Voetbal
Na nieuw incident op KV Mechelen: krijgen we racisme ooit de voetbalstadions uit?
Alweer is een voetbalmatch ontsierd door racisme. Marco Ilaimaharitra, een middenvelder van Charleroi, liep dit weekend in tranen het veld af. ‘Het is niet zo dat het aantal gevallen toeneemt, maar nu komt het eindelijk in de media.’
“Sale nègre!” zou een supporter van KV Mechelen na de wedstrijd KV Mechelen–Charleroi naar de 24-jarige Malagassische middenvelder Marco Ilaimaharitra hebben geroepen. De persoon zou Ilaimaharitra in de ogen hebben gekeken en meermaals de Hitlergroet hebben gebracht.
De speler van Charleroi meldde het gedrag aan de scheidsrechter en de lijnrechter, maar die hadden niets gehoord. Ilaimaharitra kreeg zelfs een gele kaart, omdat hij tegen de scheidsrechter protesteerde.
“Na de wedstrijd is de ‘match delegate’ met hem in gesprek gegaan, zodat hij zijn verhaal kon doen”, zegt Gert Van Dyck van het supportersorgaan van KV Mechelen. “We hebben maandag ook contact opgenomen met Charleroi om onze excuses aan te bieden en om duidelijk te maken dat we fors gaan optreden.” Eens hij geïdentificeerd is, wil de club de racistische supporter een stadionverbod opleggen.
Lukaku
De match tussen KV Mechelen en Charleroi is al de zoveelste die wordt overschaduwd door een racistisch incident. Nog een bekend voorbeeld waren de oerwoudgeluiden die Rode Duivel Romelu Lukaku in september te verduren kreeg in Italië tijdens een wedstrijd tussen zijn ploeg Inter en Cagliari. De Cagliari-fans kwamen er ongestraft mee weg. “Dames en heren, het is 2019. In plaats van vooruit te gaan, gaan we weer achteruit”, schreef Lukaku over het incident op Instagram.
Hoewel racistische beledigingen geregeld voorkomen in het Belgische voetbal, houdt de voetbalbond er geen statistieken over bij. “Die zouden sowieso onvolledig zijn”, zegt KBVB-woordvoerder Pierre Cornez. “Omdat niet op elk incident een klacht volgt.”
Op basis van de verslagen van de scheidsrechters en van de match delegate zal de voetbalbond het incident tijdens de wedstrijd KV Mechelen–Charleroi verder afhandelen. Dat gebeurt eerst door het bondsparket en daarna door de Geschillencommissie.
Andere gevallen van racisme zijn er bij de Geschillencommissie dit jaar niet geweest, al riep de commissie KV Kortrijk vorig jaar op het matje nadat een supporter ‘aapgebaren’ had gemaakt naar Standard-speler Paul-José Mpoku. De club liet de supporter in samenspraak met de Pro League een taakstraf van 30 uur uitvoeren in een opvangcentrum voor asielzoekers.
Behalve op vervolging zet de bond in op preventiecampagnes. Jongeren tussen 16 en 25 dachten onlangs nog na over discriminatie tijdens een hackathon in Tubeke.
Ook het gelijkekansencentrum Unia krijgt klachten over racisme in het voetbal binnen. Vorig jaar startte het centrum veertien dossiers op. Het leeuwendeel van de klachten gaat over het amateurniveau. “We merken dat er wat beweegt in de voetbalwereld”, zegt woordvoerder Bram Seberechts. “Op zijn minst zijn ze zich ervan bewust dat er een probleem is.”
Te laks
Journalist Frank Van Laeken, die samen met oud-voetballer Paul Beloy het boek Vuile zwarte schreef, vindt dat de voetbalbond nog veel te laks is in zijn aanpak van racisme. Hij verwijst naar hoe de Britse bond optrad tegen Luis Suarez toen die in 2011 een aantal keer het woord negro gebruikte in een ruzie met Patrice Evra. Er volgden zeven dagen van hoorzittingen en een rapport van 115 pagina’s. Suarez werd voor acht wedstrijden geschorst en kreeg een fikse boete.
“Als het hier niet op het scheidsrechtersblad staat, is het niet gebeurd”, zegt Van Laeken. “Ik vrees ook dat het probleem in de lagere competities en het jeugdvoetbal nog veel groter is.”
Het is niet zo dat het aantal gevallen toeneemt, maar onze maatschappelijke gevoeligheid ervoor is volgens Van Laeken groter. “Nu komt het eindelijk in de media. Dat is al het begin van een oplossing. Vijf jaar geleden was dit voorval misschien onder de radar gebleven.”