nodig, maar de huidige wettelijke beschermingsmaatregelen, met name het KB van 1976, het KB van 1990 dat roken in bepaalde openbare plaatsen verbiedt en het KB van 1993 inzake de strijd tegen hinder door omgevingstabaksrook zijn onvoldoende, vinden de initiatiefnemers. "Er is nood aan nieuwe maatregelen. Nu is er geen rookverbod in ondernemingen of administraties, tijdens vergaderingen, in treinstations, bij de kinderopvang. Daardoor worden enorm veel mensen nog steeds aan rook blootgesteld."

Daarom pleiten ze voor strengere wettelijke maatregelen. "Er moet een rookverbod komen in alle ruimten die voor het publiek toegankelijk zijn", zegt professor Roger Blanpain van de KU Leuven. In de opgestelde motie pleiten ze voor een rookverbod in bedrijven en openbare diensten, zoals postkantoren, luchthavens en gerechtsgebouwen, vergaderingen, dancings, maar ook cafés, restaurants en andere zaken waar voedsel of drank wordt aangeboden.

Om te zorgen dat het geen ijdel verbod wordt, moeten er tevens sancties ingevoerd worden. Wie het rookverbod overtreedt, moet gestraft worden met een boete van 500 euro. De uitbater of verantwoordelijke moet een boete krijgen van 1.000 euro als er in zijn instellingen gerookt wordt. Bovendien vragen ze dat diegene die het rookverbod niet doet naleven aansprakelijk is voor de schade die hij veroorzaakt.

Naast wettelijke maatregelen, pleiten ze voor een gedragscode om de niet-rokers te beschermen. Zo bevelen ze de rokers aan om niet te roken in plaatsen waar niet-rokers aanwezig zijn, en dat zeker niet te doen in het bijzijn van jongeren. Ook zouden rokers altijd eerst de toelating van de aanwezigen moeten vragen en geen peukjes zomaar mogen weggooien. De initiatiefnemers zullen de ondertekende motie overhandigen aan regeringsformateur Verhofstadt. De Vlaamse Liga tegen Kanker ondersteunt het initiatief.

'Passief roken verhoogt kans op longkanker met 15 tot 25 procent'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234