Vrijdag 03/02/2023

'Naar de wasserette en dan kan ik nog vlug boodschappen doen'

Jonge vader mag celstraf via elektronisch huisarrest uitzitten

Kortrijk

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Kortrijkzaan Anthony Desmet heeft sinds kort vier maanden elektronisch huisarrest. Op die manier kan hij voor zijn zoontje blijven zorgen. Begin oktober plaatste de jonge vader de Brugse gevangenisdirectie voor een praktisch probleem door zich met zijn kindje aan te melden bij de poort om een celstraf uit te zitten. Terwijl er voor vrouwelijke gevangenen die hun kinderen mee willen nemen in de gevangenis voorzieningen zijn getroffen, is dat voor mannen niet het geval.

Het leven van de 25-jarige Anthony Desmet uit Kortrijk bestaat sinds kort uit veel thuisblijven en racen tegen de klok. De jonge vader heeft namelijk elektronisch huisarrest. Begin oktober meldde Desmet zich met zijn negen maanden oude zoontje Lloyd bij de gevangenis van Brugge om er nog vier maanden celstraf uit te zitten voor cannabisbezit, waarop hij in de zomer van 2000 betrapt was en waarvoor hij toen al twee maanden had uitgezeten.

Maar terwijl moeders hun kind mee mogen nemen in de cel, bleek dat voor Desmet niet mogelijk. Na een verblijf van een dag in de Brugse gevangenis mocht Desmet voorlopig weer naar huis tot het ministerie van Justitie een oplossing had gevonden voor het kindje.

Toen hij naar de gevangenis trok met Lloyd op zijn arm was de Kortrijkzaan er naar eigen zeggen niet op uit om zijn straf te ontlopen. Hij had gewoon geen goed opvangadres voor de kleine. Desmets ouders leven niet meer en aan zijn toen nog ex-vriendin durfde hij de zorg voor Lloyd niet toe te vertrouwen, omdat zij al twee kinderen had laten plaatsen. Restte nog een oma van Desmet. Maar aangezien zij al in de tachtig is, was het ook voor haar niet meer doenbaar nog een baby te verzorgen.

Inmiddels is beslist dat Desmet de resterende straftijd met een enkelband moet rondlopen. Op zaterdag en zondag mag hij altijd vier uur het huis verlaten. "Dat is wel reppen: vlug naar de wasserette en boodschappen doen. Maar het is doenbaar", ervaart Desmet.

Door de celstraf die hem aanvankelijk boven het hoofd hing, vreesde Desmet zijn baan te verliezen. Dankzij het elektronisch huisarrest mag de Kortrijkzaan in de week gewoon naar zijn werk in Oostende en brengt hij Lloyd naar de kinderopvang. Tussen halfzeven 's avonds en halfacht 's ochtends moet Desmet thuisblijven. Lukt het hem bijvoorbeeld niet om op tijd van zijn werk naar huis te komen, dan moet hij de centrale waarschuwen.

Voor Desmet levert het elektronisch huisarrest dus tal van voordelen op: hij kan voor zijn zoontje blijven zorgen, hij heeft zijn baan als elektricien behouden en hij kan zijn schulden afbetalen. En inmiddels is de moeder van Lloyd naar het gezinnetje teruggekeerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234