Zondag 15/09/2019

Frankrijk

Na rel rond beveiliger: Macron kiest aanval als beste verdediging

Macron is klaar om het Elysée te hervormen. Beeld REUTERS

Na het schandaaltje rond zijn persoonlijke veiligheidsadviseur, die betogers hardhandig heeft aangepakt, trok de Franse president zich terug op vakantie. Nu is Emmanuel Macron terug, om orde op zaken te stellen. 

Op een rotseilandje voor de Franse Middellandse Zeekust ligt het Fort de Brégançon. Gebouwd in opdracht van Lodewijk XI, vele malen beschadigd, in ere hersteld door Napoleon. Sinds Charles de Gaulle het militaire bouwwerk in 1968 liet omtoveren tot presidentiële residentie, heeft nagenoeg iedere Franse president er weleens een zomervakantie of paasweekeinde doorgebracht. De afgelopen twee weken was het de beurt aan Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte.

Inmiddels heeft Macron zijn zomerpaleis weer verlaten. Het bijeenkomen van de Franse ministerraad luidde gisteren het begin in van zijn tweede jaar als president. Volgens intimi heeft Macron niet stilgezeten op vakantie. Hij benutte zijn tijd naar verluidt met het uitdenken van een ‘strijdplan’ voor zijn tweede jaar. Hoe dat plan eruitziet is onbekend, maar over één vraagstuk heeft Macron zeker nagedacht: zijn eigen rehabilitatie.

Aan het slot van zijn eerste presidentsjaar liep Macron een knauw van formaat op. In juli werd bekend dat zijn persoonlijke veiligheidsadviseur, Alex­andre Benalla, zich tijdens een demonstratie op 1 mei had voorgedaan als politieagent en twee betogers hardhandig tegen de grond had gewerkt. Die misstappen waren bekend op het Elysée, maar werden met de mantel der liefde bedekt – op een disciplinaire schorsing na.

Benalla-gate

‘Benalla-gate’ leidde tot een storm van kritiek op de president. Het is de vraag of die storm na het zomerreces is gaan liggen, of dat de lijfwachtaffaire een etterende wond blijft. Het lijkt er in elk geval op dat Macron zijn strategie ten aanzien van de zaak-Benalla heeft aangepast. Voor de zomer­stop bestond die vooral uit stilzwijgen. Wekenlang zei Macron niets over het wangedrag. Uiteindelijk gaf de president toe dat er sprake was van "disfunctioneren" van bepaalde Elysée-medewerkers. Dat deed hij op een partijbijeenkomst van zijn partij La Republique En Marche. In de media zei hij nagenoeg niets over de affaire, zoals Macron sowieso nagenoeg niets zegt in de media. Het laatste interview met de president dateert van april.

Macron, die zijn minachting voor de pers niet onder stoelen of banken steekt, zal die radiostilte vermoedelijk voorzetten. Op politiek niveau lijkt zich wel een koerswijziging te hebben voorgedaan. De president kiest de aanval, als beste verdediging. Macron hoopt de crisis achter zich te laten door juist het disfunctioneren van het Elysée-personeel als eerste te gaan aanpakken.

De president hoopt er met een reorganisatie voor te zorgen dat er een einde komt aan onduidelijkheden in het takenpakket van een aantal organisaties ten paleize. Zo wil hij de twee presidentiële beveiligingsdiensten samenvoegen. Verder komt er een soort chef personeelszaken, die de leiding krijgt over alle medewerkers en diensten op het Elysée.

De oppositie lijkt niet van plan de zaak-Benalla te laten voor wat die is. In juli zorgde de affaire ervoor dat het debat over een herziening van de grondwet werd opgeschort, omdat de discussie in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, constant over Benalla ging. “De affaire heeft ons geleerd dat we de plannen van Macron in het parlement kunnen dwarsbomen”, aldus een volksvertegenwoordiger van de uiterst linkse partij La France Insoumise in de krant Le Figaro.

Links en rechts verklaarden oppositieleden de affaire niet te willen laten rusten. “Het zomerreces was slechts een pauze”, zei Fabien di Filippo van Les Republicains. “We gaan nu niet ineens doen alsof er niets aan de hand is.”

Parlementaire obstructie

Macron en zijn partijgenoten vinden dat de oppositie de zaak opblaast en misbruikt om hervormingen tegen te houden. “Parlementaire obstructie”, noemde de president die tactiek. Feit is dat Macrons politieke tegenstanders dankbaar gebruikmaken van de affaire – en eindelijk een manier hebben gevonden om de hervormingsdrift van de president, in elk geval tijdelijk, een halt toe te roepen.

In september gaat een commissie van senatoren verder met een parlementair onderzoek naar de affaire-­Benalla. Die heeft zes maanden de tijd om het onderzoek uit te voeren. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234