Woensdag 21/04/2021

Na dertigjarige carrière leest veelbesproken nieuwsanker laatste journaal voor

undefined

Bravo of boe voor Bavo

Bavo Claes heeft gisteren de kijkers van het VRT-journaal voor het laatst een prettige avond toegewenst. Na een carrière van dertig jaar bij de nieuwsdienst verlaat Bavo Claes de openbare omroep. 'Om gezondheidsredenen', luidt de officiële uitleg, maar Claes stak in zijn afscheidsinterview (DM 27/8) niet onder stoelen of banken dat hij zich na zijn verhuizing naar het laatavondjournaal uitgerangeerd voelde. Zelden heeft een afscheid van een nieuwsanker zoveel aandacht gekregen. De rel rond Bavo's 'degradatie' - ondertussen bijna drie jaar geleden - leidde tot een storm van lezersbrieven, petities en krantencommentaren. Zullen wij Bavo missen? Ja, zegt journaliste Hilde Sabbe. 'Als tandpijn', antwoordt schrijfster Margot Vanderstraeten.

Hilde Sabbe 'Grootste flater van de VRT ooit'

"Bavo Claes te grijs, te slim, te koel om in het nieuwe VRT-decor te figureren? Kom nou. Bavo Claes is de Grace Kelly van de nieuwslezers: onder zijn schijnbaar koele onverstoorbaarheid sluimert een vulkaan die alleen op een aanmoediging wacht om los te barsten. Hoezo saai? (...) Bavo is niet (ver)oud(erd), niet saai, niet grijs en zeker niet kleurloos. Hoogstens klassiek, maar dan in de betekenis van tijdloos. Hij is de Magnum onder de fluorescerende wegwerplolly's, en ik mis hem. U ook? Laten we een petitie starten: geef ons Bavo terug." Dat schrijft Hilde Sabbe op 7 maart 2002 in De Morgen.

"Honderden mails en brieven heb ik ontvangen na die oproep. De VRT had toen net beslist om Bavo Claes van het zevenuurjournaal te halen. Elke ochtend puilde mijn mailbox uit. Ik wist wel dat Bavo erg populair was bij mijn vriendinnen en vrouwelijke collega's, maar zo'n overweldigende respons had ik nooit verwacht. Eén man heeft zelfs een spandoek gehangen over een brug langs de snelweg. Nooit eerder had een krantenartikel van mij zoveel teweeggebracht bij de lezers.

"Meer dan een jaar later, toen de mediastorm was gaan liggen, heeft Bavo mij een lief mailtje gestuurd. Ik had hem alle reacties doorgestuurd, en het lezen van al die berichten had hem veel deugd gedaan, schreef hij. Zolang de actie liep, heb ik geen contact met hem gehad. Dat vond ik erg typerend voor Bavo. Hij wilde absoluut vermijden dat ook maar iemand zou denken dat wij twee iets hadden bekokstoofd. Die correctheid en terughoudendheid maakt hem uniek in een medialandschap dat wordt gedomineerd door schreeuwerigheid en emo-cultuur.

"Bavo is de perfecte belichaming van wat de openbare omroep moet zijn: betrouwbaar, kritisch, intelligent. Ik zal hem ontzettend missen. Zijn vakmanschap, zijn superieure taalbeheersing en natuurlijk de twinkeling in zijn ogen. Bavo is pure klasse.

"De beslissing om Bavo Claes van het zevenuurjournaal naar het laatavondjournaal te verkassen is de grootste flater van de VRT-top ooit. Een nieuwsanker moet niet jong of hip zijn, wat al die onderzoeksbureaus ook mogen beweren.

"Ook in de context van het eindeloopbaandebat is dit een erg slecht signaal van de openbare omroep. We krijgen allemaal te horen dat we langer moeten werken, maar tegelijkertijd stellen we vast dat een vakman op zijn vijftigste wordt opzijgeschoven.

"Het allermooiste afscheidsgeschenk dat ik voor Bavo kan bedenken, is een publieke knieval van Tony Mary en Aimé Van Hecke. Hem alsnog het zevenuurjournaal terugschenken, dat zou prachtig zijn.

"Ik stel nu al mijn hoop op Wim De Vilder. Hij heeft alle kwaliteiten om zich tot een nieuwe Bavo te ontpoppen."

Hilde Sabbe is momenteel journaliste bij Het Laatste Nieuws.

Margot vanderstraeten: 'Die man heeft de hele wereld bedrogen'

"Bavo heeft mijn aperitief verknald. En natuurlijk. Ik begrijp dat wel. Ik besef dat hij, God in eigen studio, niet kan weten welke calamiteiten hij nu weer moet presenteren. Maar moet hij al die miserie met zo'n nonchalance aan elkaar praten? En moet hij me op de koop toe met zijn zeemzoete glimlach nog 'een hele prettige avond' toewensen? Ik hoef zijn prettige avond niet. Ik hoef dat cynisme niet. Cynisme? Misschien is het gewoon onverschilligheid. Of immuniteit. De veilige sleur van de vaste benoeming? De brave werkzekerheid tot aan het pensioen?", aldus Margot Vanderstraeten op 8 mei 2004 in Het Nieuwsblad.

"Tja, Bavo. Vrouwen blijken dol op hem te zijn. Ik ben duidelijk een uitzondering.

"Ik heb van enkele - vrouwelijke - lezers negatieve reacties gekregen na mijn column over Bavo. Het blijft toch een beetje heiligschennis. Zo'n icoon, daar moet je af blijven. Maar er waren ook mensen die het een opluchting vonden dat er eindelijk eens iemand tegen dat heilige huisje durfde te schoppen. Blijkbaar was ik niet de enige die zich had geërgerd aan de hele Bavo-heisa.

"Bavo Claes is zonder enige twijfel een goede nieuwslezer, maar of dat nu volstaat om iemand zo op te hemelen? Hij praat keurig en maakt stilistisch mooie zinnetjes, maar hij is geen echte nieuwszoeker. Hij is te onverschillig, te glad, te voorzichtig. Als ik Bavo het nieuws zie lezen, dan voel ik: deze man is niet 'gebeten om te weten', en dat stoort me.

"Een goed nieuwsanker moet bezeten zijn door het nieuws. Als je Phara de Aguirre bezig ziet, dan merk je als kijker dat ze zich heeft vastgebeten in een onderwerp, dat ze op onderzoek gaat, overal het fijne van wil weten. Die begeestering mis ik bij Bavo Claes.

"Mijn oordeel over hem werd enkel nog bevestigd toen ik zijn afscheidsinterview las in Zeno. Als je na een carrière van dertig jaar besluit dat er helemaal niets is dat je zult missen, dat is toch vreselijk? Die man heeft de hele wereld bedrogen, vind ik. Hoe kun je avond na avond bij de mensen in de huiskamer binnenvallen en dan doodleuk verklaren dat je er niets aan vond?

"Weet je wie ik wel een goed nieuwsanker vind? Jan Becaus. Uitgerekend de man met het allersaaiste uiterlijk. Ik heb hem een paar keer ontmoet achter de schermen bij de VRT en hij kan bijzonder geestig uit de hoek komen.

"Weet je wat raar is? Als jong meisje vond ik Bavo Claes wél leuk. Hij was een frisse verschijning, maar dat vond ik toen van Carl Huybrechts ook, dus dat zegt genoeg. Mijn moeder was helemaal gek van Bavo Claes. Nu ik er zo over nadenk, zit daar waarschijnlijk de kern van mijn afkeer. Het zal een of andere Freudiaanse kronkel zijn. (lacht)"

Margot Vanderstraeten is schrijfster.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234