Dinsdag 21/01/2020

Na zes jaar heeft Soulwax eindelijk een nieuwe plaat

'Any Minute Now' laat zich niet zo makkelijk op de draaitafel leggen. Soulwax blijft een rockgroep, daar mocht niet veel twijfel over bestaanDe bevalling kostte veel zweet, bloed, tranen en een beetje moederkoek, maar vooral langdurige wee�n. De rijpingstijd heeft echter geen zure wijn opgeleverd

Twee zielen in één borst

Fans zullen er wel knap de smoor in gehad hebben de afgelopen jaren, maar op 23 augustus verschijnt dan toch de langverwachte derde Soulwax-plaat. Any Minute Now luidt de vrij pesterige titel, want het muzikale kleinood liet niet minder dan zes jaar op zich wachten.

Brussel

Van onze medewerker

Gunter Van Assche

Aangezien de plaat er effectief any minute now zit aan te komen besparen wij u graag verdere onrust of twijfel, en brengen het relaas van die nieuwe cd. Omdat de platenfirma ons verbood om het interview eerder dan volgende maand te publiceren, houden wij ons daar ietwat geprikkeld aan. Het goede nieuws is echter dat we natuurlijk wel het relaas van de nieuwe plaat mogen brengen. Ceci n'est pas un interview.

Knuffelen met Bowie

De Gentse groep rond de gebroeders Stephen en David Dewaele kende een door perfectionisme en rusteloosheid geplaagd opnameproces voor Any Minute Now. Die rijpingstijd heeft Soulwax gelukkig geen zure wijn opgeleverd. De plaat is écht zo goed als hardop gehoopt werd. Het bleek echter een werk van lange adem. Na de release van Much Against Everyone's Advice volgde eerst een twee jaar durende tournee door Groot-Brittannië, terwijl het succes van 2 Many DJ's gradueel intrad. Ondertussen staken een slordige 400 000 exemplaren van hun mash-up-cd As Heard On Radio Soulwax de toonbank over, en kunnen ze zich tegelijk het knuffeldiertje van de pers én van Richard X, Fatboy Slim en ja, zelfs David Bowie noemen.

Behalve de bijval die ze genoten als 2 Many DJ's scoorden de twee broers in 2001 als Samantha Fu een bescheidener hitje met het dansnummer 'Theme From Discotheque', dat bestemd was voor een theaterproductie. U weet wel: die song met het scheurende alarm waarop de frase 'Do you know where your children are' gedrapeerd hing. Dit jaar knutselden ze ook de soundtrack voor de film Steve + Sky in elkaar. Wie het vermoeden koesterde dat beide heren nog enkel resoluut op hun gouden kalveren zouden wedden, kwam bedrogen uit. Soulwax opent nu dan toch de deur van de studio en mikt over een kleine maand de nieuwe cd Any Minute Now de winkelrekken in.

Geen couveusekindje

Voor wie het niet van dichtbij volgde, leek het er nochtans op dat de Dewaeles iedere gelegenheid te baat namen om zich vooral niet te hoeven bekommeren over hun geesteskind Soulwax. Dat bleek valse schijn: de bevalling van Any Minute Now kostte gewoon ontzettend veel zweet, bloed, tranen en een beetje moederkoek, maar vooral langdurige weeën. Evenveel studio's als opnamejaren kwamen er aan te pas: er werd materiaal ingeblikt in Londen, New York en in hun eigen beschutte werkplaats in Gent. Sommige songs bestonden in negen verschillende versies, drummers deden een stoelendans en zelfs over de titel van de plaat kon geen consensus gevonden worden. Any Minute Now was zowat de elfendertigste keus.

Die lange zwangerschap betekende gelukkig ook dat de nieuwe cd niet bepaald een couveusekindje is geworden. Sinds de 2nd Handsome Blues E.P. die intussen al van 1995 dateert, is het groepsgeluid behoorlijk veranderd en de muzikale horizon aardig verruimd. Het eerste vleugje muziek van een nieuw Soulwax-geluid kon je al horen. Wanneer je de juiste connecties bezat, tenminste: 'NY Excuse' probeerden ze uit op een feestje in de Londense discotheek Fabric. Een fijne luxe, wanneer je platen in de meest hippe omgevingen kunt testen tussen andere dansplaten. Op 'NY Excuse' hoor je Soulwax zowaar een vrij zuivere danstrack brengen. Dat nummer haalde uiteindelijk ook de selectie van Any Minute Now, maar is niet bepaald karakteristiek voor de volledige plaat. Dit excuusliedje was aanvankelijk trouwens een luid stonerrocknummer, maar beide heren wilden een track die ze ook in hun dj-set konden verwerken.

De nieuwe plaat laat zich integraal echter heel wat minder gemakkelijk op de draaitafel leggen. Soulwax blijft een rockgroep, daar mocht niet zo heel veel twijfel over bestaan. Sommige songs werden dan ook op de aloude troubadourwijze gecomponeerd, zoals 'Accidents And Compliments', andere songs kregen uiteindelijk pas vorm wanneer een schuimende elektronicagolf over de ruwe song kwam spoelen. De plaat behandelt ook weer in een bepaalde mate de problematiek die de vorige twee infecteerde: ongelukkige liefdes. Deze keer neemt Stephen echter meer afstand dan op andere platen. Het autobiografische element is verschwunden, hij beperkt zich tot observeren.

Het stadsleven was ook een inspiratiebron voor de twee. Met de Nederlandse presentator Jan Douwe Kroeske (2MeterSessies) gingen ze na de release van hun vorige plaat ooit in een veld wandelen. Kroeske hoopte wellicht dat de broers instant inspiratie zouden opdoen voor een nieuwe song, of akoestische intimiteit in de idylle zouden creëren. Stephen haat het platteland echter: als kind woonde hij drie jaar in Merelbeke - de verloren jaren in zijn leven. Het iets meer wervelende Gent is de echte voedingsbodem voor de broers als creatieve muzikanten.

De mythe van de mengtafel

Stephen en David Dewaele konden in het verleden al met enige trots vermelden dat Leave The Story Untold geproducet werd door de halve legende Chris Goss, de man die eerder het geluid van Kyuss onder handen had genomen. Dat was toen al genoeg reden om hem voor hun debuutplaat in te lijven. Voor de opvolger Much Against Everyone's Advice deden ze dan weer beroep op Dave Sardy van Barkmarket, de man die eerder Slayer en Marilyn Manson het grote succes inloodste. Bijval oogstte Soulwax qua platenverkoop niet echt, maar door hun twee eerste cd's konden ze voor de Grote Nummer Drie tenminste de meest mythische der mengtafeltovenaars strikken: Mark Ellis oftewel Flood, de producer die zijn sporen eerder verdiende bij Nick Cave en Nine Inch Nails, het geluid bepaalde van Depeche Mode én de heren van U2 hun mooiste gezicht gaf op Achtung Baby.

Flood kwam de groep bijstaan in het opnameproces toen Soulwax behalve Stephen en David enkel nog Stefaan in de gelederen telde. Voormalig Soulwax-drummer Steve Slingeneyer kwam er pas later weer bij. Magic Stick (Michel Schoots volgens de douane) van Urban Dance Squad had plaats genomen achter de kit, maar zelfs als buitenstaander wist Flood gewoon dat Slingeneyer Soulwax in de poriën meedroeg. Floods uitspraak luidde dan ook Slingeneyers officiële terugkeer in.

De invloed van Flood reikte muzikaal ook behoorlijk ver in de groep, ondanks de naam van het broederduo als keikoppen. Als een dirigent baande hij zich door het symfonisch gespikkelde 'Accidents And Compliments', waarbij lagen gitaren en strijkers werden opgestapeld. Dat het begin van die song wat lijkt op het eveneens door Flood geproducete 'Thru The Eyes of Ruby' van Smashing Pumpkins is overigens toeval.

Sponsor gezocht

David is een notoir instrumentenfestisjist en speelt tijdens concerten ook op moeilijk verkrijgbare gitaren. De doorzichtige Casio-gitaar die hij tijdens de tournee voor Much Against Everyone's Advice mee het podium op nam, is bijvoorbeeld een vrij zeldzaam exemplaar. Hij heeft er zo drie, waarvan één zelfs uitgerust is met een bandrecordertje: je krijgt een tape meegeleverd waar een playbackband The Rolling Stones naspeelt; aan jou de eer om de gitaarsolo's er overheen te spelen. Gekocht in Japan, waar anders? Ondanks zijn vele lofbetuigingen aan het merk, bleef een verhoopt sponsorcontract uit. David kreeg slechts een handvol horloges aangeboden.

Een sponsorcontract lijkt nochtans niet nodig, zou je denken. Op een bepaald moment kwam ons ter ore dat de Flyin' Dewaele-broertjes zo'n 8.000 euro verdienden per dj-set; ruim genoeg om hun snoepreisjes naar New York te bekostigen. Dat verhaal blijkt echter sterk overdreven. De broers verdienen vaak minder, soms veel meer, maar een groot deel gaat sowieso hun neus voorbij door zware foreign artist tax (tot 40 procent van hun gage moeten dj's afstaan als ze in Spanje optreden). Daarop volgen nog eens de belastingen in België. Het dj-werk volstond net om hun studio te bekostigen.

Het weekend sterft nooit

Als dj's hebben de Dewaeles intensief de wereld doorkruist. Het nachtleven is overal min of meer hetzelfde en de verleidingen zijn groot. Het is niet zo dat de twee broers alle dagen tot vier uur uitgaan op wat voor drug dan ook, terwijl ze wel beseffen dat 80 procent van hun publiek vaker op limonadekleurige wolkjes dansen. De epicentra van de drugs-in-partycultuur zijn immers Madrid en Los Angeles. Maar hun thuisstad Gent hoeft niet onder te doen.

Je zou voor minder gaan vermoeden dat de bombastische opener 'E-Talking' over drugs gaat. 'It's not you, it's the E talking' en 'A part of the weekend never dies', zingt Stephen in dat nummer. Het lijkt of de groep het heeft over de kunstmatige euforische manier waarop je gaat leven als je een pilletje xtc in je lijf voelt daveren. Het is al lang geen geheim meer dat Gent het Ibiza van het noorden is geworden, maar toch zou de song niet over de euforische werking van xtc gaan. Of een waardeoordeel uitdrukken: de groep wil absoluut géén kritiek hebben op het druggebruik in het feestjesmilieu. Want als ze een betoog houden tegen drugs zijn ze hypocriet, en als ze een pleidooi voeren voor drugs zijn ze dom.

Het zware nachtleven in Gent is zowat meegegroeid met de broers en zelfs al waren de twee de laatste jaren meer in het buitenland dan in het nest van Walter de Buck, ze merken zelf ook dat de uitgaanswereld steeds meer van de ochtend en vroege middag meepikt. Wat Soulwax echter uitdrukkelijk wil, is was voor de ziel zijn en geen coke in de neus.

De meningen zijn al voor de release van Any Minute Now al enorm verdeeld. Enerzijds gaan stemmen op dat Soulwax twee jaar geleden nooit een plaat als deze had kunnen maken: de 'opgepoetste eighties-toets' die toen in elke mix werd toegevoegd klinkt nu al wat voorbijgestreefd. Nochtans stond een groot gedeelte van de elektronica al twee jaar geleden op band. Anderen zeggen dat deze derde plaat degene is met de meeste internationale allure, terwijl sommigen kritischer beweren dat de plaat veel te vroeg is uitgekomen: Nu zullen vijf mensen ze snappen. De single met de plaattitel is al uit. Over de rest van de nieuwe Soulwax beslist u binnen een maand gewoon zelf.

Any Minute Now verschijnt op 23 augustus bij PIAS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234