Vrijdag 19/08/2022

Schijnerkenning

Na het schijnhuwelijk, de schijnerkenning

null Beeld ©Wouter Van Vooren
Beeld ©Wouter Van Vooren

Maak schijnerkenningen, waarbij een kind alleen maar erkend wordt om aan verblijfspapieren te geraken, strafbaar, zo stelt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Want na de schijnhuwelijken zijn de schijnerkenningen het nieuwe fenomeen. "Je kunt een kind toch niet opzadelen met een vader die het nooit zal zien", beamen magistraten.

ELINE DELRUE

Stel: een zwangere vrouw zonder papieren laat een Belgische man haar kind erkennen. Om zo zelf, door de regeling over gezinshereniging, verblijfsrecht te krijgen. Of: een vrouw met de Belgische nationaliteit laat een illegale man haar kind erkennen, in ruil voor centen of als 'vriendendienst', zodat hij niet gerepatrieerd zou worden. In zulke gevallen, wanneer de erkenning van een kind enkel gebeurt om aan een wettig verblijf te geraken, is er sprake van migratiefraude.

Nu schijnhuwelijken sneller worden aangepakt zijn schijnerkenningen het nieuwe achterpoortje, zeggen experts. Dit najaar staan de eerste Vlaamse processen op de gerechtelijke rol. In Luik werd al een vonnis geveld over het recente fenomeen van schijnerkenningen.

undefined

Flagrante gevallen

Het aantal 'verdachte' erkenningsdossiers gaat in stijgende lijn, zo bemerkt Ann Lukowiak, substituut bij het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent. In 2014 ging het in Gent om zeventien dubieuze dossiers, op een totaal van 1.400 erkenningen. Het jaar daarvoor speelde de Cel Schijnrelaties geen of slechts één dossier door. Bij de Dienst Vreemdelingenzaken klokt het recentste cijfer af op 160 twijfelachtige erkenningen, maar ook daar verwachten experts een klim.

Bij de twee Vlaamse processen die er dit jaar zitten aan te komen, gaat het om "flagrante gevallen waarbij meerdere elementen erop wijzen dat de erkenning frauduleus is gebeurd", licht Ann Lukowiak toe. Omdat er tot nog toe geen specifieke wetgeving bestaat, baseert het parket zich op het algemene 'wetsontduiking', het opzet om de wet bedrieglijk toe te passen.

"Anders dan bij een schijnhuwelijk is het bij een schijnerkenning onmogelijk om al snel op te treden", betreurt Lukowiak. "We zouden ook hier preventief moeten kunnen vervolgen. Daarvoor moeten schijnerkenningen eerst als fenomeen worden opgenomen in het burgerlijk wetboek. Want vermoedt de burgerlijke stand nu migratiefraude, dan kan de ambtenaar niet anders dan de erkenningsakte toch opstellen. Pas nadien kan die onderzocht en vernietigd worden, en het verworven verblijfsrecht ingetrokken."

Gisteren, op een studiedag over schijnrelaties in Gent, heeft staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Franken (N-VA) aangegeven dat hij schijnerkenningen strafbaar wil maken. Daarmee gaat hij verder op het beleid van zijn voorgangster Maggie De Block (Open Vld), die in 2013 een werkgroep oprichtte om het probleem te bestrijden. Dat initiatief kwam er kort nadat een geval bekend was geraakt van een Congolese Belg die tegen betaling zeventien kinderen had erkend. Om de zaak toe te dekken, werd zijn schijnkroost in verschillende gemeenten ingeschreven.

undefined

Band met kind

Belangrijk om weten: ook niet-biologische vaders kunnen perfect een kind erkennen. Maar dan moet er wel sprake zijn van een band met zoon of dochter, en de intentie om ervoor te zorgen, duidt magistrate Ann Lukowiak. "Laten we vooral het belang van het kind niet vergeten. Bij een schijnerkenning wordt het kind uiteindelijk uitgebuit om verblijfsrecht te verkrijgen. Voor die schijnvaders gaat het puur om een papieren kind. Bij zo'n vader heeft geen enkel kind baat. Je kunt een jongen of meisje toch niet opzadelen met een papa die het nooit zal zien, of een vader die later problemen zal geven."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234