Woensdag 12/08/2020

Na het sluitingsuur, het muziekstopuur

Het sluitingsuur voor cafés en dancings was (en is) vooral een Kempens verschijnsel. Zo voerden de gemeenten Mol en Turnhout het in de jaren negentig in om de overlast veroorzaakt door uitgaande jeugd te temperen én om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Nu ze zowel in Mol als in Turnhout terugkomen van die maatregel lanceert Blankenberge een variant: het muziekstopuur. Het gemeentebestuur wil dat tijdens de zomer vanaf drie uur de muziek wordt stilgelegd in alle cafés en dancings. Tweehonderd jongeren van de progressieve jongerenbeweging Aspro protesteerden zaterdag tegen de maatregel.

Brussel

Eigen berichtgeving

Katrijn Serneels / Karl van den Broeck

Voor veel jongeren, van de kust of uit het binnenland, is Blankenberge een plek die ze niet vlug vergeten", zegt Mario Ballegeer, secretaris van Aspro. "Het nachtleven bruist hier in de zomer, Blankenberge leeft 's nachts. Soms is er overlast, en zijn er vandalen en amokmakers, maar het uitzetten van de muziek om drie uur is een maatregel die iedereen straft, en niet alleen degenen die problemen veroorzaken. Blankenberge is ook de enige gemeente aan de kust waar die maatregel zal gelden, dus zullen jongeren tijdens juli en augustus Blankenberge links laten liggen, of na drie uur de auto nemen en in een naburige kustgemeente verder gaan feesten. Zo verplaats je de overlast alleen maar, zo los je niets op."

"Waar onze burgemeester het idee vandaan heeft, weet ik niet", zucht Mario, "maar zijn besluit kwam er na een petitie van de bewoners van de uitgaansbuurt. Boven de dancings en cafés zijn er appartementsblokken, waar veel ouderen wonen. Vaak zijn ze niet in Blankenberge geboren, maar zijn het mensen die hier een appartementje hebben om hun oude dag in rust en zon door te brengen. Zij hebben de burgemeester gevraagd om iets aan de overlast te doen. Maar het is niet zo dat er vorige zomer grote problemen waren, of dat de situatie uit de hand liep. De burgemeester had hen beloofd iets te doen, maar zonder met de jongeren te overleggen besluit hij opeens dit. Hij moet niet met elke jonge gast op straat gaan praten, maar een beetje overleg had toch gemogen."

Toch is de Blankenbergse burgemeester niet zo streng als zijn Kempense collega's destijds in Mol of - nu nog - in Turnhout. Het sluitingsuur dwingt cafés om na drie uur 's nachts simpelweg de deuren te sluiten. In Blankenberge kan er verder gefeest worden, maar Mario is niet onder de indruk: "Een café zonder muziek, dat is al even erg als een café zonder bier. En het is niet dat de muziek stiller moet, nee, hij moet uit. Dan is de sfeer kapot, het is alsof er iemand begraven wordt. En wie blijft nu er nu op een begrafenis plakken?"

De strijd tegen een café zonder muziek is geen strijd van jong tegen oud, zegt Mario: "Er waren ook verscheidene ouders en ouderen op de betoging. Mijn vader lacht me helemaal niet uit, hij vindt dat we gelijk hebben", zegt Mario. "Hij is zelfs mee gaan betogen. Toen hij jong was, ging hij naar huis als hij daar zin in had, of dat nu vijf of zes uur was. En hij vindt dat wij dat ook moeten kunnen." Maar de burgemeester denkt daar anders over. "Als hij niet met ons wil praten, gaan we misschien nog eens betogen. We hebben nog wel een paar maanden tijd voor het zomer wordt."

Aan de andere kant van het land, in Turnhout, staat het sluitingsuur op het punt afgeschaft te worden. Door de politiehervorming, en de vorming van de politiezone Turnhout met de buurgemeenten, heeft zo'n puur Turnhouts sluitingsuur geen zin meer. De Turnhoutse burgemeester Marcel Hendrickx (CD&V) zal dan ook op de volgende gemeenteraad voorstellen het sluitingsuur te 'harmoniseren' in samenspraak met de andere gemeenten uit de politiezone. Wellicht komt dat neer op een afschaffing van het sluitingsuur. De burgemeester staat immers onder fikse druk van de liberale coalitiepartner en van de oppositie om het sluitingsuur af te schaffen. In de zeven jaar dat het sluitingsuur in Turnhout bestaan heeft, heeft de plaatselijke horeca zware klappen gekregen. Experts zijn het er ook over eens dat het sluitingsuur geen effect heeft op het aantal weekendongevallen, tenzij het op provinciaal of gewestelijk vlak wordt ingevoerd.

Politiehervorming dwingt Turnhout om sluitingsuur te 'harmoniseren' met buurgemeenten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234