Vrijdag 22/11/2019

Naar bed, maar liever niet met een Belg

Het zijn rare jongens, die Belgen. Bij geen andere jongvolwassenen in Europa daalt de invloed van de ouders op de seksuele opvattingen zo sterk, zo blijkt uit een internationale studie van Gfk Research. En tegelijkertijd vindt, op de Zweden na, niemand overspel zo erg als een jonge Belg. En wat misschien nog het raarste is: Belgen vinden andere Belgen zeker niet de beste minnaars, maar toch wil de helft één keer om de twee dagen van bil gaan.

Door Katrijn Serneels

e Belg is niet onder de indruk van de bedprestaties van zijn landgenoten, geef hem of haar liever een Italiaan! Voor een derde van de Belgische mannen en vrouwen bestaat er geen betere minnaar dan de Italiaan. De topdrie wordt vervolledigd door de Fransman en Française, en de Spaanse beaus en belles. Maar heeft een op de drie Belgen al echt een avontuur beleefd met een Italiaan, of is het een kwestie van reputatie? "Het is waarschijnlijk een mengeling van de twee", zegt Mark Hofmans, algemeen directeur van Gfk Research.

"Het gaat voor een stuk om imago en verwachtingen die nooit zijn waargemaakt. Maar aan de andere kant: wie een spannend avontuur verwacht met een Italiaan, zal er ook meer voor openstaan en er enthousiaster aan beginnen. En een deel van deze resultaten zijn ongetwijfeld op reële ervaringen gebaseerd. Want het is opvallend dat de favoriete minnaars van de Belg net uit die landen komen waar hij graag en veel op vakantie gaat. Je ziet dat ook terug bij de Britten: die vinden de Grieken de beste minnaars en dat kan geen toeval zijn, want Griekenland is ook hun favoriete vakantiebestemming. Je ziet ook Brazilianen en Cubanen in de lijst van topminnaars opduiken, terwijl het aantal reizen naar Latijns-Amerika in de lift zit. Dus er zit waarschijnlijk toch een grond van waarheid achter het sexy imago van zuidelijke volkeren."

De beste minnaars wonen niet in eigen land, vindt de Belg. Dat slechts een op de acht Belgische vrouwen de Belgische man als beste minnaar bestempelt, is wel even slikken. Bij de Belgische mannen krijg je hetzelfde plaatje: slechts een op de zeven mannen zet de Belgische vrouwen bovenaan op zijn lijst van beste minnaressen. Ook Nederlanders en Duitsers vinden dat de beste minnaars overal behalve in hun eigen land wonen. Zijn Belgen dan echt zulke belabberde minnaars? "Ik denk dat hier het effect speelt van de vakantiestemming, die bepaalde avontuurtjes onvergetelijk kan maken", zegt Hofmans. "Avontuurtjes op vakantie duren zelden lang en daarom kan het zo spannend zijn. In een week of twee zal de seks nooit saai zijn."

Toch denkt niet iedereen dat het gras in het buitenland groener is. Zevenenzeventig procent van de Grieken zet resoluut de andere Grieken op één als beste in bed en 69 procent van de Italianen vindt ook dat het nergens beter vrijen is dan thuis. Hoe kan dat dan? "De Grieken, Fransen en Italianen gaan het minst van alle Europeanen op buitenlandse vakanties. Ze kiezen meestal voor vakantie in eigen land en hebben dus minder ervaring met avontuurtjes in een ander land."

Al dromen Belgen dan van avontuurtjes met zuidelijke schonen, toch kunnen ze maar beter twee keer nadenken voor ze met de ander in bed duiken. Vooral de jonge Belgen die al een lief hebben, moeten op hun tellen letten. "De helft van Belgische jongeren van 18 tot 29 vindt overspel altijd onvergeeflijk", zegt Mark Hofmans. "Ze zijn daarmee de op een na minst tolerante jongeren van Europa. Alleen de Zweedse jongeren zijn nog strenger tegenover overspel: daar vindt 57 procent het altijd onvergeeflijk. Het is opvallend dat de tolerantie tegenover overspel toeneemt met de leeftijd. Slecht een op de vier vijftigplussers vindt dat overspel nooit te vergeven valt."

Dat de houding tegenover overspel verandert met de leeftijd, heeft veel te maken met romantische idealen die door de realiteit worden bijgesteld. "Jongeren hebben vaak een idealistisch beeld van hun relatie. Ze denken dat het hun niet zal gebeuren, bedrogen worden. En als het gebeurt, vindt de helft van de Belgische jongeren onder de 30 het niet te vergeven, dus de kans is groot dat ze dan ook een einde maken aan de relatie. Mensen van 50 zijn toleranter, omdat ze waarschijnlijk al het een en ander meegemaakt hebben op relationeel vlak."

De Belg is iets toleranter dan de rest van Europa tegenover overspel. Eenenvijftig procent van de Belgen vindt dat het soms te vergeven valt, bij de gemiddelde Europeaan is dat 47 procent. In Nederland vindt men het blijkbaar het minst erg als er een scheve schaats wordt gereden: 43 procent van de Nederlanders vindt dat overspel altijd of meestal wel door de beugel kan. Minder verrassend is dat men in Turkije het minst kan lachen met overspel: negen op de tien Turken vinden het altijd onvergeeflijk.

De minste kans op overspel bestaat misschien wel in Noord-Europa. Want daar wonen de koelste minnaars. De helft van de Scandinaven vindt een keer seks per week of minder ideaal. Een kleine helft van de Duitsers en Nederlanders wil ook niet meer dan een keer of minder per week. De Belgen zijn enthousiaster: de helft wil toch wel een keer om de twee dagen actie in bed. Het meest gebrand op seks zijn de Grieken: een kwart wil daar elke dag of meer van bil gaan.

Moeten ouders bang zijn dat dochter- of zoonlief van zijn vakantie een Temptation Island vol overspel gaat maken? "Toch niet," zegt Telidja Klai van Sensoa. Al zijn voor de jonge Belgen vrienden en media veruit de belangrijkste invloed op hun seksuele gedrag en denken, toch zijn het geen losbandige hengsten en merries. "Dat de invloed van vrienden en media het grootst is, betekent niet dat de ouders geen invloed hebben. Vanaf de adolescentie neemt de invloed van vrienden op het denken en gedrag van jongeren toe. Maar dan hebben ze al waarden en normen, het is niet zo dat ze alles van hun vrienden overnemen. Die waarden en normen hebben hun ouders hen meegegeven. De ouders zijn de belangrijkste invloed voor de basisvaardigheden: hoe vraag ik het aan, waar leg ik mijn grenzen, hoe los ik een ruzie met mijn lief op?"

Vrienden en media hebben ook een positieve invloed, aldus Klai. "Hoe hun seksleven er concreet uitziet, wordt vooral besproken met en beïnvloed door de vrienden en de partner van deze jonge mensen. En de grote invloed van de media hoeft helemaal niet negatief te zijn. Jongeren hebben al waarden en normen, en kijken vanuit hun wereldbeeld naar tv en film. Deze leveren vooral scenario's over hoe relaties werken. Het is niet omdat iemand naar Temptation Island kijkt dat hij alle remmen loslaat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234