Zondag 29/01/2023

NieuwsGezondheid

Naar een volledig rookverbod in de zorg? Twaalf ziekenhuizen voeren strengere regels in

Momenteel zijn twaalf Vlaamse ziekenhuizen aangesloten bij het proefproject van het Vlaams Instituut Gezond Leven.  Beeld Tiene Carlier
Momenteel zijn twaalf Vlaamse ziekenhuizen aangesloten bij het proefproject van het Vlaams Instituut Gezond Leven.Beeld Tiene Carlier

Binnen enkele jaren moet in ons land een volledig wettelijk rookverbod in ziekenhuizen gelden. Daarvoor pleit althans het Vlaams Instituut Gezond Leven. ‘Het kan niet dat een pasgeboren kind het ziekenhuis verlaat en meteen door een rookwolk moet.’

Femke Van Garderen

Een sigaret opsteken aan de ingang of op de parking. In het AZ Delta in Roeselare mag het niet meer. Sinds de zomer heeft het ziekenhuis strengere regels. Roken mag enkel nog in aparte ruimtes, die buiten en uit het zicht zijn geplaatst. Voor personeelsleden geldt dat ze in zo’n geval geen dienstkledij mogen dragen. “We willen als ziekenhuis het goede voorbeeld geven”, motiveert Kristien Beuselinck, woordvoerster van het AZ Delta. “Als we mensen voor de deur laten roken, lijkt dat alsof we zeggen: dit is oké. Zo’n signaal willen wij, als gezondheidswerkers, niet meer geven.”

Nog elf andere ziekenhuizen in Vlaanderen hebben, in het kader van een pilootproject van het Vlaams Instituut Gezond Leven, gelijkaardige maatregelen geïmplementeerd of zijn van plan dat te doen. Het gaat om onder meer AZ Vesalius in Tongeren, AZ Groeninge in Kortrijk en AZ Monica in Deurne. Ze roepen andere ziekenhuizen op om hun voorbeeld te volgen en de site rookvrijezorg.be te raadplegen. Daarop staan stappenplannen om tot een structureel rookbeleid te komen.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil binnen enkele jaren graag een volledig wettelijk rookverbod. In dat geval mag je nergens op het domein van een ziekenhuis roken en zijn er ook geen aparte rookruimtes meer.

“Ziekenhuizen en sigaretten, dat vloekt”, legt Katrijn Vandamme, senior stafmedewerker tabakspreventie, uit. “Roken leidt tot onvrijwillig meeroken en peukenoverlast.” Zien roken, doet ook roken. “We willen niet dat kinderen en jongeren rookgedrag kopiëren, maar in het ziekenhuis het goede voorbeeld krijgen.”

Op dit moment mag in ziekenhuizen enkel in aparte rookkamers gerookt worden. Maar vaker wordt een sigaret buiten op de campus bovengehaald. Vandamme: “We krijgen geregeld klachten. Bijvoorbeeld van een vader die met zijn pasgeboren kind voor het eerst de materniteit verliet en meteen door een rookwolk moest. Zoiets kan niet.”

Nederland maakt zijn ziekenhuizen volledig rookvrij vanaf vanaf 2025. In 2030 moet de sigaret in de hele zorg verdwijnen. Vandamme hoopt dat België dezelfde ambitie koestert. Sneller schakelen heeft weinig zin. “We mogen niet overhaast te werk gaan. Anders riskeer je dat mensen tegen de regels in toch gaan roken. Het kost tijd om patiënten, bezoekers én medewerkers te overtuigen.” Het instituut vindt het daarom belangrijk dat zorginstellingen niet alleen met strengere regels komen, maar ook een rookstopaanbod uitwerken. “We willen rokers die plots opgenomen worden niet in de kou laten staan, maar helpen.” Volgens de jongste gezondheidsenquête is net geen 20 procent van de Belgen roker.

Een rookenquête van Stichting tegen Kanker leerde vorig jaar dat 81 procent van de Belgen voor een rookvrije ziekenhuiscampus is. Beeld Tiene Carlier
Een rookenquête van Stichting tegen Kanker leerde vorig jaar dat 81 procent van de Belgen voor een rookvrije ziekenhuiscampus is.Beeld Tiene Carlier

In AZ Delta hebben ze al een tiental personeelsleden en patiënten via zo'n gratis rookstopprogramma geholpen. Rokende patiënten die niet in de aparte buitenruimte geraken, krijgen nicotinevervangers.

Een rookenquête van Stichting tegen Kanker leerde vorig jaar dat 81 procent van de Belgen voor een rookvrije ziekenhuiscampus is. Ook Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, is voor. “Je moet eerst inzetten op sensibilisering. Maar als we daar in slagen, mag wat mij betreft de volledige zorg in 2025 al rookvrij zijn. We zien immers dagelijks de schadelijke gevolgen van roken. De kost voor de samenleving is enorm.” Cloet is optimistisch. “In scholen, treinen, cafés en restaurants is het ook gelukt.”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is nog niet bezig met een wettelijk kader voor rookvrije zorg, maar zegt dat dit onderwerp zeker aan bod kan komen tijdens het overleg met de deelstaten en experts. “Momenteel werken we samen aan een ambitieus antitabaksplan. Dat moet in de komende maanden vorm krijgen en tot nieuwe initiatieven leiden”, zegt hij, verwijzend naar het federale regeerakkoord. Dat stelt dat de regering streeft naar een “rookvrije generatie”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234