Vrijdag 24/03/2023

Belangrijk nieuwsCoronamaatregelen

Na koninklijk besluit: deze coronamaatregelen gaan in vanaf morgen

null Beeld Tessa Kraan
Beeld Tessa Kraan

Het koninklijk besluit met de nieuwe coronamaatregelen die het Overlegcomité vorige week nam, is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe maatregelen treden morgen in werking en gelden, net zoals de reeds bestaande maatregelen, tot en met 27 april 2022. Een overzicht.

Redactie en TTR

De coronabarometer

De langverwachte ‘coronabarometer’ koppelt vooraf bepaalde drempelwaarden op vlak van coronabesmettingen of ziekenhuisopnames aan een set maatregelen. Dat moet ervoor zorgen dat er meer voorspelbaarheid en transparantie in het beleid komt.

Belangrijk: het is geen automatische piloot. De politiek heeft steeds de eindbeslissing. Er moet ook een paar dagen sprake zijn van een trend voor het Overlegcomité zal schakelen tussen de verschillende kleurniveaus, zijnde rood, oranje en geel. Een groene fase is niet voorzien. De kleur groen zou te erg het gevoel geven dat alle gevaar geweken is, luidt het. Indien de situatie dat vereist, kan het Overlegcomité strengere maatregelen nemen dan voorzien zijn in de barometer.

Tijdens deze vijfde coronagolf starten we meteen in ‘code rood’. Dat is de hoogste alarmfase, met een hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem. De epidemiologische drempels om te schakelen naar ‘code rood’ zijn vastgelegd op 500 patiënten op de afdelingen intensieve zorg en 150 nieuwe ziekenhuisopnames per dag.

Lees ook

Is het nu rood, geel of oranje? Coronabarometer zorgt al meteen voor verwarring

De coronabarometer. Beeld Still
De coronabarometer.Beeld Still

Algemeen

Mondmasker verplicht, telewerk verplicht (1 terugkomdag) en winkelen met maximaal 2 personen.

Publieksevenementen

• Publieksevenementen zoals theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden zijn binnen en buiten toegelaten, met uitzondering van “dynamische evenementen binnen”, zoals dansfeesten.

• Er geldt een mondmaskerplicht binnen en buiten.

Covid Safe Ticket (CST) is verplicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 buiten.

• Een capaciteit tot 200 personen is steeds toegelaten. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de zaalcapaciteit: grotere zalen mogen verder aanvullen tot een bezettingsgraad van 70 procent of tot 100 procent indien ze de luchtkwaliteit onder de 900 ppm houden.

Huwelijken en begrafenissen zijn net als nu toegelaten.

Horeca

• Er geldt een limiet van maximaal 6 mensen per tafel binnen, en tooghangen blijft verboden. Ook het Covid Safe Ticket (CST) blijft verplicht in de horeca binnen (en vanaf 100 personen buiten).

• Het sluitingsuur in de horeca schuift een uurtje op, naar middernacht.

Discotheken en danscafés blijven dicht.

Georganiseerde activiteiten

• Georganiseerde activiteiten in groep zoals bijvoorbeeld jeugdactiviteiten, verenigingsleven en niet-professionele sportbeoefening zijn toegelaten. Binnen tot 80 personen, buiten tot 200 personen. Overnachtingen op kampen zijn toegestaan.

CST is optioneel vanaf 50 personen.

Met uitzondering van discotheken en dancings mogen volgende binnenruimten die momenteel gesloten zijn terug openen voor het publiek: pretparken, binnenspeeltuinen, dierenparken en -tuinen, subtropische zwembaden en recreatieve onderdelen van zwembaden, trampolineparken, bowling- en dartszalen, snooker- en biljartzalen, inrichtingen voor paintball- en lasergames, escape rooms, casino’s, speelautomatenhallen en de wedkantoren.

Set maatregelen tijdens code rood. Beeld Still
Set maatregelen tijdens code rood.Beeld Still

Luchtkwaliteitsmeters

Het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) is verplicht in de voor het publiek toegankelijke binnenruimten van volgende inrichtingen:

• de inrichtingen behorende tot de sportieve sector, met inbegrip van de fitnesscentra;

de bioscopen en de inrichtingen behorende tot de evenementensector;

de eet- en drankgelegenheden van de horecasector;

• de infrastructuur waar een massa-evenement plaatsvindt met een publiek van 50 of meer personen.

De streefwaarde voor de luchtkwaliteit binnen is maximaal een CO2-concentratie van 900 ppm.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234