Maandag 25/01/2021

'Na de zomer spreek ik Frans'

Ron Jans (53) is de nieuwe trainer van Standard. De Nederlander moest bij Heerenveen plaats maken voor Marco van Basten. In Luik tekende hij voor één seizoen. Zijn eerste opdracht: Frans leren.

Welke taal hij spreekt, heeft geen belang. Welke taal hij niet spreekt ook niet. Dat zei voorzitter Roland Duchâtelet enkele weken geleden toen de opvolging van José Riga ter sprake kwam. De fans delen die mening niet. Ze reageren bijzonder heftig, maar de nieuwe trainer repliceert. "Ik heb op de middelbare school zes jaar Franse les gevolgd", zegt Jans. "Dat is ondertussen al 35 jaar geleden. Veel blijft er niet van over, maar ik begrijp wel alles. Of toch bijna alles. Dat is onvoldoende, want de taal maakt deel uit van de clubcultuur. Daarom verbind ik er mij toe voor het einde van de zomer Frans te praten."

U bent de vijfde Nederlandse trainer van Standard. Weet u wie u voorging?

"Eén ervan ken ik. Boskamp. En dat Raymond Goethals ooit coach is geweest, weet ik van Jos Daerden. Hij was destijds mijn ploegmaat bij Roda JC. Jos kon Raymond Goethals grandioos imiteren. Goethals was de Jacques Brel van het voetbal."

Cor van der Hart, Arie Haan en Aad de Mos zijn hier ook gepasseerd.

"Hebben Arie en Aad Standard gecoacht? Dat wist ik niet. En Cor moet toch al lang geleden zijn."

Uw aanstelling is een volslagen verrassing.

"Dat kan ik me goed voorstellen. Gisteren zat ik in het centrum van Luik op een terrasje. In Maastricht zouden ze mij hebben aangesproken. Hier herkende niemand mij. Ik neem aan dat de fans zich vragen stellen. Wat komt die hier doen? Het antwoord is: als je niet kunt voetballen en je wilt in het voetbal blijven, dan moet je trainer worden (lacht)."

Hoe komt u bij Standard terecht?

"Ik was einde contract bij Heerenveen en wou buitenlandse ervaring opdoen. Ik kreeg een aanbieding uit de andere kant van de wereld. Dat zag ik niet zitten om familiale redenen. Ik wenste in de buurt te blijven van mijn vader, van de moeder van mijn echtgenote en van mijn drie zonen, al zijn die inmiddels de deur uit. Wat dat betreft, is Luik ideaal. Bovendien werd ik naar Standard gepusht door mijn oudste zoon, Daan. Hij roemde de passie die van deze club uitgaat. Soms moet je als vader naar je kinderen luisteren."

Van wanneer dateert het contact?

"Ik heb Duchâtelet en De Sart ontmoet op 21 mei voor een zeer enthousiast gesprek. Ik had meteen het gevoel: dit wordt het. Ik heb onmiddellijk naar huis gebeld. Iedereen blij en uiteraard niet in het minst Daan. Vorige donderdag heeft mijn zaakgelastigde, Kees Ploegsma (ex-manager van PSV, AR) met Standard een akkoord bereikt voor één seizoen. Voor mij is dat dik in orde. Langer dan twee seizoenen zou ik hoe dan ook niet hebben aanvaard. Ik heb de intentie zeer lang te blijven, maar het vertrouwen moet groeien zonder zakelijke dwang. Ik heb mij trouwens al opofferingen getroost. Ik heb onze vakantie in Turkije geannuleerd. Alles betaald maar niks teruggetrokken van de verzekering. En ik heb mijn nevenactiviteit als consultant voor de Champions League bij de Nederlandse televisie opgezegd. Dankzij die job heb ik Sinan Bolat leren kennen als enige keeper die een kopbaldoelpunt maakte in de Champions League."

Wat weet u nog meer van Standard?

"Ik heb negen uur voor het scherm gezeten om zes wedstrijden te bekijken. Ik heb de ploeg uitstekende eerste helften zien spelen tegen Hannover en Racing Genk. Dat ze vaak terugvielen in het vierde kwartier is mij ook opgevallen. Met dit potentieel valt goed te werken, maar het is nog te vroeg om daarop in te gaan. Wie blijft, wie vertrekt, wie komt?"

Eist u medezeggenschap in het transferbeleid?

"Het clubbestuur is verantwoordelijk voor het samenstellen van de spelersgroep. Doelmannen inbegrepen reken ik op een kern van 25 plus jeugdspelers. Ik zal niet zeggen: die én die én die wil ik, maar ik ga ervan uit dat de directie mijn mening zal vragen. (lacht) Op dit ogenblik weet ik alleen maar dat de onderhandelingen met Hazard en Vertonghen mislukt zijn."

Wat voor systeem kiest u?

"Ik verkies inpassen boven aanpassen, maar ik hou niet vast aan één systeem. Alles hangt af van het potentieel. Ik hou wel van mensen met snelheid op de flanken."

Uw nieuwe voorzitter is voorstander van de BeneLiga. Hoe staat u daartegenover?

"Ik was vierkant tegen toen ik nog coach was van Groningen, omdat ik Kortrijk als verplaatsing te ver vond. Nu ben ik voor, aangezien Standard centraal gelegen is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234