Dinsdag 01/12/2020

Dierenleed

Na schokkende undercoverbeelden: vergunning slachthuis ingetrokken, Delhaize zet samenwerking stop

Een beeld uit de undercoverreportage van Animal Rights.Beeld Animal Rights

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft opdracht gegeven om de vergunning van het slachthuis in Tielt in te trekken, waardoor de activiteiten zullen worden stilgelegd. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights filmde er undercover "onvoorstelbaar dierenleed en frauduleuze praktijken". Supermarktketen Delhaize heeft de samenwerking met het slachthuis meteen stopgezet.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurde vanmiddag de inspectie naar het slachthuis in Tielt. Hij deed dat in navolging van de undercoverreportage die dierenrechtenorganisatie Animal Rights vandaag verspreidde.

De beelden tonen volgens Animal Rights hoe varkens frequent geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis in Tielt. "We zien kreupele varkens die hardhandig aan de oren worden voortgetrokken. Een varken dat niet in staat is te lopen wordt met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept."

Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten zijn tijdens het slachtproces, zijn op de beelden herhaaldelijk varkens te zien die bij bewustzijn opgetakeld, gekeeld en verbloed worden, gaat de dierenrechtenorganisatie verder. De gasbedwelming die in het slachthuis wordt toegepast werkt niet altijd efficiënt. De wet verplicht om in dergelijke gevallen een bijkomende verdoving uit te voeren. De praktijk laat zien dat dit nauwelijks gebeurt.

Daarnaast worden oormerken van buitenlandse varkens uit de oren van levende varkens gesneden om de herkomst te verdoezelen. Dode dieren, die op transport of in de wachtstallen zijn overleden, worden ook gebruikt voor de slacht in plaats van vernietigd. Een werknemer van het slachthuis verklaart voor de camera: "Als de veearts het niet ziet, vlug het mes erin."

Animal Rights startte op haar website een petitie voor sluiting van het slachthuis.

In Vlaanderen is Delhaize een belangrijke afnemer van het varkensslachthuis in Tielt. Woordvoerder Roel Dekelver heeft vanochtend laten weten dat de winkelketen de samenwerking onmiddellijk heeft stopgezet. "Dierenwelzijn is voor ons een prioriteit bij het afsluiten van contracten. Als dat niet gerespecteerd wordt, dan is dat voor ons onaanvaardbaar".

Groen: "Sancties niet hard genoeg"

Groen eiste, net als Animal Rights, vanmorgen dat het slachthuis onmiddellijk gesloten wordt. "Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts moet onmiddellijk paal en perk stellen aan de mishandeling van dieren in slachthuizen", zegt parlementslid Bart Caron in een reactie.

"De Inspectiedienst Dierenwelzijn opent jaarlijks honderden dossiers, maar het feit dat dergelijke martelingen blijven voortduren, bewijst dat de sancties duidelijk niet hard genoeg zijn," hekelt Caron. "Minister Weyts verwijst keer op keer door naar de Inspectie als er meldingen zijn van dierenmishandeling. Maar hij moet verder gaan en zijn verantwoordelijkheid als minister van Dierenwelzijn ernstig nemen. Weyts moet ervoor zorgen dat elke mishandeling bestraft wordt."

GAIA pleit voor camera's

Naar aanleiding van de video pleit dierenrechtenorganisatie GAIA voor camera's in slachthuizen. "Op de weerzinwekkende beelden zijn meerdere inbreuken op de wet te zien", zegt voorzitter Michel Vandenbosch. "Zo worden de varkens levend ondergedompeld in een bad van 60 graden of worden ze gekeeld terwijl ze nog bij bewustzijn zijn."

"We kunnen de wanpraktijken tegengaan door in alle slachthuizen camera's te plaatsen", stelt Vandenbosch voor. De apparaten moeten dan voldoen aan twee vereisten. "Ze moeten 24 uur op 24 kunnen filmen tot in elke hoek van het gebouw, en de beelden moeten raadpleegbaar zijn door de Raad van de Dierenbescherming. Want zonder transparantie blijf je in een vicieuze cirkel zitten", waarschuwt hij.

Intern onderzoek

Intussen start Debra-Group, de overkoepelende groep boven het Exportslachthuis in Tielt, een intern onderzoek naar wanpraktijken op de slachtvloer. "We zijn als bedrijf enorm geschokt door de beelden. We ontkennen ze ook niet. Ze zijn duidelijk gemaakt bij ons", aldus topman Thomas De Roover De Brauwer van Debra-Group. "Maar laten we duidelijk wezen. Alle beelden druisen ten stelligste in tegen alle procedures zoals voorgeschreven, onder meer in onze opleidingen."

Het slachthuis doet ook meteen enkele ingrepen. "We hebben al het personeel deze ochtend om 4 uur ingelicht. Onze kwaliteitsdienst start ook met een constante monitoring op de werkvloer, waar dat normaal eerder steekproefgewijs gebeurt. "We gaan dat zeker een hele tijd opvolgen. We willen absoluut garanderen dat dit soort feiten niet meer voorvalt in de toekomst", besluit De Roover De Brauwer.

Ook de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) betreurt de gang van zaken in het Tieltse slachthuis. De sectorfederatie verleent alle medewerking aan de bevoegde overheden om het onderzoek vlot te laten verlopen. Dat meldt ze in een persbericht.

"Het is bijzonder pijnlijk om te moeten vaststellen dat dierenwelzijn en normbesef voor een aantal personeelsleden in dit slachthuis van compleet ondergeschikt belang zijn." De vastgelegde inbreuken staan haaks op de inspanningen die FEBEV doet voor het dierenwelzijn. Via opleidingen tracht de federatie het dierenwelzijn te verankeren in het bewustzijn van het slachthuispersoneel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234