Zaterdag 10/12/2022

Reisblog

Naar Groenland op culinaire pelgrimstocht

null Beeld David De Vleeschauwer
Beeld David De Vleeschauwer

Debbie Pappyn is reisblogster voor De Morgen. Op dit moment trekt ze door IJsland en Groenland.

Debbie Pappyn

IJsland en Groenland vormen zonder twijfel de perfecte duobestemming. Ironisch genoeg is IJsland minder koud en met minder ijs bedekt dan je zou verwachten. Groenland is net minder groen. Alhoewel daar snel verandering in komt, maar meer daarover later.

Air Iceland (waar wij onze voorkeur aan geven) vliegt vanaf Reykjavik Airport (vlak naast het centrum van de stad) op verschillende bestemmingen in Groenland. Het grotere Greenland Air verbindt ook het ene met het andere eiland. In ons geval met het zuiden, met Narsarsuaq, de enige grote luchthaven in dit deel van immens Groenland.

Vroeger was dit een Amerikaanse basis omdat het weer hier altijd goed en mild is, met een fjord die bescherming biedt. Nu is het een stil en ietwat eigenaardig dorp met een honderdtal inwoners, die bijna allemaal in de luchthaven of tijdens de zomer in de toeristische industrie werken. Narsarsuaq dient als poort tot het zuiden en wie verder dan hier wil komen, moet ofwel met de waterbus naar de andere dorpen of 'settlements', ofwel met de flashy, rode Air Greenland-helikopters vliegen. Andere mogelijkheden zijn er niet. Geen wegen (de weg rond de luchthaven stopt na 3 kilometer) en geen andere luchthavens waar vliegtuigen kunnen landen.

We vliegen zo'n 3 uur (terwijl Reykjavik naar Kulusuk in het oosten van Groenland nog geen twee uren vliegen is) en we staan vanuit IJsland in een andere wereld, waar de Inuit leven. Een viertal jaar geleden waren we ook in Groenland, en kon de DM Onlinelezer ons via deze reisblog volgen. Zelfs wanneer we nipt aan een mini-gletsjertsunami ontsnapten. We toerden dan in het westen rond Disko Bay met de MS Fram, een van de stevige ijsgeclassificieerde boten van het Noorse Hurtigruten. Natuurlijk bleven we na de cruise nog wat langer aan land en ontdekten we ook Nuuk, de hoofdstad, en het oosten van Groenland, waar er een pak minder toeristen komen. Het enige wat we nog niet aandeden, was het noorden en het zuiden.

Toen we over een foodfestival in Qaqortoq hoorden, werd onze tweede Groenlandreis snel bevestigd. Want wie wil nu niet weten wat een Groenlander eet en wat deze bestemming op culinair vlak te bieden heeft? Waait de New Nordic Cuisine al naar Groenland over? Zijn het nog steeds enkel ijsbeer, walvis en zeehond die op het menu staan? Eten ze hier absoluut geen groenten? Waar komt het eten vandaan als je op zo'n extreem, afgelegen eiland, verloren in de Arctische Oceaan, woont?

Toegegeven, de meeste reizigers die naar Groenland komen, doen dat voor de indrukwekkende natuur, om sportief te zijn, om grenzen te verleggen en om weg te zijn van de wereld. Om eens iets anders te doen dan de rest. Niemand reist op culinaire pelgrimstocht naar hier, hoewel geen enkele outdoor-enthousiasteling malcontent zal zijn met een heerlijk en vooral smakelijk menuutje na zijn dag in de Arctische buitenlucht.

Onze queeste hier in Groenland is dus om te ontdekken wat dit kolossale eiland, dat bijna compleet onder de op één na grootste ijskap ter wereld verborgen zit, op culinair vlak te bieden heeft. Er zou zelfs ergens een honingmaker zitten die de puurste honing op de wereld produceert, en een kleine bierbrouwer die malt uit België gebruikt. Over verrassingen gesproken.

null Beeld David De Vleeschauwer
Beeld David De Vleeschauwer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234