Maandag 05/12/2022

5 vragenDe Voorzorg Limburg

Naam El Kaouakibi duikt op in fraudezaak rond Limburgse topman De Voorzorg

Sihame El Kaouakibi. Beeld Wouter Van Vooren
Sihame El Kaouakibi.Beeld Wouter Van Vooren

Speurders verdenken Tony Coonen, de sterke man bij de Limburgse socialisten, ervan dat hij voor miljoenen euro’s heeft gefraudeerd. Hij sloot ook lucratieve contracten af met Let’s Go Urban, het dansgezelschap van Sihame El Kaouakibi.

Bruno Struys en Ann De Boeck

Waarover gaat het?

Het parket van Limburg voert een onderzoek naar ‘mogelijke feiten van omkoping en misbruik van vertrouwen ten nadele van rechtspersonen rondom De Voorzorg Limburg’. Anders gezegd: fraude. Vijf personen worden ervan verdacht te sjoemelen met bouwcontracten. Het ‘illegaal voordeel’ zou volgens de speurders miljoenen euro’s bedragen.

De Voorzorg Limburg is een socialistisch ziekenfonds, geleid door Tony Coonen, een van de personen die al jaren de lakens uitdeelt bij de Limburgse socialisten. In 2019 besloot De Voorzorg Limburg om haar drie vakantiecentra te verkopen: Relaxhoris in de Ardennen, jeugdherberg Begeinhof in Tongeren en het historische hotel Petit Rouge op de dijk van Blankenberge.

Het gerecht vermoedt dat Coonen bij die transacties, telkens met dezelfde makelaar, persoonlijke voordelen heeft behaald. Coonens vennootschap Panta Rhei zou minstens in het verleden hebben geparticipeerd in Staff bvba, een bouwbedrijf in handen van J.K. en B.B., die eveneens begin maart werden opgepakt.

Wie zijn de verdachten?

De hoofdverdachte is Tony Coonen, van wie De Morgen reeds eerder een portret bracht. Naast hem onderzoekt het parket ook de rol van zijn boekhouder Dirk M. en van vastgoedmakelaar Daan M., de eigenaar van Immo Top Invest, aan wie De Voorzorg de panden verkocht.

Coonen doet al zeker vijf jaar zaken met die Hasseltse projectontwikkelaar. Zo kocht Coonen zelf in 2016 een boerderij met landgoed bij Immo Top Invest. Niet alleen slaagde datzelfde kantoor erin om de vakantiecentra van De Voorzorg te kopen, zelfs het hoofdkantoor van De Voorzorg in Hasselt kwam via sale-and-lease-back in handen van Immo Top Invest.

En dan zijn er ten slotte nog J.K. en B.B. die naast het bouwbedrijf Staff ook de bvba BOZ bezitten, waarmee ze de ene na de andere opdracht voor De Voorzorg uitvoerden. In 2018 voerde BOZ nog renovatiewerken uit in hotel Petit Rouge in Blankenberge. De verf was amper droog, of er lagen al plannen klaar om het gebouw te slopen en te vervangen door een nieuwbouw met appartementen en handelsruimten. Zodra Immo Top Invest het gebouw in handen had, diende het plannen in bij de gemeente Blankenberge.

Waarom komt dit nu aan het licht?

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat hier geen klokkenluider uit De Voorzorg naar het gerecht is gestapt. Wel zou het West-Vlaams vastgoedwereldje geschrokken zijn dat een kantoor uit Hasselt erin kon slagen om zo’n hotel op de zeedijk te kopen, voor ‘een vriendenprijsje’, klinkt het. Een misnoegde concurrent dus?

Anderzijds zou er onder de leden van De Voorzorg ook wel ontevredenheid zijn, nu zij niet meer aan goedkoper tarief op vakantie kunnen. In Hasselt, zeker bij Hasseltse socialisten, zijn er bovendien al wel langer vragen bij de luxueuze levensstijl van Tony Coonen. “Iedereen stelt zich al jaren vragen bij die levensstijl, die bestaat uit dineren in sjieke restaurants met dure wijnen, die hij betaalt met de kaart van De Voorzorg”, luidt het bij meerdere ingewijden.

“Ik weet niet waarom een socialist in armoede zou moeten leven”, liet Coonen daar eerder over optekenen in Het Nieuwsblad.

Wat is de link met El Kaouakibi?

De levensstijl van Coonen is niet het enige wat alarmbellen deed afgaan in zijn omgeving. Hij sloot ook lucratieve deals af met Sihame El Kaouakibi. Uit een onderzoek van Humo blijkt dat De Voorzorg Limburg jarenlang samenwerkte met Let’s Go Urban, het dansgezelschap van El Kaouakibi. De prijs van die samenwerking bedroeg gemiddeld 550.000 euro per jaar. Een bedrag dat buiten verhouding is, zo vertelt een betrokkene aan het weekblad.

Medewerkers vermoeden dat Coonen de deals afsloot voor persoonlijke zelfverrijking. “Zij mocht hoge facturen sturen, en in ruil vloeide er geld terug naar Tony, veronderstel ik. Maar hoe het precies in elkaar zit, zoekt het gerecht uit.” Bovendien zou Coonen lang hebben gehoopt dat El Kaouakibi op een socialistische lijst zou gaan staan. Toen ze in 2019 voor Open Vld koos, zetten hij de samenwerking stop.

De link tussen de Limburgse socialisten en ‘Sihamegate’ bevestigt dat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau nog werk op de plank heeft in Limburg. Zijn partij wordt er al tien jaar geplaagd door Limburgse schandalen. Onder andere politiezone HAZODI, waarvan Hilde Claes, toenmalig sp.a-burgemeester en ex-echtgenote van Tony Coonen, ambtelijk aan het hoofd stond, werd beschuldigd van zelfverrijking.

Wat zijn de gerechtelijke stappen?

De twee aannemers J.K. en B.B. zijn al langer vrij. Deze week zijn ook de andere drie verdachten, onder wie dus Tony Coonen, onder voorwaarden vrijgelaten. Het parket zal vervolgens het onderzoek afronden en beslissen tot vervolging.

Het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten, de koepel boven De Voorzorg, heeft een intern onderzoek geopend en zal zich burgerlijke partij stellen.

De advocaat van Tony Coonen wenst niet te reageren op de aantijgingen of toelichting te verschaffen. “Maar ik kan u zeggen dat mijn cliënt opgelucht is dat hij vrij is en verder zijn volle medewerking zal blijven verlenen aan het onderzoek”, aldus meester Jeroen Vandenberk.

Hotel Petit Rouge, recent verkocht door De Voorzorg, in een verdachte transactie Beeld Benny Proot
Hotel Petit Rouge, recent verkocht door De Voorzorg, in een verdachte transactieBeeld Benny Proot

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234