Vrijdag 07/05/2021

Na hete herfst, vurig voorjaar

Krijgt de hete herfst van vorig jaar een vervolg? De vakbonden lopen storm tegen het regeringsbeleid met verschillende betogingen, symbolische acties én een 24-urenstaking bij de overheidsdiensten.

Nadat de regering-Michel van start ging onder woelig vakbondsprotest, kleuren de straten volgende week weer even rood, groen en blauw. Nu dinsdag verzamelen de militanten van de socialistische vakbond zich in Luik, Charleroi en Brussel. Een dag later doen de collega's van de christelijke bond ACV dat nog eens dunnetjes over in de hoofdstad met een betoging. En maandag nadien legt ambtenarenbond ACOD de Federale Overheidsdiensten plat met een algemene 24-urenstaking.

Het mag duidelijk zijn. De woede zit diep bij de bonden. Alleen valt op dat ze elk hun eigen acties voeren. Dat heeft veel te maken met de sociale verkiezingen over een kleine maand. Elke vakbond wil zijn eigen accenten leggen en profileert zich zo voor de eigen achterban. Het laatste anderhalf jaar verliepen de acties tegen de regering-Michel in gemeenschappelijk vakbondsfront. Alhoewel de belangen nog altijd dezelfde zijn, gaat elke vakbond nu even zijn eigen weg.

Stiptheidsacties

De ABVV-manifestaties concentreren zich op het regeringsbeleid in het algemeen. ACV zet dan weer de aanval in tegen de afschaffing van de 38-urenweek, een regeringsbeslissing van afgelopen weekend tijdens de begrotingscontrole. Oorspronkelijk was er enkel een jongerenmanifestatie gepland, maar de scoop wordt nu uitgebreid.

"De woede bij de werknemers is erg groot", zegt woordvoerder David Vanbellinghen. De regering wil mogelijk maken tot 45 uur per week te werken in tijden dat het erg druk is. De vrees is dat iedereen harder moet werken wanneer de baas dat maar wil. "In heel wat bedrijven groeit de bereidheid tot stiptheidsacties", zegt Vanbellinghen. "Mensen zien het bijvoorbeeld niet zitten om nog overuren te doen."

De meest opvallende actie is de 24-urenstaking van de socialistische ambtenarenvakbond ACOD. Zij zullen op 26 april alle Federale Overheidsdiensten willen platleggen. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om een staking van leraren of spoorwegpersoneel, wel van de mensen die werken op de ministeries. De hinder zal dus al bij al beperkt blijven: u zal wel voor gesloten deuren staan bij overheidsdiensten.

Ze zijn kwaad over de pensioenhervorming voor ambtenaren die regering voorstelt. Tegelijk hekelt ze algemene besparingen die de eerder al zijn beslist. Minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) betreurt de demarche. "We staan altijd open voor overleg", zegt zijn woordvoerder Tony Langone. "De energie die de bonden steken in hun acties, zou op dat vlak beter renderen."

Zeker bij de socialistische vakbond, maar ook bij het ACV, lopen ze zich warm voor verdere acties. "We bouwen de druk geleidelijk op, zoals we altijd doen", zegt Gina Heyrman van ABVV. "Tot er een aantal potjes gaan overkoken. De regering moet haar beleid dringen bijsturen. Het vakbondsfront is zeker niet gebroken."

Mogelijk vormen de sociale verkiezingen ook een remmende factor. "Onze militanten voeren momenteel volop campagne op bedrijfsniveau", zegt Dirk Mertens van de liberale bond ACLVB. "Daar kruipt erg veel tijd en energie in." ACLVB kiest daarom bewust voor symbolische acties en flyercampagnes.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234