Maandag 25/01/2021

Justitie

Naaktfoto’s BV’s moeten van rechter onmiddellijk van rechtse website verwijderd worden

Beeld Getty Images

Op basis van een recent artikel in het Gerechtelijk Wetboek, dat slachtoffers van sexting beter moet beschermen, heeft de rechtbank van eerste aanleg van Antwerpen het satirisch en rechtse ‘t Scheldt een verbod opgelegd om nog naaktfoto’s te verspreiden van drie Vlaamse BV’s. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Advocaat Kristof Neefs heeft begin deze week bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van Antwerpen een eenzijdig verzoekschrift ingediend. Hij vroeg daarin aan de rechter om het satirisch weekblad ‘t Scheldt te verbieden nog langer (geanonimiseerde) expliciete foto’s te publiceren van drie mannelijke schermgezichten. 

Neefs deed zijn verzoek op basis van het zeer recente artikel 584, 7e lid van het Gerechtelijk Wetboek. Dat laat zo’n snelle procedure – zonder tegenspraak – toe “in geval van niet-consensuele verspreiding” van beelden van “een ontblote persoon of een persoon die een expliciete seksuele daad stelt, die zonder diens toestemming of buiten diens medeweten getoond, toegankelijk gemaakt of verspreid worden”. Dat de persoon al dan niet toestemming heeft verleend om de beelden te draaien, maakt geen verschil.

Meester Neefs had vrijdag nog een vriendelijke poging gedaan per mail bij ‘t Scheldt om de foto’s weg te halen. De beelden bleven staan. Daarop schreef hij dus zijn eenzijdig verzoekschrift. De Antwerpse rechter is daar maandag op ingegaan. ‘t Scheldt heeft nu een verbod gekregen om de beelden nog te publiceren, tot er een tegensprekelijk debat over gevoerd is. Dit gebeurt binnen de maand. Op vraag van zijn cliënt geeft de advocaat verder geen commentaar. Blijkbaar was de beslissing van de rechter gisteravond nog niet betekend, want op de website van ‘t Scheldt waren de foto’s nog niet verwijderd.

De illustraties in ‘t Scheldt zijn stills uit filmpjes, die zich sinds eind augustus als een lopend vuurtje verspreiden in Vlaanderen. Er is op te zien hoe de drie BV’s – los van elkaar – seksueel provocerende poses aannemen. Het gaat om foto’s en video’s waarop ze vaak volledig naakt te zien zijn en soms seksuele handelingen uitvoeren.

Noch de drie betrokken BV’s, noch hun management communiceren over de zaak. Dat hoeft ook niet: de beelden zijn gemaakt in de privésfeer en er is wettelijk niets mis mee. Dat is ook de reden waarom nog niet eerder over de zaak bericht is en waarom we de identiteit van de mannen niet bekendmaken. Aan hun omgeving geven ze alledrie dezelfde uitleg: ze zijn onafhankelijk van elkaar op dezelfde manier in de val gelokt. Door wie? Geen idee. Waarom? Evenmin.

Op de demarche van een van hen tegen ‘t Scheldt na, heeft geen van hen andere juridische stappen ondernomen. Nochtans gaat het om strafbare feiten. Op het verspreiden van dit soort beelden staat een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar. Dit geldt ook voor elke Vlaming die de filmpjes doorstuurde. (EV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234