Maandag 06/02/2023

Belangrijk nieuwsGent

Na de zoveelste afvalhoop in Citadelpark: ‘We laten het afval voortaan liggen’

Opnieuw een vervuild Citadelpark. Beeld Twitter (Astrid De Bruycker)
Opnieuw een vervuild Citadelpark.Beeld Twitter (Astrid De Bruycker)

De Stad Gent zal zich niet langer bezighouden met de opruim van zwerfvuil in het citadelpark. Dat meldt schepen voor Openbaar Groen Astrid De Bruycker, nadat vorige week een foto rondging van het Citadelpark dat alweer vol lag met vuilnis. ‘De Groendienst is er soms een halve dag mee bezig.’

Redactie en SVD

“Waarom zouden wij moeten blijven opruimen”, zegt Vooruit-schepen Astrid De Bruycker, bevoegd voor Openbaar Groen en fotograaf van de beruchte foto die viraal ging. “De Groendienst is soms een halve dag bezig met puin ruimen uit de parken, terwijl ze eigenlijk aan groenbeheer moeten doen. Daarom gaan we het afval in het Citadelpark voortaan laten liggen.”

Dit betekent echter niet dat het hele park nu opzij wordt geschoven. De zone rond de speeltuin wordt nog steeds opgeruimd, en glas en gevaarlijk afval zal ook worden weggehaald. “Maar in een duidelijk afgebakende zone laten we het vuilnis gewoon liggen”, zegt De Bruycker. “We willen de vervuilers confronteren met hun gedrag. Hopelijk opent dat de mensen de ogen. Het wordt hoog tijd.”

“We zijn alvast benieuwd naar het resultaat en we hopen hiermee de bezoekers van het park duidelijk te maken dat het park zichzelf niet opruimt. Afval hoort in de vuilnisbak en als die vol zit, vragen we om het vuilnis mee te nemen naar een volgende vuilnisbak of naar huis. We zijn alvast benieuwd naar de resultaten van het experiment.”

De wortel of de stok?

Gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke oppert dan weer om een project op te zetten naar het voorbeeld van kayakbedrijf Dokano. Wie daar zwerfafval uit het water vist met een kano, mag die kano gratis gebruiken. “En als dat op het water kan, waarom zou het dan niet op het land lukken?”, aldus Vandenbroucke. “We kunnen de propere parkgebruikers dan belonen met pakweg een museumbezoek of een gratis consumptie.”

“Het is eigenlijk toch ver gekomen dat we dit soort experimenten moeten opzetten”, reageert Vandenbroucke op het initiatief om niet langer op te ruimen. “Plezant is dat niet, afval laten liggen. Laat ons hopen dat nu snel duidelijk wordt hoe asociaal het is om je afval te laten rondslingeren in onze parken.” Ondertussen wordt ook bekeken of er iets op poten kan worden gezet met beloningen, zoals Vandenbroucke voorstelt.

Een vervuild Citadelpark - opnieuw. Beeld Astrid De Bruycker - rv
Een vervuild Citadelpark - opnieuw.Beeld Astrid De Bruycker - rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234