Zondag 25/08/2019

Honkbal

Na lange strijd met activisten: Cleveland Indians schrappen hun embleem van de grijnzende indiaan

Het embleem met de grijnzende Chief Wahoo op de tenues van de Cleveland Indians is vanaf nu verleden tijd. Beeld AFP

Indiaanse activisten hebben deze week een jarenlang gevecht gewonnen tegen de Cleveland Indians. De honkbalploeg besliste vanaf volgend seizoen 'Chief Wahoo' als haar mascotte te laten vallen. Vanaf 2019 zullen de spelers niet langer het embleem met een grijnzende indiaan op hun shirt en honkbalpetje dragen.

Veel fans van de ploeg uit Ohio zijn tegen het verbannen van 'Chief Wahoo', die al sinds 1947 de mascotte van de club vormt. De clubleiding is echter gezwicht voor de honkbal-liga MLB en activisten uit de hoek van de Native Americans. Clyde Bellecourt van de American Indian Movement was opgetogen over het besluit het 'stuitende' embleem te schrappen.

Bellecourt en andere activisten hopen dat de overwinning het begin vormt van een drastische schoonmaak: tal van Amerikaanse sportclubs hebben mascottes die op de indianen zijn geënt. Vooral de Washington Redskins staan al tientallen jaren onder druk om hun naam te veranderen. "Eigenaar Dan Snyder moet in de spiegel kijken en zich afvragen of hij de bekendste verspreider van bekrompenheid uit de moderne sportgeschiedenis wil worden of dat hij eindelijk aan de goede kant van de geschiedenis wil staan en de naam van zijn team wijzigt", zei de actiegroep 'Change the Mascot'.

Beledigend

Snyder heeft gezworen dat hij de naam van zijn team, die van 1933 dateert, "nooit" zal veranderen. Hij kreeg afgelopen jaar een steuntje in de rug, toen het Hooggerechtshof bepaalde dat de overheid niet het recht heeft "beledigende" handelsmerken te verbieden. Volgens het Hof zou dat een bedreiging vormen voor de vrijheid van meningsuiting.

Snyder mag graag verwijzen naar een opiniepeiling die de Washington Post in 2016 hield onder 504 indianen waaruit blijkt dat negen op de tien van hen geen enkel probleem heeft met de naam Redskins. Bijna driekwart zei de naam niet op te vatten als een gebrek aan respect. Slechts negen procent van de ondervraagden vond de naam beledigend.

Activisten blijven er echter op staan dat de Redskins hun naam moeten afdanken, ook al voelt slechts een kleine minderheid van de indianen zich beledigd door het gebruik van de naam en het donkerrode logo van het team met het hoofd van een indiaan en profil. Sommige indianen voelen zich gekwetst, omdat ze vroeger op school voor 'roodhuid' werden uitgescholden, maar voor anderen was dat juist een reden om trots te zijn op hun afkomst.

Cap van de Washington Redskins.

Minder controversieel

Anders dan de MLB staat de leiding van de American football-liga NFL niet te trappelen om de Redskins onder druk te zetten. NFL-baas Roger Goodell zei geen reden te zien om te eisen dat de Redskins hun naam laten vallen, aangezien de meeste indianen er geen bezwaar tegen hebben.

De Atlanta Braves lagen vroeger ook onder vuur wegens het gebruik van een Indiaan - Chief Noc-a-Homa ('knock a homer') - als hun mascotte, maar die heeft de honkbalploeg al lang geleden vervangen door een minder controversiële mascotte. Maar bij veel fans leeft de gedachte aan Chief Noc-a-Homa, die altijd een indianentent aan de rand van het veld opzette en bij iedere homerun een dansje maakte, nog steeds voort. Ook bij de Cleveland Indians verdwijnt Chief Wahoo niet helemaal. Om commerciële redenen blijft het embleem voorlopig op alle merchandise staan.

Cap van de Cleveland Indians.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden