Zondag 05/12/2021

Verkiezingen VS

Na Trump komt de zondvloed

null Beeld AFP
Beeld AFP

Alles wat Trump tijdens dit debat zei, wordt overschaduwd door zijn uitspraak dat hij de uitslag van de verkiezingen niet zomaar zal accepteren en dat er “miljoenen mensen” mogen stemmen die eigenlijk niet zouden mogen stemmen. Daarmee brengt hij de campagne in gevaarlijk vaarwater waarbij geweld niet meer uit te sluiten valt.

Wat had Trump nog in zijn mars om zijn vrije val in de peilingen te keren en een dreigende nederlaag af te wenden? Dat was de grote vraag die boven het derde en laatste presidentiële debat hing.

Het antwoord werd al vrij snel na aanvang duidelijk: echt veel buskruit heeft Trump niet meer. Tijdens de discussies over de toekomst van het Amerikaanse hooggerechtshof zei Trump dat hij rechters zal benoemen die anti-abortus en pro-wapens zijn. Hij deed dat met de stijl die iedereen ondertussen van hem gewend is: “Hillary wil baby's van negen maanden uit de baarmoeder rukken, dat is niet oké voor mij.” De toon was gezet.

Ook als het over migratie, Vladimir Poetin, het Midden-Oosten en de economie ging, was Trump voorspelbaar. Hij had het over de Mexicaanse muur, dat hij goede relaties met Rusland wil en dat Obama's buitenlandbeleid in Syrië en Irak voor een totale ramp heeft gezorgd.

Over het feit dat de afgelopen dagen negen vrouwen tegen hem hadden getuigd over ongewenst seksueel gedrag zei Trump dat hun beschuldigingen op niets slaan. “Ik heb hiervoor zelfs mijn excuses niet aangeboden aan mijn eigen vrouw.”

Het debat kwam misschien wel op kruissnelheid en was best interessant, maar als Trump zijn kiezers wou doen geloven dat een onverwachte inhaaloperatie op Clinton nog mogelijk was, dan is hij daarin niet geslaagd: geen nieuwe argumenten, geen nieuw (seks)schandaal tegen de Clintons, geen retorische hoogstandjes. Dit leek echt het overbodige debat te worden.

Maar toen gebeurde het: Fox-moderator Chris Wallace, die het uitstekend deed, herinnerde Trump aan zijn uitspraken waarin hij insinueerde dat Clinton de verkiezingen aan het vervalsen is en vroeg de Republikeinse kandidaat heel direct of hij het resultaat van deze verkiezingen absoluut zal accepteren. Het antwoord dat daarop volgde, zal de komende dagen en weken nog voor bijzonder veel discussie zorgen: “Ik zal de resultaten op dat moment bekijken. Maar wat ik tot nog toe gezien heb, is zo slecht. Ten eerste zijn de media zo oneerlijk en corrupt. Ze hebben de geesten van de kiezers vergiftigd. Maar spijtig genoeg voor de media zullen de kiezers daar doorheen kijken. Als je kijkt naar de kieslijsten, dan zie je miljoenen mensen die geregistreerd zijn die nooit geregistreerd hadden mogen worden. (…) Bovendien is Hillary schuldig aan een zeer ernstige misdaad. Ze had nooit toestemming mogen krijgen om zich kandidaat te stellen.”

Chris Wallace, moderator, met Donald Trump. Beeld AP
Chris Wallace, moderator, met Donald Trump.Beeld AP

Het was niet de eerste maal dat Trump zoiets verklaarde, het was wel eerste maal dat hij dit tijdens een officieel presidentieel debat zei.

Volgens sommigen deed die uitspraak vooral denken aan foute Afrikaanse leiders als Robert Mugabe en Joseph Kabila die met alle mogelijke middelen de macht willen verwerven of behouden. In ieder geval voegt Trump met deze uitlating een gevaarlijke dimensie toe aan de campagne. Hij bekampt niet enkel de argumenten van zijn tegenstander, hij ondergraaft ook de spelregels van de Amerikaanse democratie en dat betekent dat hij bereid is om de strijd ook na verkiezingsdag verder te zetten.

Als Trump enkel zou denken aan een eventuele hertelling, zou het nog niet zo problematisch zijn. Maar eigenlijk zegt hij dat Clinton miljoenen ongeldige stemmen zal krijgen en dat het systeem sowieso kaduuk is. De kans dat behoorlijk wat kiezers hem geloven, is behoorlijk groot en dat brengt de hele campagne in gevaarlijk vaarwater waarbij verkiezingsgeweld niet meer uit te sluiten valt. Trump heeft met andere woorden een nieuwe slogan: Après moi, le déluge, na mij de zondvloed.

Trumps fraude-uitspraak deed de Amerikaanse factcheckers bijna tilt slaan. Zo goed als alle media wezen erop dat de beschuldiging niet klopt. Trump zou steunen op een oude studie van 2008 waaruit zou moeten blijken dat vele ongedocumenteerde migranten zonder stemrecht voor president Obama hadden kunnen kiezen. Maar de auteur van dat onderzoek verklaarde al meermaals dat Trump zijn data fout interpreteert. Andere academische studies weerleggen Trumps claim dat ontelbare kiezers meerdere malen kunnen stemmen. Volgens die onderzoeken is dit zo goed als onmogelijk en gebeurde het in het verleden zeer zelden.

Wel maakt Trump met zijn controversiële uitspraak duidelijk dat hij eigenlijk al meer bezig is met zijn electoraal verlies dan met een ultieme inhaalrace. De kandidaat lijkt aanvaard te hebben dat zijn campagne na de 'locker room'-onthullingen over seksueel misbruik in elkaar gestuikt is. Dit laatste bevestigt de indruk dat dit derde debat niet veel meer aan het resultaat zal veranderen.

Nog een laatste opvallend fenomeen: na afloop verklaarden nogal wat opiniemakers, waarnemers én gewone Amerikanen dat ze opgelucht zijn dat de 'vuilste campagne uit de moderne Amerikaanse geschiedenis' bijna ten einde is en dat de verkiezingsdag eraan komt. Let's get it over with, lijkt momenteel de sfeer in de VS het beste te omschrijven.

Of volgens The New York Times: “De presidentiële debatten waren dermate een oefening in bombast en leugenachtigheid van Mr. Trump dat bij Amerikanen een gevoel van dankbaarheid overheerst: dit was waarschijnlijk de laatste keer dat deze kandidaat zijn ongeschiktheid om president te worden aan de ganse natie kon tonen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234