Vrijdag 02/12/2022

Na een weekendje comakijken

Joost Vandecasteele is de schrijver van Massa en Vel, en comedian.

De afgelopen dagen werd het derde seizoen van House of Cards benaderd als een soort milde cocaïneverslaving waarbij politici de geneugten van hun gebruik deelden en tegelijkertijd zich haastten om elke link tussen hen en het hoofdpersonage Francis Underwood te minimaliseren. En ik kies niet zomaar voor de term verslaving, want niet alleen is het een bepalend thema in de reeks zelf, het is ook de perfecte omschrijving van mijn toestand dit weekend. Aan al diegene die mij probeerden te contacteren, mijn excuses. Maar ik was bezig 13 afleveringen van 50 minuten door mijn ogen te snuiven.

Dit is geen uitzonderlijke situatie voor mij. Op mijn ergst was ik tijdens mijn The West Wing-periode. Toen moest ik nog naar buiten om mijn drugs op dvd te kopen, ik herinner mij vroege ochtenden na een hele nacht een seizoen te hebben uitgekeken en dan als een verwaarloosde junkie voor de gesloten deuren van de Mediamarkt te staan wachten. Bij gebrek aan keuze dan maar de Franstalige dvd-box kopen, getiteld A la maison blanche kopen. Bericht aan de Franstaligen, het is een fucking dvd, je kunt er meer ondertitels opzetten dan alleen Franse of neemt de gedubde versie zoveel plaats op die schijf in?

Terug naar House of Cards. Het is intussen vrijdagnacht en drie afleveringen verder. Omdat er mij door deze krant op het hart en alle andere organen is gedrukt om niks te verklappen, vrees ik alleen abstracte opmerkingen te kunnen maken. Maar de reeks heeft iets abstract, door enerzijds wel het heden als setting te gebruiken, uit te kijken naar de presidentsverkiezingen van 2016 of (spoiler alert!) of de echte Pussy Riot te laten opdraven, maar anderzijds een universum te bouwen waar Obama niet bestaat.

Zaterdagochtend. Het is vroeg. Maar er is koffie en nog een half blikje 7Up met mojitosmaak, een smerige smaak op elk moment van de dag. Alsof de makers doorhebben dat de meeste kijkers dit zien nadat ze pas wakker zijn, is het ritme traag en focust dit seizoen zich meer op de consequenties van de vorige twee. Logisch ook, aangezien de vorige twee handelden over het vergaren van macht en dit over het behouden van die macht. De manier waarop Frank Underwood zijn macht vergaarde, was bij momenten misschien grotesk. Toch bewijst de moord op Russische oppositieleider Nemtsov dat de realiteit nooit te overtreffen valt in vreemdheid en wreedheid.

En als na dit seizoen Vlaamse politici nog eens gevraagd wordt naar hun relatie met deze reeks en zij beweren dat ze ver staat van hun visie op politiek, dan zouden ze liegen. Underwoods gedrevenheid om niks van die verworven macht af te staan, is een perfecte weerspiegeling van hoe politici (ook hier, u mag zelf kiezen welke partijvoorzitter) niet terug verkozen geraken beschouwen als een groots persoonlijk falen. Hierin is de serie allesbehalve over the top: het tonen van verslaving aan macht. Niet toevallig worstelen andere personages ook nog met andere verslavingen, als een spiegeleffect. House of Cards zoomt uit in seizoen drie, van alleen de VS naar het internationale niveau (VN, Israël, Rusland), maar zoomt ook in op de ergste karaktertrek van elke politicus, namelijk een gradueel geloof in een eigen onmetelijke goedheid, waardoor elke kritiek een persoonlijke aanval lijkt en elke felicitatie een vanzelfsprekendheid.

Zaterdagavond en zoveel afleveringen later. Dit is geen recensie. Hoewel veel kritiek geuit kan worden op dit seizoen, naast zoveel lof voor de look en de dialogen. Maar misschien is er zoals na een drugsroes altijd de teleurstelling, het besef dat je zoveel tijd verspild hebt aan iets wat nooit je hoogste verwachtingen kan inlossen. Een beetje zoals politici elke dag moeten ervaren, vermoed ik. Maar toch is er ook weer een opborrelende drang om een andere reeks te bingen, zoals het een ware verslaafde betaamt. Mijn naam is Joost Vandecasteele en ik ben een extreme televisiekijker.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234