Woensdag 30/11/2022

Storm Ciara

Na storm Ciara: dit is de balans

null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

Ondergelopen kelders, weggewaaide dakpannen en gevels, een vrouw die gewond raakt. Storm Ciara hakte er ook in ons land stevig in. ‘Records zijn niet verpulverd. Maar onze waarschuwingen waren zeker niet overdreven’, stellen meteorologen.

Barbara Debusschere

Het opvallendste aan Ciara was dat de storm zo’n enorme oppervlakte bestreek en twee dagen duurde, zo blijkt nu de winterstorm met de Ierse naam stilaan weer gaat liggen. In Groot-Brittannië is Ciara ‘de storm van de eeuw’ gedoopt en zijn er rukwinden tot 156 kilometer per uur gemeten. Een vijftiger kwam er om het leven toen een boom op zijn auto viel. Nabij Parijs liet een man het leven toen hij van zijn step geblazen werd.

Bij ons raakte een vrouw gewond in Waasmunster. Ze wilde op haar oprit in haar auto stappen toen een boom op haar viel. Ze liep een zware hoofdwonde en verschillende breuken op.

Verder liepen bij hulpdiensten vooral veel oproepen binnen over schade aan daken, objecten die de weg versperden en ondergelopen kelders door de zware regenval. Hulplijn 1722 kreeg tussen zaterdagavond en zondagochtend 50.185 oproepen. Binnenlandse Zaken activeerde die lijn om te vermijden dat mensen van wie het leven in gevaar is, niet nodeloos moeten wachten wanneer ze het noodnummer 112 bellen.

Dak weggeblazen

De meeste oproepen kwamen uit de provincies Oost-Vlaanderen (12.393), Vlaams-Brabant (7.447), Henegouwen (7.154), Antwerpen (7.014) en Luik (6.274). In Wallonië zaten 1.200 gezinnen tot maandagmiddag zonder elektriciteit. In Brussel ging een deel van het dak van het Legermusuem eraf en kwamen verschillende tramlijnen in de problemen. Op Zaventem zijn twintig vluchten geannuleerd.

null Beeld grafiek dm
Beeld grafiek dm

De zwaarste windstoot is gemeten in Middelkerke met 115 km per uur. Ook maandag bleef Ciara hard inbeuken op dijken en stranden en zetten de kust en Antwerpen zich schrap voor stormtij.

Toch verpulverde Ciara hier geen records.

“In plaatselijke meetstations die niet met het KMI zijn verbonden, zijn rukwinden tot bijna 130 kilometer per uur gemeten. Dat is stevig, maar niet uitzonderlijk”, zegt Karim Hamid, stormexpert bij het KMI. Zo zijn er tijdens de winterstorm van 10 maart vorig jaar gelijkaardige snelheden gehaald, met een piek van 122 kilometer per uur in Stabroek. Het jaar daarvoor is in het Waalse Humain 115 kilometer per uur opgetekend tijdens de winterstorm van 3 januari.

Kyrill

“Een van de laatste stevige stormen, die ook veel schade aanrichtte in West-Europa, was storm Kyrill op 18 januari 2007. Toen is in Mont-Rigi en Zeebrugge 122 kilometer per uur gehaald en ook in andere stations zijn toen pieken boven 100 kilometer per uur gemeten”, zegt Hamid.

Om een record te verbreken had Ciara windsnelheden moeten laten optekenen boven de 168 km/ uur. Die snelheden werden genoteerd op 25 januari 1990, toen Orkaan Daria in ons land elf mensenlevens eiste.

De verweerde kustlijn van Blankenberge. Beeld Bas Bogaerts
De verweerde kustlijn van Blankenberge.Beeld Bas Bogaerts

Wel komt het minder vaak voor dat een storm zo’n groot gebied bestrijkt, waardoor je op hetzelfde moment in het hele land zware rukwinden krijgt. Zo berokkende storm Dieter in januari 2017 voor zeker 20 miljoen schade, maar dan alleen aan de kust.

“Een storm die een groot deel van West- en Noord-Europa omvat en zo ook heel ons land aandoet, is opvallend”, zegt ook weerman Frank Deboosere. “Daardoor duurde Ciara ook een tweetal dagen in plaats van een tweetal uren.”

Tijd geleden

Daarnaast viel Ciara bij ons vooral op omdat het alweer een tijd geleden was dat er nog een heftige storm ons land aandeed. “Net daarom was het terecht dat het KMI en de overheid waarschuwden en de hulplijn activeerden”, zegt Deboosere. “In de natuur en omgeving zit en lag van alles los omdat het al lang niet meer zo hard had gestormd. Dan is het extra noodzakelijk dat iedereen alert is en eventueel maatregelen neemt.”

Stormschade in Ukkel. Beeld Baert Marc
Stormschade in Ukkel.Beeld Baert Marc

Ook Hamid noemt het zeker niet overdreven dat code oranje was afgekondigd. “Dat komt overeen met de snelheden rond de 120 kilometer per uur die we hebben gezien.”

Dat sommigen de berichtgeving en waarschuwingen overdreven vonden, deert Deboosere niet. “Ik krijg nu op sociale media kritiek van mensen die menen dat het allemaal wel meeviel. Maar dat is makkelijk gezegd, achteraf. Er zijn gelukkig geen doden gevallen, maar dat had wel degelijk gekund als men minder oplettend was geweest.”

Milieuagentschap waarschuwt voor overstromingen, droogtes en bosbranden

In een nieuw rapport komt het Europees Milieuagentschap (EEA) met een duidelijke waarschuwing: de komende decennia krijgt ook Europa te maken met meer overstromingen, droogtes en bosbranden.

Kustregio’s zullen veel meer bedreigd worden door de stijging van het zeewater, zo blijkt. België wordt vooral getroffen door de stijgende zeespiegel, zo blijkt ook opnieuw in deze erg gedetailleerde kaarten. Het VN-klimaatpanel IPCC voorspelt een stijging van 1,10 meter tegen 2100, maar verschillende studies hebben het over anderhalve tot 2,5 meter. Bij een stijging met één meter – wat zeker niet onwaarschijnlijk is – wordt de hele zone achter onze kuststrook en zelfs een deel van de Scheldevallei en de haven van Antwerpen getroffen, zo tonen de EEA-kaarten. Stijgt de zeespiegel tot drie à vijf meter, dan delen ook Brugge, Gent en Mechelen in de klappen.

In het binnenland zal zware regenval leiden tot meer overstromingen. De meeste delen van Europa zullen te maken krijgen met 35 procent meer regenval in de herfst en de winter.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234